Emek Partisi (EMEP) Genel Yönetim Kurulu, Halkların Demokratik Partisi'nden çekildiğini açıkladı.

EMEP, yaptığı yazılı açıklamada, "Partimiz emek ve demokrasi güçlerinin mücadele birliğinin ideolojik bir kitle partisi formunda bir araya gelinerek sağlanamayacağını savunmuştur. Böyle bir kitle partisinde her şeyden önce 'program sorunu' öne çıkacak ve doğası gereği ideolojik, siyasi farklılıklar birleşmenin önünde başlıca engel oluşturacaktır" dedi.

Ortak mücadelenin en uygun zemininin, "demokrasi talepleri etrafında oluşacak güç birliği ve ittifaklar" olduğunu savunan EMEP, HDP'nin kitle partisi olarak yeniden örgütlemesini doğru bulmadığını ifade etti.

"HDP'nin bir ittifak ve seçim partisi olarak; emek, barış ve demokrasi güçlerinin ortak mücadele zemini olmasına itirazları olmadığını" belirten EMEP, şöyle devam etti: "Gelinen aşamada BDP tarafından gündeme getirilen ve partimizin de temel itiraz noktası olan, 'HDP'nin belirli bir ideolojik yaklaşıma sahip bir kitle partisi olarak kendisini yeniden örgütlemesi' konusunda net bir karar alma ihtiyacı doğmuştur. Partimiz, değerlendirmeleri sonucunda, bu anlayış ve tutumla örgütlenecek olan yeni HDP'ye katılmama kararı almıştır. Partimiz, mevcut koşullarda, emek, barış ve demokrasi güçleriyle olan ittifakını, ortak mücadele tutumu ve sorumluluğunu HDK içerisinde yer alarak devam ettirecektir."

EMEP, Haziran 2011 seçimlerinde İstanbul 3. Bölge'den milletvekili seçilen eski genel başkanları Levent Tüzel'in, HDP grubunda Meclis çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini de bildirdi.

Açıklamada, ayrıca şu bilgiler yer aldı: "HDP'nin merkez, il, ilçe ve belde yönetimlerinde yer alan arkadaşlarımız, HDP'nin yetkili kurullarının aksi bir yönde kararı olmadığı sürece, herhangi bir yasal boşluk doğmaması için resmi yönetici konumlarını sürdüreceklerdir. HDP'nin yeniden örgütlenmesi süreci içerisinde yapılacak olan kongre süreçlerine bağlı olarak bu yasal yönetici konumları sona erecektir. Cumhurbaşkanlığı seçimine HDK ve HDP'nin emek ve demokrasi güçlerinin daha geniş birliğini sağlayacak ortak bir aday etrafında girilmesi konusundaki ortak çalışmalarımız devam edecektir." (etha)