Eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 27 Nisan 2007 tarihinde Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adaylığının başlattığı laiklik tartışması sırasında TSK tarafından yayımlanan bildiriyle ilgili olarak "şühpeli" sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

O tarihte, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in görev süresi dolmuş, TBMM'de çoğunluğa sahip olan AKP, dönemin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün adaylığını ilan etmişti.

Meclis'te 27 Nisan 2007 günü yapılacak ilk tur oylamadan 8 saat önce, Genelkurmay'ın internet sitesinde "TSK laikliğin savunucusudur. Gerektiğinde tavrını açık ve net ortaya koyacaktır" ifadesinin yer aldığı bir bildiri yayımlanmıştı.

Gül'ün adaylığının özellikle de eşinin başının örtülü olması nedeniyle laikliğe uygun olup olmadığı tartışmalarının yapıldığı bir ortamda yayımlanan bu bildiri, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik bir tür 'muhtıra' olarak yorumlanmıştı.

'BEN KALEME ALDIM' DEMİŞTİ

Dönemin Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt bildiriyle ilgili olarak "Bizzat ben kaleme aldım" demişti.

Bildiriyle ilgili olarak 2012 yılında suç duyurusu yapılmış ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlattığı duyurulmuş, ancak o zamandan bugüne bu konuda bir gelişme olmamıştı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, TSK'nın 27 Nisan bildirisine ilişkin soruşturma kapsamında, eski Genelkurmay Başkanı Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "şüpheli" sıfatıyla ifadesi alınması için talimat yazdı.

Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu'ndan gönderilen talimat yazısında, Büyükanıt'a herhangi bir suçlamanın yöneltilmediği öğrenildi.

Talimat yazısına 27 Nisan'da yayımlanan TSK metni de eklenerek, Büyükanıt'ın bu kapsamda savunma yapması istendi.

Geçen hafta gönderildiği öğrenilen talimat yazısı kapsamında Büyükanıt'ın önümüzdeki hafta İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına giderek ifade vermesi bekleniyor. (BBC Türkçe)