Demokrasi İçin Birlik, referandum öncesi halkın bilgi alma özgürlüğü çerçevesinde televizyon kanallarına ilişkin veriler açıkladı.

Kamu kanalı TRT1 ve aralarında Kanal D, CNN Türk, Fox Tv, HaberTürk’ün bulunduğu 17 ulusal televizyon kanalının yayınları incelenerek yapılan araştırma sonunda, televizyon ekranlarında Hayır’ın "görünmez" kılındığı, somut verilerle ortaya kondu.

Anayasaya ve kuruluş yasasına göre eşit ve tarafsız bir kamu yayıncılığı yürütmesi gereken TRT1 yayınlarında bile, Cumhurbaşkanı ve danışmanları ile, Adalet ve Kalkınma Partisi ‘ne (AKP), günde üç saat zaman ayrılırken, muhalefet görmezden geliniyor.

Radyo Televizyon Üst Kurulu’ndan alınan bilgilere göre ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri de, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) TRT dahil ulusal kanalların canlı yayınlarında ve haber bültenlerinde görülmüyor olması. HDP’nin grup toplantılarına bir saniye bile yer verilmiyor.

Araştırma, Mart 2017 döneminde, 10 gün ve 20 günlük sürelerle 17 ulusal kanalın yayınları birebir izlenerek gerçekleştirildi.

Haberlerde, canlı yayınlarda, röportaj ve konuklu programlarda AKP, MHP, CHP ve HDP ile, cumhurbaşkanı ve danışmanlarına ayrılan süreler incelendi.

Araştırmanın sonuçlarına göre:

01-10 Mart 2017 tarihleri arasında referanduma dair haber bültenlerinde, miting ve konuşmalarla ilgili haberlerde Cumhurbaşkanlığına 53,5, AKP’ye 83, MHP’ye 14,5 saat ayrılırken CHP’ye 17 saat, HDP’ye ise yalnızca 33 dakika ayrıldı.

01-20 Mart 2017 arası canlı yayınlarda: Cumhurbaşkanlığına 169, AKP’ye 301,5 saat ayrılırken MHP’ye ayrılan süre 15,5 saat. Referandumda hayır diyeceklerini açıklayan Cumhuriyet Halk Partisi’ne 45,5 saat ayrılırken, Halkların Demokratik Partisi’ne hiç yer verilmedi.

01-20 Mart 2017 tarihleri arasında Cumhurbaşkanı 3, danışmanları 17, Başbakan 2, Hükümet ve AKP temsilcileri, vekil ve belediye başkanları 113, CHP Genel Başkanı 1, CHP temsilcileri 19, MHP temsilcileri 7 canlı yayına katılırken HDP hiç davet edilmedi.

TRT Haber kanalında; Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Danışmanları, Hükümet ve parti grupları adına temsilcilerin katıldığı canlı yayın programı sayısı 6.

Bunun yanında AKP’li bakan ve yetkililerin katıldığı program sayısı ise 15.

Bu programlarda cumhurbaşkanlığına ayrılan süre 3,35 saat. AKP’ye ise 9.4 saat. Canlı yayınlar, röportaj, konuklu programlar ve ayrıca grup toplantısı ve miting haberleri de dahil edildiğinde, TRT Haber’de 1-20 Mart arasında: Cumhurbaşkanı ve danışmanlarına toplam 20,8 saat, AKP’ye 42 saat ayrıldı.

Cumhurbaşkanı ile AKP’ye toplam, 20 günde 62,8 saat ayrılırken, MHP’ye 48 dakika yani bir saatten az, CHP’ye 3,2 saat yer verildi. HDP’ye ise hiçbir şekilde yer verilmedi.

YSK'NIN EŞİTSİZLİĞİ CEZALANDIRMASI YASAKLANDI

YSK’nın bu eşitsizliği cezalandırması, KHK ile yasaklandı Şubat ayında yayınlanan 687 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname’yle, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 149-A maddesi yürürlükten kaldırıldı.

Bu nedenle, Yüksek Seçim Kurulu (YSK), özel TV ve radyolara, “eşitlik ilkesini de içeren esaslara aykırı yayın yapması” halinde verilmesi öngörülen yayın durdurma ve para cezalarını veremiyor.

149. madde "özel radyo ve televizyonlarda, YSK tarafından belirlenen esaslara aykırı olarak yayın yapılması” halinde, yayın durdurma ve para cezaları verilmesini öngörüyordu.

Demokrasi İçin Birlik, Anayasa değişikliğinin, OHAL kaldırılarak, eşit, adil, yurttaşların özgür kanaatlerini oluşturabilecekleri koşullarda yapılması yolundaki talebini yineledi.