Atakent İMKB Teknik Endüstri Meslek Lisesi'nde öğretmenlik yapan Ersan Karababa hakkında Gezi eylemleri nedeniyle soruşturma açıldı. Eğitim Sen işyeri temsilcisi olan Karababa'ya aynı zamanda "okulda illegal örgüt propagandası yaptığı" suçlaması yöneltilirken, soruşturma kapsamında tanık olarak sadece Eğitim Bir Sen'li öğretmenlerin dinlenmesi dikkat çekti. Eğitim Sen üyesi 30 öğretmenin ise ifadesine başvurulmadı.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden iki eğitim denetmeni, 31 Aralık 2013 tarihinde teknik öğretmen Ersan Karababa'nın ifadesini almak üzere Atakent İMKB Teknik Endüstri Meslek Lisesi'ne gitti.

Karababa o gün raporlu olduğu için müfettişler okul müdürü Serdar Ahmet Eldivan'la görüştü. Müfettişler, Eldivan'a kendilerine polis tarafından verilen eylem görüntülerini izletti ve Ersan Karababa'nın bu eylemlerde "lider ve yönlendirici" olarak yer aldığını ve saldırıda bulunduğunu iddia etti. Eldivan'ın ifadesini alan müfettişler, okula bir daha gelemeyeceklerini, Karababa'yı çağırıp ifadesini alacaklarını söyleyerek okuldan ayrıldı.

Ancak müfettişler bir hafta sonra yeni suçlamalarla tekrar okula gitti. Müdürün bir hafta önceki ifadesi yırtılırken, Karababa'nın okulda illegal örgütlerin propagandasını yaptığı iddia edildi. Soruşturmaya sonradan eklenen Müdür Başyardımcısı Alim Kılıç'ın okuldaki Eğitim Sen'lileri koruduğu ve Ersan Karababa ile samimi olduğu "suçlamaları" da gündeme getirildi.

İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜ'NÜN EĞİTİM SEN RAHATSIZLIĞI

Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamit Çakır'ın, okulda Eğitim Sen üyelerinin fazlalığından rahatsız olduğu ve bunu sürekli dile getirdiği belirtilirken, Eğitim Bir Sen Şube Başkanı ve Okul Müdürü Serdar Ahmet Eldivan'ın da sürece müdahil olmasıyla birlikte soruşturmanın içeriğinin genişletildiği ifade ediliyor.

Karababa, müfettişlerle görüşmesinde hangi illegal örgütlerin propagandasını yapmakla suçlandığını sorunca, müfettişler soruşturma gerekçesi olarak yalnızca polis istihbaratını gösterdi. İllegal örgüt propagandasına ilişkin ise bir şey söylemedi.

POLİSLER OKULA MEMUR KILIĞINDA MI GELDİ?

Karababa, şikayet olmadan polisin okulda yaşananlara ilişkin nasıl bilgi sahibi olduğunu sorunca, "Okula memur olarak gelip seni izlemiş olabilirler" yanıtını aldı.

Müfettişler, soruşturma kapsamında Eğitim Bir Sen üyesi ve sağcı öğretmenlerin tanık olarak ifadesi de aldı. Öğretmenlere eylem görüntüleri izlettirilirken, müfettişlerin bir öğretmene "Ersan aleyhinde ifade verebilecek öğrenci bulabilir miyiz" diye sorduğu belirtildi. Okuldaki Eğitim Sen üyesi 30 öğretmenden hiçbirinin tanık olarak dinlenmemesi dikkat çekti.

Müdür Başyardımcısı Alim Kılıç hakkında da okulda siyaset yapıp yapmadığı, Eğitim Sen'li öğretmenleri koruyup korumadığı ve Ersan Karababa ile arasının neden iyi olduğunun sorulduğu öğrenildi.

Karababa, daha önce görev yaptığı Muğla'da Eğitim Sen yöneticiliği yaptığı dönemde, okulda zorunlu bağış toplatmadığı gerekçesiyle hakkında soruşturma başlatılmış ve ardından sürgün edilmişti.

Soruşturmalara karşı eski davaların devam ettiğini belirten Karababa, şu anda yürüyen soruşturmada da Eğitim Sen işyeri temsilcisi olmasının etkili olduğunu, okuldaki öğretmenlerin grevlere etkin katılımının birilerini rahatsız ettiğini bildiklerini ve baskılar karşısında mücadeleden geri adım atmayacaklarını söyledi. (ETHA)