Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı Ziya Halis 14 Mart günü partinin arzu ettiği gelişimini ve büyümesini yeterince sağlayamadığı gerekçesiyle istifa etmişti.

Ziya Halis’in bir yıl boyunca yürüttüğü genel başkanlık süresince her türlü etkiye karşı ilkeli, kararlı ve tutarlı bir duruş sergilediğini ve yoğun emek harcadığını söyleyen partililer uzun süre bu istifayı kabullenmedi.

Partililerden gelen yoğun sevgi ve destek açıklamaları sonrası Ziya Halis şu açıklamayı yaptı:

“Sevgili EDP’li yol arkadaşlarım,

13 Mart 2010’dan bugüne dek EDP fikriyatını hayata geçirmek için; eşit, özgür ve demokratik bir Türkiye’yi kurmak için birlikte çalıştık, emek sarf ettik. Bu süre boyunca dostluk ve dayanışma içinde olduk, bundan sonra da bu dayanışma ve dostluk sürecektir. Önemli olan isimler, mevkiler, makamlar, kurumlar değil EDP’yi oluşturan fikriyattır. Bu duygu ve düşüncelerle bugüne kadar birlikte çalıştığımız, yan yana olduğumuz bütün yol arkadaşlarıma, EDP’ye emek verenlere teşekkürü bir borç bilirim.”

GÖREV PARTİ MECLİSİNDE

Ziya Halis’in son açıklamasıyla yoğun ısrarlara rağmen genel başkanlığa dönmeyeceği ama EDP fikriyatının gelişimi için katkı vermeye devam edeceği netleşince Merkez Yürütme Kurulu Genel Başkanı belirlemek üzere Parti Meclisinin toplanmasına karar verdi.

20 Mart günü Ankara’da toplanan Parti Meclisi’nde Ferdan Ergut Eşitlik ve Demokrasi Partisi Genel Başkanı seçildi.

Ferdan Ergut konuşmasında, EDP projesine çok inandığını, bu siyasal projenin çok doğru olduğunu, ancak kendi dışındaki gelişmelerden etkilenebilecek talihsiz bir zamanda ortaya çıktığını, buna rağmen bir yıl boyunca ayakta kalmayı ve örgütlenmeyi başardığını, önemli politik etkinlikler düzenlediğini, ortak EDP kimliği ve tavrının şekillenmeye başladığını, kendisinin de bunun gelişmesi için çalışacağını belirtti. Bir yıllık mücadele süreci içinde EDP'nin en büyük kazanımının Ziya Halis olduğunu belirten Ferdan Ergut, Ziya Halis'e teşekkür etti.

FERDAN ERGUT KİMDİR?

Doç. Ferdan Ergut, 1967’de İstanbul’da doğdu. Yüksek öğrenimini 1989 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde tamamladı.

1994 yılında New York –ABD’de New School For Social Research’te yüksek lisansını, 2000 yılında da aynı üniversitenin Siyaset Bilimi ve Tarihsel Çalışmalar bölümlerinde doktorasını tamamladı.

Çeşitli ulusal ve uluslararası dergilerdeki makalelerinin yanı sıra "Modern Devlet ve Polis: Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Toplumsal Denetimin Diyalektiği (İletişim Yayınları, 2004)" adlı kitabın yazarıdır.

Ayrıca Tarihsel Sosyoloji: Stratejiler, Sorunsallar, Paradigmalar, (Tarih Vakfı  ve Dipnot Yayınevi, 2007. Ayşen Uysal ile birlikte) ve II. Meşrutiyeti Yeniden Düşünmek (Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2010) kitaplarını derlemiştir.

Halen Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tarih Bölümünde doçent olan Ferdan Ergut, Tarih Vakfı Başkan Yardımcılığı görevini de yürütmektedir.

DEMOKRAT HABER