Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) saldırıları altındaki Kobani’yle dayanışmak ve Kobani’ye koridor açılması için yazar, şair ve edebiyatçılar bir araya geldi.

İMC TV Muhabiri Dilek Gül’ün haberine göre, aralarında Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Aslı Erdoğan, Ahmet Büke, Emrah Serbes, Necmiye Alpay, Metin Kaygalak gibi yazar, şair ve edebiyatçıların bulunduğu 160 isim, “Kobani için 1 cümle” kurdu.

Cezayir Toplantı Salonu’ndaki basın toplantısının moderatörlüğünü Sema Kaygusuz ile Behçet Çelik yaptı.

Toplantıda ilk olarak ortak metnin seslendirildiği sinevizyon gösterimi yapıldı.

“Kobani’deki olası katliamı durdurmak için Kürt olmak şart değil. Süryani, Ermeni, Ezidi ya da Arap olmak gerekmiyor. Musul, Humus Keseb, Şengal ve Kobanê, dostlarımızın dostları arkadaşlarımızın akrabasıdır, hayat için insanlık için kadim kültürler için soykırıma seyirci kalma koridoru aç. Kobani için dünya ayaklandı. Direnişi ezme, dostluğu horlama, kötülüğü kışkırtma. Bütün hayatlar kutsal, barış hepimizin hakkıdır. Irk, din, dil cinsiyet farklarını dağlayarak toplumu yaralama koridoru aç Türkiye.”

‘KOBANİ BİR İNSANLIK MESELESİ'

Basın toplantısında konuşan Murathan Mungan, Kobani de Kürtlerin, Arapların meselesi değil, bir insanlık meselesi olduğunu belirterek “IŞİD’e açık destek veren bir devletin yurttaşı olmaktan utanıyorum. Dünyanın bildiği bir gerçeğin ülkemizde yeterince bilinmemesinden ötürü de utanıyorum” dedi.

“Kobani bizim uzaktaki köyümüzdür. Uzak nedir? Uzak, bizim hem sılamız hem de gurbetimizdir.

“Oradan gelen görüntüler biz de bir tepki uyandırmıyorsa, bunu sorgulamamız gerekiyor. Sınırın ötesinde bir halk var. Kürt oldukları, Ezidi oldukları için değil, insan oldukları için bizim halkımız. Kobani yalnızca bir toprak parçası değil, enternasyonalizmin de sembolü oldu bizim için.

“Tıpkı Gezi bir dünya olgusuysa, Kobani de Kürtlerin, Arapların meselesi değil, bir insanlık meselesi.

“Kobani’ye koridor açılmazsa, bugün başkalarının başlarına yıkmaya çalıştığnız dünya sizin başınıza yıkılabilir.

“Kobani’de, Ortadoğu’yu tüm çatışmalardan çıkartacak bir özerk yönetim inşa ediliyor. Kobani, bize aynı zamanda gelecek vaat ediyor.

“Kobani’de gencecik kadınlar, hayatı ölümüne savunuyor. Barış için savaş ile ölüm için savaşmak arasındaki yol ayrımında ne kadar tarafsız kalmak mümkün bilemiyorum.

“Kobani dünya halklarına örnek teşkil edecek bir direniş. İlkel silahlarla ağır silahlara karşı direniyorlar. Ancak çok büyük silahları var. Haklılar. Haklı olmanın silahına sahipler.

“Bazen zalimlerle sessizliğinizle dayanışırsınız. Sessizlik, dilsizlik zulmü yaygınlaştırır, zalimi güçlendirir. Sessizliği seçenler kendi değerlerini gözden geçirmeli.

“Dış politikasını rehin bırakan bir ülke Kobani’ye koridor açarak kendi kurtuluşunu da sağlamalı. Kobani için yeterli dayanışma yok.

“IŞİD’e açık destek veren bir devletin yurttaşı olmaktan utanıyorum. Dünyanın bildiği bir gerçeğin ülkemizde yeterince bilinmemesinden ötürü de utanıyorum. Umarım Kobani kendi özgürlüğüne, biz de kendi özgürlüğümüze kavuşuruz.”

'İNSAN DERDİ KADAR BÜYÜKTÜR'

Mungan’ın konuşmasının ardından edebiyatçılar “Kobani için 1 cümle” kurdu.

* Aslı Erdoğan: Şimdi kuşatılmış durumdayız. Bir süreliğine yan yana durmadan bu çemberi kıramayız. Kobani’ye doğru yola çıkalım.

* Sezai Sarıoğlu: Madem ki başlandı, sokağın ve isyanın dili yürürlüğe girdi, cümlelerimizin bu dilden geri düşmemeli. Tarih utandırmasın, uslandırmasın, birbirimizin anahtarını kaybetmeyelim.

* Ahmet Büke: Doğduğun yer artık yoksa öleceğin yerde seni artık kabul etmiyor bunu belledik.

* Menekşe Toprak: Kadim topraklarda, çocuklar ağıt değil de masallarla büyüsün diye, Kobani’ye koridoru aç.

* Necmiye Alpay: Son Cumartesi Anneleri’nden  Hanım Tosun’un dediği bir cümleyle katılmak istiyorum. “JİTEM’in bize yaptıklarını bugün IŞİD yapıyor.”

* Orhan Alkaya: Koridoru tıkama.

* Gaye Boralıoğlu: Bu korkunç savaş bir an önce sonlandırılmalı.

* Mehmet Sait Aydın: Direnişin savaşçılarını selamlıyorum.

* Yavuz Ekinci: İnsan derdi kadar büyüktür. Kobani’de o yüzden savaşanlar çok büyükler.

* Emrah Serbes: Kobani için açılacak koridor Türkiye’nin iç barışı ve huzuru için çok önemli. Kobanê’deki direnişçileri selamlıyorum.

* Murat Uyurkulak: Kobani kalesi düşerse, barış bu ülkede zaten çok zor ayakta duruyor düşer. Koridoru aç.

* Sibel Öz: Hapishanelerdeki açlık grevini selamlıyorum.

* Roni Margulez: Sınırlar sadece haritalarda olur, Kobani akrabalarımızın yaşadığı komşu semttir.

* Behçet Çelik: Soykırıma sessiz kalmak içimizi çürütür bunu çok yakından biliyoruz.

* Sema Aslan : Koridoru aç Türkiye ve siperlerinden çık Türkiye halkları.

* Metin Kaygalak: Türkiye Allah’ın bu Kürtleri için koridor aç.

İmzacılar:

Abdullah Ataşçı, Ahmet Büke,  Ahmet Telli, Ahmet Ümit,  Akif Kurtuluş, Ali Günay, Aslı Biçen, Aslı Erdoğan, Aslı Tohumcu, Asuman Susam, Atilla Birkiye, Ayfer Tunç, Ayşe Akaltun, Ayşe Başak Kaban, Ayşe Sarısayın, Ayşe Bayramoğlu, Ayşe Kulin, Ayşegül Devecioğlu, Ayşegül Tözeren, Barbaros Altuğ, Behçet Çelik, Bejan Matur, Beliz Güçbilmez, Berrin Karakaş, Birgül Oğuz, Bora Abdo, Birhan Keskin, Buket Uzuner, Burhan Sönmez, Bülent Usta, Can Gürses, Celil Oker, Cihat Duman, Deniz Faruk Zeren, Doğu Yücel, Doğuş Sarpkaya, Ercan Yılmaz, Eda Çapa, Elif Türker, Enis Akın, Emrah Serbes, Esmehan Akyol, Esra Yalazan, Ferhunda Özbay, Feryal Tilmaç, Fethiye Çetin, Füsun Ertuğ, Gaye Boralıoğlu, Giray Kemer, Gonca Özmen, Gönül Kıvılcım, Gülenay Börekçi, Hakan Bıçakçı, Hakan Şenocak, Handan Durgut, Hasan Ali Toptaş, Hasan Sertkaya, Hatice Meryem, Haydar Ergülen, İlhami Algör, İsmail Güzelsoy, Jaklin Çelik, Jale Parla, Jale Sancak, Karin Karakaşlı, Kawa Nemir, Kemal Varol, Küçük İskender, Kerem Işık, Latife Tekin, Leyla Ruhan Okyay, Lal Laleş, Mahmut Temizyürek, Mehmet Murat Somer, Mehmed Said Aydın, Mehmet Sait Çakar, M. Hakkı Yazıcı, Mehmet Açar, Melek Özlem Sezer, Melike Koçak, Melike Uzun, Menekşe Toprak, Metin Celal, Mesut Varlık, Mihrap Aydın, Mine Söğüt, Muharrem Erbey, Murat Gülsoy, Murat Özyaşar, Murat Sayan, Murat Uyurkulak, Murathan Mungan, Mustafa Orman, Mustafa Köz, Müge İplikçi, Nalan Barbarosoğlu, Nazlı Ceyhan Sümter, Nazlı Karabıyıkoğlu, Necmiye Alpay, Nemika Tuğcu, Nermin Yıldırım, Neslihan Önderoğlu, Nezir İçgören, Onur Koçyiğit, Onur Çalı, Orhan Alkaya, Orhan Koçak, Oya Baydar, Oylum Yılmaz, Ömer Türkeş, Özcan Karabulut, Pelin Buzluk, Pelin Temur, PEN Türkiye (PEN Adına Halil İbrahim Özcan ve Tülin Dursun), Perihan Mağden, Remziye Arslan, Roni Margulies, Selahattin Özpaiabıyıklar, Selim Temo, Sema Aslan, Sema Bayraktar, Sema Kaygusuz, Semih Erelvanlı, Semih Gümüş, Semra Topal, Senem Dere, Senem Derviş, Seray Şahiner, Sevengül Sönmez, Sezai Sarıoğlu, Sevinç Koçak, Sezer Ateş Ayvaz, Sibel Oral, Sibel Öz, Sine Ergün, Süreyya Evren, Şamil Yılmaz, Şebnem İşigüzel, Şenay Eroğlu Aksoy, Şeyhmus Diken, Şöhret Baltaş, Şükrü Erbaş, Şükrü Keleş, Turgay Fişekçi, Turgut Türksoy, Tülin Er, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) / (TYS Adına C. Hakkı Zariç ve Kâmil Tekin Sürek), Uğur Aktaş, Vedat Çetin, Vedat Türkali, Vivet Kanetti, Yalçın Tosun, Yavuz Ekinci, Yekta Kopan, Zana Kılıç, Zeynep Sönmez.