Economist dergisi, bir dönem "Alevi Açılımı" lanse eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın son dönemdeki Alevilere yönelik sözlerinin sünni oyları toplamaya yönelik olduğunu iddia etti. Dergi ayrıca "Türkiye'nin Başbakanı, mezhebi ayrışmayı manipüle etmeye çalışıyor" iddiasında da bulundu.

İngiliz haftalık dergisi Economist, "Ömrü Kısa Alevi Açılımı" başlıklı analizinde Başbakan Erdoğan'ın kamuoyunu, defalarca CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Alevi olduğunu anımsatmaktan "hiç çekinmediğini" hatırlattı.

Dergi analizde Erdoğan'ın bu yaklaşımının, halk tarafından seçilen ilk Cumhurbaşkanı olmak için Türkiye'deki Sünni çoğunluğunun ön yargılarına oynadığını savundu.

Dergi, bu bağlamla Erdoğan'ın sarfettiği "Cemevleri ibadet yeri değil" gibi sözlerin de sanki "Alevilerin gerçek Müslüman olmadıklarını ima etmek" olduğunu öne sürdü ve bu ifadenin, Alevilere yönelik "katliam" isteyen Sünnilerin kullandığını iddia etti.

Kalabalık sayılarına rağmen Aleviler konusunda pek bir bilgi olmadığını düşünen Economist, Türkiye'deki Alevilerin bazen Suriye'dekiler ile karıştırıldığını belirtirken; CHP milletvekili Hüseyin Aygün'ün "Ritüellerimiz farklı ancak aramızda güçlü bir manevi bağ var" değerlendirmesini de aktardı.

"RADİKAL İSLAMA KARŞI EN İYİ SİGORTA"
Alevilerin "liberal" yönleri nedeniyle laik Türklerce "radikal İslam'a karşı en iyi sigorta" olarak görüldüğü yorumunun yapıldığı analizde Alevilerin aynı nedenlerle katı Sünniler arasında suçlandıkları da yazdı.

Economist, zorunlu din dersleri ve Alevi köylerde cami yapılması yoluyla Alevilere yönelik "asimilasyon" politikası uygulandığını iddia eden dergi bir dönem Erdoğan'ın bu uygulamaları kaldıracağını ima ettiğini ifade etti.

ERDOĞAN, "CESUR" ADIMLAR ATMIŞTI
Analizin son bölümünde "Bir Cemevi ziyaret eden ilk Türk Başbakanı ve Irak'taki (Hazreti) Ali Türbesini ziyaret eden ilk Sünni lider olmuştu. Benzer cesur bir adım ile Güneydoğu'daki Tunceli illinde 1938 yılında binlerce Alevinin katledilişi için kamuoyu önünde özür dilemişti" dedikten sonra CHP'li Aygün'un "Her şeyin gösteri için olduğundan kuşkulanıyorduk. Şimdi kesin olarak biliyoruz" yönündeki tepkisini de yansıttı. (haberler.com)