Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu'nun (SGDF) 20 Temmuz Pazartesi günü Kobani'ye yardım amacıyla Suruç'ta düzenlediği basın açıklaması sırasında gerçekleşen bombalı saldırıda yaşamını yitiren gençlerden Ece Dinç (20) son yolculuğuna uğurlandı. Dinç'in cenazesinin defnedilmesinin ardından, cenazeye katılanlardan bir grup, polisin kendilerine küfür ettiğini söyleyerek polisle tartıştı. Kısa süre arbede yaşanmasının ardından polis plastik mermiyle gruba saldırdı.

Dinç'in cenaze namazı Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı içinde bulunan Şakirin Camii'nde kılındı. Dinç'in cenazesi daha sonra Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.

Dinç'in cenazesine babası Hamza Dinç, annesi Yasemin Dinç, yakınları, arkadaşları ile HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Garo Paylan katıldı.

Törenin sonunda çevik kuvvet polisi ile cenazeye katılanlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Polis gruba plastik mermiyle müdahale etti. Gruptakiler polisin kendilerine küfür ettiğini, gerginliğin bu yüzden çıktığını söyledi. 

O sırada mezarlıktan ayrılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, polis saldırısı hakkında bilgi alarak bir açıklama yaptı.

Figen Yüksekdağ, "Burada az önce bir müdahale yaşanmış. İnsanlar acılı, cenazelerimizi kaldırıyoruz, halk cenazelerine, gençlere sahip çıkıyor. Mezarlık girişindeki plastik mermileri görmüşsünüzdür. Bunlar çok korkunç yaklaşımlar. Hala bu memleketi, bu halkı germeye, gerilim yaratmaya devam ediyorlar. Bıraksınlar bu halk kendi evlatlarına sahip çıksın, gölge etmesinler, biz bu siyasi iktidardan başka hiçbir şey beklemiyoruz. Ama insanlık değerlerini yerlere düşürmekten, insanlık değerleriyle oynamaktan vazgeçsinler" dedi.

"KENDİLERİNE GELSİNLER, GELEBİLİYORLARSA"

Yüksekdağ, "Her yerde 2 günden bu yanan cenazelere, demokratik etkinliklere, eylemlere müdahaleler gerçekleştiriliyor. Bu kabul edilemez, hiçbir şekilde kabul etmediğimiz yaklaşımlardır. Mezarlık çıkışında insanlara terör estiriyorlar. Kabul etmemiz mümkün değil. Ben bir kez daha, şiddeti, gerilimi, saldırganlığa karşı bütün Türkiye halklarını demokrasiden yana, barıştan yana, insanlıktan yana birlik olmaya taraf olmaya davet ediyorum. Bu siyasi iktidarın tarafı artık şer tarafıdır. Bizi şer tarafına çekemeyecekler. Ortak söyleyebileceğimiz söz yok. Artık söz bitti, onlarla ortak söyleyebileceğimiz söz kalmadı. Biz bütün Türkiye halklarını vicdana, insanlığa, demokrasiden, barıştan yanan taraf olmaya davet ediyoruz. Bundan sonra artık Türkiye toplumu, Türkiye hakları kendi barışını, kendi demokrasisini kuracak çünkü bu siyasi iktidar, bu zihniyet insanlık değerlerinden dahi uzaklaşma noktasına, aşamasına gelmiş. Kendilerine gelsinler, gelebiliyorlarsa" diye konuştu.

(Demokrat Haber)