Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Lice’de karakol protestosu sırasında açılan ateş sonucu öldürülen Medeni Yıldırım’ın cenaze töreni ve akşam saat 17:00’da Bağlar Dörtyol’dan başlayacak protesto yürüyüşü için “Kürt halkı onurlu duruşunu gösterecektir” dedi.

Demokratik çözüm sürecinin ikinci aşamaya geçtiği ve Kürt hareketinin her düzlemde üzerine düşeni yerine getirdiği bu süreçte devletin 90 yıllık zihniyetinin apaçak göstergesi olan bir katliam yaşandığını belirten DTK, açıklamada şunları söyledi:

“Demokratik Çözüm sürecini zehirleyen yeni karakol yapımlarına karşı Lice’de meşru, yasal ve demokratik protestoda askerin doğrudan hedef alarak ateş açması nedeniyle Medeni Yıldırım yaşamını yitirirken, 3’ü ağır olmak üzere 10 yurttaşımız ise yaralandı.

Bu saldırı hiçbir bahaneye yer verilmeyecek şekilde açık bir cinayet ve tüm Kürt halkına karşı yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırı Lice’deki karakol görevlilerinden kaynaklı bir saldırı olarak ele alınamaz. AKP hükümetinin ve başbakanın son zamanlarda yaptığı açıklamalarının ardından bu saldırının gelişmesi tesadüf olarak görülemez. Bu bilinçli olarak süreci baltalamaya yönelmiş bir provokasyondur. Bu provokasyonla halkımız sindirilmeye çalışılmaktadır.”

Her saldırıya karşı demokratik direnişle cevap verilmesi gerektiğini söyleyen DTK şunları kaydetti:

“Bu temelde bugün saat 10:00’da Medeni Yıldırım isimli yurttaşımızın Bayramoğlu Camisinde başlayıp Yeniköy Mezarlığına yürüyüşle devam edecek cenaze töreni ve saat 17:00’da Bağlar Dörtyol’dan başlayacak protesto yürüyüşü Amed halkı ve Kürt halkının onurlu duruşunu gösterecektir.

Halkımızın topyekûn demokratik direnişini yükseltmesi gereklidir. Bu saldırıları boşa çıkarmanın da demokratik çözüm sürecinin ikinci aşamasının ilerletilmesinin de temel yöntemi budur.”

‘SÜREÇ EYLEMSELLİKLERLE DERİNLEŞTİRİLECEKTİR’

DTK ayrıca, 30 Haziran’da (yarın) Amed, Antep, Adana ve Mersin’de gerçekleştirilecek yürüyüşlerle başlayacak olan “Demokratik Çözüm Hamlesi”ne katılımın demokratik çözüm sürecini inşa etme anlamına geleceğine de vurgu yaptı. AKP hükümetinin oyalama politikalarına devam ettiği de belirtilen açıklamada, “Demokratik Çözüm ve Özgür Yaşamı İnşa sürecinin temel aktörü halkımızdır. Ve bu süreci eylemsellikleri ile derinleştirecektir. Baraj ve karakol inşaatlarını durdurmak için, hasta ve siyasi tutukluları özgürleştirmek için, ana dilde eğitim için, seçim barajını düşürmek için, Roboski’de adalet için, koruculuğu kaldırmak için, Bingöl’deki gibi tecavüzcü zihniyete dur demek için ve Lice’deki katliamın hesabını sormak için kent kent, köy köy bu eylemsellikleri yaygınlaştırmak gerekir,” denildi.

Açıklamada, "Bu temelde bileşenlerimiz başta olmak üzere tüm STK’ları, barıştan, demokrasi ve özgürlükten yana olan toplumsal kesimleri ve onurlu her Kürt bireyin şahsında halkımızı, tüm Kürdistanlıları Demokratik Çözüm Hamlesine katılmaya ve özgür yaşamı kurmaya çağırıyoruz” diye belirtildi.