Demokratik Toplum Kongresi (DTK), 13-14 Aralık tarihlerinde Cegerxwin Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen 1'inci Olağan Genel Kurulu'nun "sonuç bildirgesi"ni açıkladı.

Konferansın sonuç bildirgesinde "çözüm süreci"ne destek verilmesi kararı bildirilirken; Şengal ve Kobani'ye yönelik IŞİD saldırıları karşısında Türkiye'nin takındığı tutuma dikkat çekerek, "Türk devleti DAİŞ'e (IŞİD) desteğinden vazgeçmeli ve çok acil olarak koridor açmalı, sonuç alıcı yardımlar Kobané direniş güçlerine ulaştırılmalıdır," denildi. Bildirgede Kürtlerin birliğine vurgu yapılırken; PKK lideri Abdullah Öcalan ile hasta ve siyasi tutukluların serbest bırakılması gerekliliği dile getirildi. PKK'nin "terör örgütü listesi"nden çıkarılması talebinin dile getirildiği bildirgede; Alevi sorunu, "güvenlik paketi" gibi başlıklara da dikkat çekildi.

10 başlık altında açıklanan sonuç bildirgesi özetle şöyle:

Barış ve çözüm süreci: Genel kurulumuzda süreci destekleme  iradesi ortaya çıktı. Devlet Sayın Öcalan tarafından önerilen ve KCK tarafından kabul edilen çözüm süreci  müzakere taslağına olumlu cevap vermelidir. Kongremiz de bu taslağı paylaşır ve pratikte her türlü çalışmayı yürütür.

Şengal ve Kobané’nin durumu: Kongremiz, Şengal ve Kobané direnişini desteklemekte ve YPG/YPJ tarafından gösterilen bu onurlu direniş sayesinde sadece Kürt halkı değil; Arap, Türkmen, Süryani, Ermeni ve diğer halkların da soykırımdan kurtulup demokratik haklarına kavuşacağına inanmaktadır. Türk devleti DAİŞ'e desteğinden vazgeçmeli ve çok acil olarak koridor açmalı, sonuç alıcı yardımlar Kobané direniş güçlerine ulaştırılmalıdır.

Rojhilat (Doğu Kürdistan) Kürtleri: Kongremiz, İran devletini bir an evvel Kürt yurtseverlerine yönelik idamları durdurmalı, baskılara son vermeli ve Kürt sorununun demokratik çözümü için diyalog ve müzakere sürecini başlatmalıdır.

Kürtlerin birliği: Kongremiz, Güney Kürdistan ve Rojava’da HPG/YPG/YPJ ve Peşmerge güçleriyle yürütülen işbirliği ve ortak mücadeleye büyük bir önem vermektedir. Bu ortak mücadelenin Ulusal Kongrenin toplanmasına  ve ortak savunma gücü oluşturmasına evrilebilmesi için yürüttüğü  çalışmaları büyük bir kararlılıkla sürdürecektir.

Sayın Öcalan ve diğer siyasi tutsakların durumu: Barış ve çözüm sürecinin istenilen şekilde devam etmesi ve müzakerelerin doğrudan doğruya yapılması için Sayın Öcalan’ın özgürlüğüne kavuşması gerekir. Aynı  zamanda başta hasta tutsaklar olmak üzere tüm siyasi tutsaklar serbest bırakılmalıdır.

PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılması: PKK kamuoyunda Kürtlerin siyasi örgütü olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı en kısa sürede terör örgütleri listesinden çıkarılmalıdır.

Alevi  sorunu: Devlet 'kendi Alevilerini' yaratmak istemektedir. Alevilerin gereksinim duyduğu şey, tanımlanmak değil tanınmaktır. Alevi sorunu ; Hak ve hakikati anlama,tanıma ve kabul etme sorunudur.

Kamu güvenliği paketi: Kongremiz,hükümetin kamu güvenliği paketini çıkarmakla totaliter bir sistem inşa etmek istediği görüşündedir. Bu paket barış ve çözüm süreci ile demokratikleşmenin önünde bir engel olacaktır.Kongre olarak biz hükümetin son zamanlarda sayın Selahattin Demirtaş’a yönelik saldırılarını ve siyasi soykırım operasyonlarını  bu paketin bir parçası olarak görüyor bu operasyonları kınıyor  ve sayın Demirtaş’ın yanında olduğumuzu belirtiyoruz.6-7-8 Ekimde halk serhıldanında demokratik muhalefet hakkını kullanarak  yaşamını yitiren insanlarımızın faillerinin bir an önce ortaya çıkarılmalıdır.

Seçimler ve baraj: % 10  seçim barajı antidemokratiktir ve AKP’nin 2015 yılında bu barajın  gölgesinde  yapacağı seçimin meşruiyeti tartışmalı olacaktır.

Demokratik Özerklik: Kongremiz, birlikte yaşam projesi olarak ortaya koyduğu demokratik özerkliğin inşasını tüm kararlılığıyla sürdürmektedir. (Demokrat Haber)