Harvard Üniversitesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e soru sorarken yaşadıklarını anlatan Altındiş, “Ben Türkiye’de olanları onun yüzüne söylemek istedim. Aslında söylediğim her şey herkes tarafından bilinen gerçeklerdi.” dedi.

Harvard Üniversitesi’nde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Türkiye’de insanlar ölürken geceleri nasıl uyuyorsunuz?” diye soran Dr. Emrah Altındiş, Gezi Direnişi sırasında gözünü kaybeden arkadaşı Burak Ünveren’in de konuk olduğu İMC TV'deki 'İMC Özel' programında Banu Güven’in sorularını yanıtladı.

Türkiye’de bir korku imparatorluğu yaratıldığını söyleyen Altındiş, insanların demokratik haklarını kullanamadığını, yetkililerin de bunu görmezden geldiğini söyledi.

Harvard Üniversitesinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e soru sorarken yaşadıklarını anlatan Altındiş, “Ben Türkiye’de olanları onun yüzüne söylemek istedim. Aslında söylediğim her şey herkes tarafından bilinen gerçeklerdi. Dolayısıyla bir gerginlikten çok, yapmam gereken, bir bilim insanı olarak, gördüğümü, yapmam gerekeni yaptığımı düşünerek yaptım” dedi.

Sorduğu soru üzerine yüzlerce teşekkür, tebrik mesajı aldığını söyleyen Altındiş, çok az sayıda da olsa hakaret ve tehdit mesajları da aldığını ifade etti.

Altındiş, soruyu sorduğu sırada İMC TV stüdyosunda bulunan ve Gezi Direnişi sırasında gözünü kaybeden arkadaşı Burak Ünveren’in de aklında olduğunu söyledi.

Altındiş, “Ben zaten yaralanan insanlarımız ve bir sürü arkadaşımız sokaktaydı. Yaralanıyordum ancak Burak’ın ki ayrıca bizim için büyük bir acı oldu” dedi.

Harvard’da konuşan Cumhurbaşkanı’na, hakaret etmemek şartıyla her türlü soruyu sorma hakkı olduğunu söyleyen Altındiş, “Kendisi bana böyle sorular soramazsın diye cevap verdi ilk başta. Bu da kendi kafasındaki antidemokratik kültürel yapıyı gösteriyor. O da çok çarpıcıydı” dedi.

“CUMHURBAŞKANI’NA HAKARETTEN TUTUKLANIRDIM”

Soru sorduğu sırada Cumhurbaşkanı korumaları tarafından engellenmeye çalıştığını da aktaran Altındiş, “Ben soruyu sormaya başladığım andan itibaren, korumalar sürekli beni taciz etmeye başladılar. Orda belki ses kaydında ve görüntülerde görünmüyordur. Bana sürekli ‘İnsan gibi soru sor, insan ol, sen kimsin, insan gibi davran” diye bağırmaya başladılar. Benim konsantrasyonumu bozmaya çalıştılar. Çünkü bir refkleks olarak muhtemelen beni susturmak istiyorlardı. Fakat Harvard’da olduğumuz için yapamadılar. Türkiye’de olsak muhtemelen, ben bu soruyu soramazdım, muhtemelen saldırıya uğrar, şiddete maruz kalır ve gözaltına alınır, belki de Cumhurbaşkanı’na hakaretten tutuklanırdım” dedi.

“ABDULLAH GÜL BU SORUYU BEKLEMİYORDU”

Sorunun soğuk duş etkisi yaptığını söyleyen Altındiş, “Abdullah Gül bu soruyu beklemiyordu. Dolayısıyla öncelikle şaşırdı. Zaten afalladı. Soğuk duş etkisi yaptı soru” dedi.

“BAŞSALIĞI DEĞİL ADALET TALEP EDİYORUZ”

Banu Güven’in “Abdullah Gül sizce, kızdı mı yoksa, mahcubiyet izi gördünüz mü?” şeklindeki sorusuna cevap veren Altındiş, “Geziye dair söylediklerime cevabında başsağlığı dilediğini ailelerine söyledi. Mahcubiyet görmedim orda. ‘Ben görevimi yaptım’ dedi. Fakat cumhurbaşkanlığı makamı, bir ‘başsağlığı dileme makamı’ değil aynı zamanda, halkı temsil eden bir makam. Dolayısıyla biz kendisinden başsağlığı değil adalet talep ediyoruz” dedi,

DR. EMRAH ALTINDİŞ KİMDİR?

Dr. Emrah Altındiş Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, mikrobiyoloji bölümünde çalışıyor.

Doktorasını İtalya’nın Bologna Üniversitesi’nde, yüksek lisansını da ODTÜ’de yaptı.

2011′den beri ABD’de çalışan Altındiş, geçtiğimiz yıl Gezi olaylarını ardından Temmuz ayında 24 bilim insanıyla birlikte Science dergisinde “Türkiye protestolara yönelik şiddeti durdurmalı” başlığı altında bir açık mektup kaleme aldı.

Dr. Altındiş, aynı zamanda Gezi olaylarından sonra dünya genelinde bazı kentlerde oluşturulan forumların bir benzeri olan Boston forumuna da katıldı.

Haberin görüntülerine gitmek için tıklayınız...