Mardin’de 1993-1994 yıllarında 13 köylünün yargısız infaz edilmesinin yanı sıra işkence ve tecavüz suçlamalarıyla da yargılanıp beraat ettirilen dönemin Derik İlçe Jandarma komutanı Musa Çitil'in son YAŞ’ta (Yüksek Askeri Şura) terfi ettirilmesinin ardından Diyarbakır'a Jandarma komutanı olarak atanmasına Diyarbakır halkı tepkili.

Diyarbakır halkı, Çitil'in kente gelişini 'AKP hükümetinin kirli savaş yöntemlerini yeniden uygulayacağı' olarak görülüyor.

Çitil'in Diyarbakır'a gelişini istemediklerini söyleyen Siphan Katan (44) isimli bir yurttaş, 90'lı yılların savaş uygulamalarını hatırlatarak, "Bu kişiler yüzünden köylerimizi terk ettik. 90'lı yıllara tekrar dönmek istemiyoruz," diyor.

Murat Savuran (26) isimli öğrenci ise Çitil gibi isimlerin Diyarbakır'a gelmemesi gerektiğini vurgulayarak şunları söylüyor: "Gerçek anlamda 90'lı yıllardan günümüze Kürdistan'da katliamlar sürüyor. 90'lı yıllar hiçbir zaman bitmedi. 90'lı yılların sonuçlanması için sistemin zihniyetinin değişmesi gerekir."

'TECAVÜZCÜLERİ İSTEMİYORUZ'

Çitil'in Diyarbakır'a gelişine tepki gösteren yurttaşlardan Remzi Dolan (40) ise şu sözlerle tepki gösteriyor: " Çitil gibi tecavüzcü ve katil isimleri istemiyoruz. Bu tür kişilerin Kürdistan'a gelişi devletin önüne büyük bir savaş koyduğunu gösteriyor."

Hayriye Çarak (65) isimli kadın ise Çitil gibilerin gelişini istemediğini belirtirken bu tür kişilerin suçlarından dolayı cezaevinde olmaları gerektiğine dikkat çekiyor.

'ÇİTİL DİYARBAKIR'A BİLEREK GÖNDERİLİYOR'

Herkesin barış talebini yükselttiği bir süreçte Çitil gibi isimleri istemediklerini vurgulayan Nurten Çakmak ise "Biz sapık isimleri istemiyoruz. Çitil'in Diyarbakır'a gönderilmesiyle devlet savaş istediğini gösteriyor. Çitil Diyarbakır'a bilerek gönderildi," diyor.

'KÜRTLERİ YENİDEN ASİT KUYULARINA MI ATACAKLAR'

Ayhan Doğrual isimli yurttaş da, devletin geçmiş süreçte uyguladığı katliam ve tecavüz uygulamalarına dikkat çekerek "Bu tür kişilerin eliyle Kürtleri yeniden asit kuyularına atmak istiyorlar. Bizler 90'lı yılları yaşadık, çocuklarımızın yaşamasını istemiyoruz," diyor.

'HALKIMIZ ÇİTİL'İ KOVMALI'

Çitil'e tepki gösteren Recep Zengin isimli bir yurttaş ise Çitil'in Diyarbakır'a bilinçli bir şekilde gönderildiğini belirterek, "Çitil'i katliam gerçekleştirmek üzere Diyarbakır'a gönderiyorlar. Biz halkımızın katilini istemiyoruz. O bizim katilimiz. Halkımız Çitil'i buradan kovmalı," diye konuşuyor. (DİHA)