Suriye rejimi ile El Kaide çetelerine karşı direniş içinde olan Rojava ile dayanışmak amacıyla Diyarbakır'da binler ‘insanlık zinciri’ oluşturdu.

Eylemde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Orada yaşanan devrim Diyarbakır'in, Van'ın bizlerin de devrimidir” diyerek bundan böyle sokak sokak sahip çıkılarak desteklenmesi çağrısında bulundu.

BDP Diyarbakır İl örgütü, Rojava'da El-Nusra çetelerinin Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği katliamlara tepki göstermek ve Rojava halkı ile dayanışma amacıyla Diyarbakır surlarında ‘insan zinciri’ oluşturdu. Binlerce kişi eylem için erkenden surlarda bir araya gelirken ilerleyen saatlerde kitleye BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, BDP'li milletvekilleri, BDP'li Diyarbakır ilçe belediye başkanları ve BDP teşkilatları, DTK, DDKD Genel Başkanı İmam Taşlıel, ÖSP, Azadi İnisiyatifi, Dicle-Fırat Diyalog Grubu ve KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi ve STK temsilcileri katıldı.

Surlara çok sayıda Rojava'ya destek amaçlı pankart asılırken içlerinden "Rojava devrimi özgürlük devrimidir, devrimimizi savunacağız", "Rojava'ya özgürlük tüm Kürtlere özgürlüktür", "Rojava devrimi Ortadoğu'nun devrimidir" ve "15 Ağustos ruhuyla Rojava'yı sahiplenelim" pankartları dikkat çekti. Bu pankartlar surlardan aşağıya sarkıtıldı.

Binlerce kişi sık sık "Bijî berxwedana YPG'é", "Bijî berxwedana Rojava" ve "Bijî Serok Apo" sloganları attı. Kitlenin artması ile birlikte içerisinde BDP Eş Genel Başkanları Kışanak ve Demirtaş'ın da bulunduğu kitle surlara çıkarak sloganlar eşliğinde 'İnsanlık zinciri" oluşturdu.

Ardından konuşan BDP Eş genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Abdullah Öcalan'ın selamlarını kitleye iletti. Rojava halkının devrimini selamladığını ifade eden Demirtaş, "Bu güne kadar verdiğimiz mücadelenin Rojava'da bir devrime dönüştüğünü görmek elbette bizi sevindiriyor. Faşizan baskılara karşı direnerek devrim yapan halkımızı, Rojava halkımızı buradan selamlıyoruz. Rojava'da gerçekleşen devrim sadece Suriye topraklarını ilgilendirmiyor. Orada yaşanan devrim Diyarbakır'in, Van'ın bizlerin de devrimidir. Biz orada bizim adımıza devrim gerçekleştirenlere gerçek anlamda sahip çıkmadık. Bundan sonra sokak sokak Rojava'da ki devrimin ruhunu yaşayarak Rojava'da ki halkımızı desteklemeliyiz. Nasıl ki Rojava bu güne kadar olmayan imkanları ile bize tüm desteğini sunduysa bundan sonra da bizler bu desteği göstermeliyiz" dedi.

‘ROJAVA’DA ÖZGÜRLÜK ÖZ İRADEDEN GEÇİYOR’

Rojava'da ki devrimin öz iradeden geçtiğini belirten Demirtaş, "Rojava'da özgürlük öz iradeden geçiyor. Rojava özgücüne dayanarak devrimini gerçekleştiriyor. Bunu anlamayanlar var. Bu devrimi anlamayanlara sesleniyorum. Bugün Rojava'da çetevari gerçekleşen katliamlara ses çıkartmayanlar, burada Antep'te ve başka yerlerde onlara destek verenler bunun bir gün hesabını verecekler. Bunu 'Cihat' adı altında gerçekleştirenleri de bizler İslam olarak görmüyoruz. Değil İslam olarak görmek insan olarak bile görmüyoruz. Kimse bu gün cihat adı altında Rojava'da katliam yapan çetecilere, çoluk çocuğun kafasını kesen çetecilere sahip çıkmaya kalkmasın. Burada da kimse dışarıdan gelip 'cihat' adına katliam yapmasın çünkü orası Kürtlerin kendi toprağıdır, vatanıdır. Yüzyıllar boyunca sömürgeleştirilen Kürdistan ayağa kalkmışken kimse başka yönlere çekemez" ifadesinde bulundu.

‘ROJAVA DEVRİMİ BÜTÜN HALKLARIN ÖZGÜR KURTULUŞUDUR’

Rojava devriminin bütün halkların özgür kurtuluşu olduğunu dile getiren Demirtaş, "Bütün Kürdistanlılara sesleniyorum. Artık Rojava ile daha güçlü dayanışma zamanıdır. Dayanışma sadece gıda ve ilaçla olmaz. Orada bizim için canlarını veriyorlar, kanlarını döküyorlar. Bizler de bu mücadelelerini her zaman içimizde hissederek mücadele etmeliyiz. Kimse aramıza tellerle sınır koyamaz. Biz sınırları kabul etmiyoruz. Aramızda sınırların olmadığı Rojava'ya sınırsız selam yolluyorum" şeklinde konuştu. Demirtaş'ın konuşmasını bitirdiği esnada surlardan Abdullah Öcalan'ın posteri sarkıtıldı. Bunun üzerine Demirtaş, "Surlar Başkan Apo'ya yakışıyor. İnanıyorum ki bir gün Başkan Apo bu surlardan sizleri selamlayacak" dedi.

Açıklama sloganlar eşliğinde sona erdi. (ANF)