AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı görevinden istifa eden Halit Advan, partililere veda toplantısında yaptığı konuşmada kırgın olmadığını, Genel Merkez'e gönderdiği bazı raporların okunmadığını söyledi.

"Dindar Kürtler BDP'ye oy veriyor" sözlerinin ardından AK Parti Genel Merkezi'nce istifası istendiği ileri sürülen AK Parti eski İl Başkanı Halit Advan, istifasının ardından ilk kez kameraların karşısına geçti. AK Parti Diyarbakır İl Başkanlığı'na veda ziyaretinde bulunan Advan,  partililere yaptığı veda konuşmasında gördüğü lüzum üzerine istifa ettiğini belirtti. Bundan sonra AK Parti'nin bir neferi olarak görevini sürdüreceğini ifade eden Advan, şunları söyledi:

'RAPORLAR HAZIRLADIK AMA OKUNMADI BİLE'

Konuşmasında AK Parti Genel Merkezi'ni eleştiren Advan, şöyle konuştu:

"AK Parti demokrat, ilerici, devrimci ve demokrasiye hizmet eden çizgisini devam ettirsin. Güvenlikçi ve milliyetçi politikaların bizlere zarar verdiğini biliriz. Dünyada güvenlikçi politikalar her zaman kaybetmiştir. Birçok kalkınma projesi Diyarbakır'da yürüyor. Ama buna rağmen Diyarbakır’da her şey sütliman değil. Bizler Diyarbakır'da büyük şeyler yapılması için taleplerde bulunduk. Ama Diyarbakır'da bir olumsuz tablo da var. Bunun inkar edilmemesi lazım. TÜİK verilerine göre Diyarbakır'da 5 yıl içinde 333 kişi intihar etti. TÜİK verilerine göre yerel yönetimlerde Diyarbakır iyi yönetilemiyor. Diyarbakır ekonomik veriler açısından geride kaldı. Diyarbakır'da bu yıl yakalanan uyuşturucunun toplamı 40 tonu aştı. Ne oldu da Diyarbakır bir uyuşturucu deryasına dönüştü. Neredeyse esrar Diyarbakır'ın tarımsal ürünü haline geldi. Biz bu konuyla ilgili genel merkezimizi, bakanlıklarımızı ikaz eden raporlar hazırladık. Ama bir Allah'ın kulu bize dönüp 'Siz bu raporu gönderdiniz, bu raporu okuduk' demedi ki. Bakın takdir edilmeyi beklemiyorum. Okunduğunu bile ifade eden bir tek genel merkez yetkilisi veya bakanımız çıkmadı."

'GÜYA TÜRKİYE'DE EĞİTİM 1 NUMARALI BÜTÇEYDİ'

Advan, 2010 yılında öğretmen başına düşen öğrenci sayısına göre Diyarbakır'ın sondan 8'inci sırada olduğunu söyledi. Advan, "Güya Türkiye'de eğitim bir numaralı bütçeydi. Peki en büyük problem bu bölgedeyken niye Diyarbakır sondan 8'inci sırada? Bu konuların sorgulamasını yaptık. Genel merkezimize ve bakanlığımıza sunmaya çalıştık. Diyarbakır'ın sabıkalı hırsız sayısı 11 bin 500'e ulaştı. Diyarbakır bunu kabul etmiyor. Bunlarla ilgili hepimizin sesli düşünmesi gerekiyor. Diyarbakır'da bazı eksiklerimiz var. Bunları ifade etmek durumunda kaldık. Ama genel merkezimizin takdiriyle bu görevimizden istifa etmiş durumdayız" diye konuştu.

'RECEP TAYYİP ERDOĞAN'IN ASKERİYİM'

Hiçbir şekilde küsme ve darılma olmadığını belirten Advan, "Takdir genel merkezimizindir. Ben her türlü takdire razıyım. Sayın Başbakan'ımızın bir an sıkıntı çekmesini istemem. Bir anlık sıkıntısı beni yaşam boyu üzer. Bugün ifade ettiğimiz şeyler yanlış anlaşılmış olabilir. Ama ben yine genel merkezimin emrinde olacağım. Belki derdimizi anlatamadık. Belki yanlış anlaşıldık. Ama AK Parti davası ilelebet sürecek. Çünkü muhafazakar, müteddeyin kitlenin davasını, bayraktarlığını yapan AK Parti'dir, Recep Tayyip Erdoğan'dır. Ben Recep Tayyip Erdoğan'ın askeriyim. Beni nerede görevlendirirse, orada görev yapmaya hazırım. İlk seçimde de sandık kurullarında görev alacağım" dedi.

'BEYAN ETTİĞİM ŞEYLERDE ISRARCIYIM'

AK Parti'nin ağırlıklı seçmen kitlesinin muhafazakar, müteddeyin insanlardan oluştuğunu belirten Advan, "Özellikle bu bölgenin insanları Kürtler, Araplar ağırlıklı olarak muhafazakar, müteddeyin, dinine bağlı insanlardır ve bizim ağırlıklı seçmen kitlemiz onlardır. Ben özellikle vurguluyorum. AK Parti muhafazakar, müteddeyinlerden oy alıyor. Ama benim endişem bir tespitti. Bu bölgenin son yıllardaki seçmen kaymalarında muhafazakar, müteddeyin oylarda bir küçük kayma söz konusu. Ben bununla ilgili tedbirler alınması için ikazda bulundum. Yanlış anlaşılmış olabilir. Beyan ettiğim şeylerde ısrarcıyım. Kürtler dindardır, muhafazakardır. İnançsız insanlara da saygımız var. Ama bu bölgenin insanlarının dindarlığı konusunu kimseyle tartışmam. Kimseye kırgın değilim. Biz bu bölgedeki eksikleri sıkıntıları yukarıya taşımak durumundayız. Bazı tespitlerimiz dikkate alınmamış olabilir. Genel merkezime hiçbir şekilde kırılamam. Kendi irademle bu görevi bırakıyorum. Sadece bir yanlış anlaşılma söz konusu olmuştur" diye konuştu.

'BU BÖLGEDE ZERDÜŞT YOKTUR, MÜMİN İNSANLAR VARDIR'

Hiçbir zaman inançlarını sorgulatmayacaklarını belirten Advan, "Bizler mümin insanlarız. İnancımızla ilgili hiç kimsenin tereddütü yoktur. Bu bölgede Zerdüşt yoktur. Bu bölgede mümin insanlar vardır." dedi.