Keldani, Ermeni, Süryani, Yezidi, Alevi Türkmen Dedesi, Müslüman din alimleri, Şeyh Said'in torunu, Duhok Belediye Başkanı ve eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'tan oluşan heyet, Vatikan'da düzenlenen genel kabul oturumuna katıldı ve Papa'yla çözüm sürecini görüştü.

Yoğun katılım nedeniyle San Pietro Bazilika'sı yerine aynı isimdeki meydanda düzenlenen genel kabulde Papa Françesko ile görüşen Diyarbakır Heyeti, Türkiye'den gelen heyeti selamladı ve teşekkür etti.

Dini törenin ardından meydana inen Papa halk ile selamlaştı ve Diyarbakır Heyeti ile bir süre görüştü.

Görüşme sonrası açıklama yapan Demirbaş ve heyeti Papa Françesko ile görüşmesini kısa ama çok olumlu diye nitelendirdi ve "Burada bulunmaktan büyük memnuniyet duydum. Diyarbakır'dan; farklı renklerde, farklı kokularda ve farklı güzelliklerde bir çiçek bahçesinden bir demeti Sayın Papa'ya sunduk. Kendisinden Türkiye'de devam eden barış ve çözüm sürecine desteklerini istedik. Türkiye'de, Ortadoğu'da ve Dünya'da barışa verdiğimiz önemi ifade ettik ve mektubumuzu sunduk. Bizim açımızdan tarihi öneme sahip bir görüşme oldu" ifadesinde bulundu.

Abdullah Demirbaş, Papa Francesco'ya farklı inanç ve kültürlerin bir arada barış içerisinde yaşamaları için yaptıkları çalışmaları ve Diyarbakır Sur içindeki eski evlerin restore edilip cami, kilise, havra, Alevi ve Ezidi evleri oluşturmayı hedeflediklerini anlatarak, "Kültür Sokağı Projesini" anlattıklarını da belirtti. Diyarbakır Surları'nın Unesco'ya aday gösterilmeye çalışıldığına değinen Demirbaş bu konuda da Papa Françesko'dan destek istediklerini ve kendisini Diyarbakır'a davet ettiklerini ifade etti.

"PAPA'NIN İNİSİYATİF ALMASINI BEKLİYORUZ"

Eski Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'a Duhok Belediye Başkanı Şevket Muhammed Osman, Surp Giragos Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı Ergün Ayık, Süryani Meryem Ana Kilisesi Başkanı Can Şakarer, Keldani Kilisesi Vakfı Başkanı Yusuf Karadayı, Keldani Patrik Vekili Mons. Fransua Yakan, Türkmen Alevi Dedesi Hasan Baykut, Din Adamları ve Yardımlaşma Derneği (DİAYDER) Başkanı Zahit Çiftkuran, Bokark Şeyhi Nakşi Sayar ve Şeyh Sait'in torunu Muhammed Akar ve akademisyenler eşlik etti.

Kendisini Dinler Arası Diyalog Aktivisti olarak tanımlayan Şeyh Sait'in torunu Avukat Muhammed Akar ise Papa ile görüşme sonrası "Milyonlarca çocuk yoksulluk içinde, gıda ve suya erişemeyecek durumda. Ortadoğu'daki savaşlar da orta yerde duruyor. Dünya barışı için de, Ortadoğu'daki bu şiddet ve diktatörler konusunda da Papa Hazretlerinin inisiyatif almasını bekliyoruz" ifadesinde bulundu.