Diyarbakır'da, polisin Batıkent Meydanı'nda açıklama yapılmasına izin vermemesi ardından binlerce kişi meydanın karşısında toplanarak "AKP faşizmine geçit vermeyeceğiz" dedi. BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, "BDP'ye diz çöktüremeyecekler. Bedeli ne olursa olsun, üstümüze ne kadar geliyorlarsa gelsinler bu mücadele sürecektir. Her bir evimiz parti gibi çalışacak" dedi.

BDP Diyarbakır İl Örgütü, dün sabah saatlerinde eş zamanlı düzenlenen operasyonu kitlesel basın açıklaması ile protesto etti. Sivil toplum örgütleri, İHD ve kayıp yakınlarının da açıklamalarının ardından katıldığı protesto eylemine binlerce kişi katıldı. BDP'nin açıklaması için Koşuyolu Parkı Batıkent Meydanı tarafında kitle bir araya gelirken, Koşuyolu ve BDP İl binasına giden Bayındırlık Caddesi'nde olağanüstü önlem alan emniyet, başta AKP Bağlar İlçe binası olmak üzere caddelere onlarca zırhlı polis aracı yerleştirdi. Havadan da polis helikopteri sık sık alan üzerinden uçuş yaptı. AKP İlçe binası önünde yüzlerce polis konumlanırken, açıklama için Batıkent Meydanı'nda toplanmak isteyen yurttaşlara meydanın "Güvenlik" gerekçesi ile açıklamaya yasaklandığı ve kitlenin dağılması yönünde anons yapıldı.

BATIKENT MEYDANI YASAKLANDI

Yoğun önlemlere rağmen aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, BDP PM Üyesi Mehdi Perinçek, BDP'li il ve ilçe yöneticileri, belediye başkanları ve baskına uğrayan sivil toplum örgütleri ile sendika temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişinin Koşuyolu Parkı'nın Batıkent tarafında toplanması üzerine polis caddenin iki tarafından zırhlı araçlarla kitleyi ablukaya aldı. Polis ablukası altında yapılan açıklamada, "AKP faşizmine geçit vermeyeceğiz" pankartı açılırken, sık sık "Baskılar bizi yıldıramaz", "Bijî Serok Apo", "Öcalan'sız dünyayı başınıza yıkarız" ve "İmamın ordusu Kürdistan'dan defol" sloganları atıldı. Polisin kitlenin etrafında sürekli hareket etmesi, kitlenin tepkisine neden olurken yurttaşlar hep bir ağızdan polisi yuhaladı.

BDP’YE DİZ ÇÖKTÜREMEYECEKLER

Ardından açıklama yapan BDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, dün yapılan operasyonun Ankara'daki güvenlik zirvesinin ardından yapılmasına dikkat çekerek, operasyonlara yargının değil siyasi iradenin karar verdiğini söyledi. Diyarbakır Milletvekili Leyla Zana'nın evinin basılmasına da tepki gösteren Zümrüt, "Türkiye'de hukukun ne denli ayaklar altına alındığının göstergesidir. Bir milletvekiline yapılan bu muamele halkımıza açık bir gözdağıdır" dedi. Operasyonların milyonları teslim almaya yönelik olduğunu kaydeden Zümrüt, "Roboski'de sivil halkı uçaklarla katleden zihniyetle, demokratik siyasetin içerisindeki insanları her gün tutuklayarak cezaevine atan zihniyet özünde aynıdır" dedi.

"Halkın temsilcilerini teslim alamayacaklar, BDP'ye diz çöktüremeyecekler" diyen Zümrüt, "Bedeli ne olursa olsun, üstümüze ne kadar geliyorlarsa gelsinler bu mücadele sürecektir. Her bir evimiz parti gibi çalışacak. 6 bin insanımız tutuklandı, bir 6 bin daha tutuklansa da bu mücadele bitmeyecektir. Halkımızı BDP etrafında güçlü bir biçimde kenetlenmeye ve mücadelesini yükseltmeye çağırıyoruz. Türkiye demokrasi güçlerine de bu saldırılar karşısında sesini daha fazla yükseltmeye ve bu faşist politikalara karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz" dedi.

KÜRT HALKINA GERİ ADIM ATTIRAMAZSINIZ

Ardından konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, dün yapılan operasyonun 12 Eylül'ü hatırlattığını ve tek farkının sokağa çıkma yasağı ilan edilmediği olduğunu söyledi. "AKP, Kürtlerin demokratik muhalefetinin önüne set çekmek istiyor" diyerek sözlerini sürdüren Aydoğan, "Kürt halkının mücadelesini tasfiye etmek istiyor. Operasyonlar hukuki değil, siyasidir" dedi. Kürt halkının mücadele tarihine dikkat çeken Aydoğan, "Bir yaprağın dahi kıpırdamadığı bir dönemde, Kürt halkının yiğit evlatları 15 Ağustos'ta direniş başlattılar. Kürt halkına geri adım attıramazsınız, sindiremezsiniz. Bu halk bu mücadeleyi zafere ulaştırana dek bu yolda yürümeye devam edecektir, bunu bilin" şeklinde konuştu.

Açıklamanın ardından kitle sloganlar eşliğinde dağıldı. (ANF)