Diyarbakır'da HDP’nin seçim mitinginde düzenlenen saldırı dünya basınının da gündeminde yer aldı. Patlamaya ilişkin haberlerde saldırının faillerinin adresine ilişkin yorum yapılmazken, HDP’nin yüzde 10 barajını geçmesinin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın başkanlık planlarını sonlandıracağına yer verilmesi dikkat çekti.

DER SPIEGEL: HDP BARAJI GEÇERSE AKP ENGELLENİYOR

Der Spiegel dergisindeki haberde, patlamanın yanı sıra HDP’ye yönelik Erzurum’daki saldırıya da yer verildi. Haberde, HDP’ye yönelik en az 70 saldırı düzenlendiği bilgisi verildi.

Spiegel haberinde, HDP’nin  yarınki seçimlerde oynayacağı role dikkat çekilirken, yüzde 10 barajını aşmasının önemine değinildi. Haberde, HDP’nin barajı geçmesinin AKP’nin mutlak çoğunluğa ulaşmasını engelleyeceği, aksi halde AKP’nin 330 milletvekilliğini alarak ‘çokça istediği anayasa reformunu’ gerçekleştirebileceği hatırlatıldı.

STERN DE BAŞKANLIK SİSTEMİNE DİKKATİ ÇEKTİ

Stern dergisindeki haberde ise, HDP’nin seçimlerde yalnızca Kürtlerden değil, Kürt olmayan birçok seçmenden de oy almasının beklendiği kaydedildi. Dergi, Kürtler dışında HDP’ye oy veren seçmenlerin cumhurbaşkanı Erdoğan’a olan tepkilerini dile getireceklerini ve bu yolla başkanlık sistemine geçiş hayallerini engellemek isteyeceklerini hatırlattı.

AFP, DEMİRTAŞ'IN PROVOKASYON UYARISINA VURGU YAPTI

Fransız haber ajansı AFP’nin haberinde ise, patlama sonrasında HDP Eşbaşkanı Demirtaş’ın provokasyonlara karşı uyarılarına dikkat çekildi. AFP haberinde ayrıca, HDP’nin seçimlerde alacağı 50 kadar milletvekilinin Erdoğan’ı 330 hedefinden mahrum bırakacağının altı çizildi.

Haberde son olarak Demirtaş’ın ‘seçimlere gireceğiz ve yüzde 10 barajını aşacağız’ sözlerine yer verildi.

LE MONDE, HDP'NİN SEÇİMDEKİ ROLÜNÜN ALTINI ÇİZDİ

Le Monde gazetesindeki haberde Diyarbakır'daki bombalı saldırıya ilişkin bilgilere yer verilirken, yine HDP’nin seçimdeki rolünün öne çıkarılması dikkat çekti. Gazetenin gündüz yayınlanan bir başka haberinde ise, Batman’da seçmenlerin görüşlerine yer verildi.

Marie Jégo imzalı ve ‘Kürtler Erdoğan’a sırtını dönüyor’ başlıklı haberde, Batmanlı seçmenlerin AKP’nin ve Erdoğan’ın Kürt politikasına olan tepkisi aktarıldı.

BBC, HDP'NİN BARAJI AŞMASININ ÖNEMİNE DİKKATİ ÇEKTİ

İngiliz BBC televizyonu da, katliam sonrası görüntüleri paylaşırken, hükümet yetkililerinin açıklamalarına yer verdi. BBC’nin de diğer yayın organları gibi HDP’nin yüzde 10 barajını aşmasının önemine yer vermesi dikkat çekti.

BBC, HDP’nin anketlerde yüzde 10 barajının aşacağının görüldüğünü de hatırlattı.