Dışişleri Bakanlığı, IŞİD’ın kaçırdığı konsolosluk çalışanlarının bir kısmının Suriye’ye götürüldüğüne dair iddiaları yalanladı ve rehinelerin Musul’da olduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanı Yardımcısı Naci Koru, konuyla ilgili yaptığı bilgilendirme toplantısında konsolosluk çalışanlarının şu anda Musul kent merkezinde, IŞİD’in kaçırdığı şoförlerin ise kentin kuzeybatısındaki bir bölgede tutulduğunu ifade etti.

 Naci Koru, “Şu an itibariyle personelimiz hepsi bir yerde, sağlıklarıyla ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Aile fertlerine karşı kötü bir muamele söz konusu değil. İncitici bir şeyle karşılaştıkları hakkında bizde bir bilgi yok” ifadelerini kullandı.

‘PAZARLIK YA DA FİDYE TALEBİ YOK’

IŞİD ile pazarlık ya da öncesinde güvence almak gibi bir durumun olmadığını da ifade eden Koru, “Hiçbir şekilde talep ve istek yok. Fidye de söz konusu değil” dedi.

Naci Koru ayrıca “Bu sorun Irak'ta bir süre daha devam edecek. Bizim arzumuz başkonsolosluk mensuplarının bir an önce serbest bırakılmasıdır. Ancak ondan sonra da biz bu çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Çünkü ülke içinde çok sayıda vatandaşımız var. Siyasi ilişkilerimiz, ticari ilişkilerimiz bu ülkeyle devam edecek. Bu karışıklıkların bu ticarete mümkün olduğunca engel olmaması için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Koru, neden Türk başkonsolosluğunun hedef alındığına dair bir soruya ise,  “Oradaki tek yabancı elçilik Türk başkonsolosluğu. Karışıklık olduğunda oraya yönelip baskın yapabilirler. Yağma da söz konusu. Ayrı bir motif arama konusunda, birden fazla sebebi olabilir. Doğal bir süreç bu, biz bunu da bekliyorduk. Bekliyorduk ki tahliye uyarısı verdik. “Ülke diyor ki siz konsolosluk açtığınızda ben onun güvenliğinden sorumluyum diyor, ama bir bakıyorsunuz bir gün ben oraya hakim olamıyorum diyor ve güvenlik güçlerini çekiyor” şeklinde yanıt verdi.

‘BAŞETMEK SÖZ KONUSU DEĞİLDİ’

Naci Koru, olay günü yaşananları ise şu sözlerle anlattı:

"Çarşamba Başkonsolos aradı, yüzlerce ağır silahlı insan tarafından başkonsolosluğun çevrilmiş olduğunu ve bu insanların '10 dakika içinde teslim olun yoksa biz gireceğiz' dediğini söyledi. Hemen Başbakan ve Bakanımızla temasa geçtik, dışarı çıkma kararı alındı. Güvenlik güçlerimizin sayısıyla mukayese edince baş etmek söz konusu değildi. Oradaki güvenlik görevlilerimizin görevi sadece başkonsolosluğu korumaktır. İnsanlarımızın güvenliği için verilen bu karar başkonsolosumuza iletildi. Zaten onun da yapacağı çok fazla bir şey yoktu. Görevlilerimizi dışarı çıkarıp arabalara bindirip götürdüler."

Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'ndaki 49 personel ve yakınları ile 31 Türk kamyon şoförü Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) güçleri tarafından rehin alınmıştı. (gazeteport)