AİHM, Hatip Dicle ve Selim Sadak’ın 2007’deki seçimde milletvekilliklerinin engellenmesiyle ilgili kararında Türkiye suçsuzluk karinesi ve özgür seçim hakkını ihlalden tazminata mahkum etti.

AİHM, eski Demokrasi Partisi’nin (DEP) milletvekilleri Dicle ve Sadak’ın 2007 seçimlerinde bağımsız aday olmalarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından engellenmesi nedeniyle açtıkları davada Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) adil yargılanmayı garanti altına alan 6. maddesinin masumiyet karinesiyle ilgili 2. fıkrasını ve serbest seçim hakkını düzenleyen 1 numaralı protokolün 3. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Türkiye mahkeme masrafları da dahil olmak üzere davacılara toplam 12 bin 715 Euro tazminat ödeyecek.

NE OLMUŞTU?

Anayasa Mahkemesince (AYM) kapatılan Demokrasi Partisi’nin (DEP) iki milletvekili Dicle ve Sadak, 1995’te 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) 2001 yılında aldığı kararda, Devlet Güvenlik Mahkemelerinin (DGM) bağımsız olmadığını gerekçe göstererek, Sadak ve Dicle’nin yargılanmalarının adil olmadığına hükmetti.

Kararın ardından Türkiye’de 2007’de yapılan yeni yargılamada suç sabit görüldü ancak hapis cezaları yedi yıl altı aya indirildi. Temyiz mahkemesi de kararı onadı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) ise Sadak ve Dicle’nin mahkumiyetlerini gerekçe göstererek, milletvekili adaylıklarını kabul etmedi. (İMC Tv)