Federal Kürdistan Parlamentosu üyelerinin Demokratik Toplum Kongresi'ni (DTK)  ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTK Eşgenel Başkanı Hatip Dicle, Kandil ile görüşüldükten sonra tekrar hükümetle bir görüşme gerçekleştireceklerini söyledi. Dicle, "Heyetimiz ondan sonra alınan kararla ortak açıklama olacaktır. Bu nedenle şu anda detay hakkında bir şey söyleyemeyiz. Bu daha önce deklare edilmişti. Ona uyacağız. Kandil ile görüşme yaptıktan sonra hükümet ile tekrardan görüşülüp ortak açıklama en kısa sürede yapılır" dedi.

"MÜZAKERELERİN EŞİĞİNDE OLUNDUĞUNU HÜKÜMET DE YALANLAMIYOR"

Hükümetin müzakerelerin eşiğinde oldukları gerçeğini yalanlamadığını dile getiren Dicle, "Biz siyasetçiler umudu büyütmek zorundayız. En küçük umudu büyüttüğümüzde ise onu daha büyütmeye çalışırız. Görevimiz aslında bu. Heyetin görevi de budur. O nedenle biz daima dikkat ederseniz hep işin olumlu tarafını değerlendiriyoruz. Kamuoyunun bilgilendirilmesinde şimdilik yarar vardır. Ortak açıklamada her şey belli olur. Görüşmelerde bazen zorluklar oluyor. Bu dünyanın her yerinde olmuştur. Yani sadece bizde değildir. Siyasetçinin ve diplomatın görevi bu zorlukları görüşmeler yolu ile açmaktır. Bunları yapmaya çalışıyoruz. 200 yıllık bir sorunu çok basit olduğunu çözümünün çok basit olduğunu kimse düşünmesin" şeklinde konuştu.

"SEÇİMDEN ÖNCE BİR KARARA VARMAK İSTİYORUZ"

Dicle, bütün gayretlerinin seçimlerden önce bir kararlaşmaya varıp onu da bütün dünyaya ve kamuoyuna herkese deklere etmek olduğunu belirterek, "Hükümetin bu tür deklarasyonları oldu. Seçimden önce bir kararlaşmaya varmak istiyoruz. Kürt sorununun çözümü için demokratik bir Anayasa her şeyden önemlidir. Bugün halen demokratik Anayasayı Türkiye Cumhuriyeti Parlamentosu'nda yapabilecek bir ortam henüz oluşmadı. Sayısal sorunlar ve buna benzer sorunlar var. Kürt sorununun çözümünü, bir aşama olarak, hatta aşamalar olarak görmek lazım. Şimdi çözüm yönünde taraflar masadalar. Görüşmeler devam ediyor. Bu kadar söyleyebiliriz. Ben hükümet ile görüşülen son heyetlerde yoktum. Mutlaka hükümetle görüşmelerde arkadaşlar sorunları gündeme getirmişlerdir. Onların verdiği yanıtları henüz paylaşamadık" dedi.

NEWROZ'DA MESAJ OLACAK MI?

Dicle, Newroz'da önemli bir mesajın açıklanmasına yönelik bir çabanın da olduğunu belirterek, "Mesaj yetişir ya da yetişmez, bilemeyiz. Bu görüşmelerin seyrine bağlıdır" dedi.

"SÜREÇ DEVLETLE YÜRÜTÜLÜYOR, KİŞİLERLE DEĞİL"

Bir gazetecinin 'MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın istifa etmesini nasıl yorumluyorsunuz' sorusuna Dicle, "Şu anda bir yorum yapamam. Çünkü tüm bilgilere sahip değiliz. Kişilerle bağlı bir süreç değildir bu süreç. Devletle sürdürülebilen görüşmelerdir. Karşınızda bir örgütlü siyasi devlet vardır. Biz devleti temsil edenleri kendi içlerinde nasıl anlaşmalara gireceklerine karışamayız. Kendileri o konuda kimi görüşmelere getireceklerini kendileri bilirler. O konuda masadaki görüşmeleri daha çok önemsiyoruz" diye cevap verdi.