DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, Newroz'un ulusal birlik günü olduğunu belirterek, "Bütün Kürtlerin 4 temel, vazgeçilmez talebi var. Kimliğin tanınması, anadilde eğitim, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakkının sağlanması" dedi. BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, "2012 Newroz'u yeni bir çıkışın, umudun başlangıcı olacaktır" dedi.

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), 2012 yılı Newroz kutlamalarının programı ve verilecek mesajlara ilişkin DTK binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DTK Eş Başkanları Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk ve BDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Gültan Kışanak katıldı.

 

Toplantıda konuşan BDP ve DTK'li Eş Başkanlar, 130 merkezde yapılacağı belirtilen kutlamaların yanı sıra yüzlerce merkezin kendi inisiyatifleri ile kutlama yapacağını belirtirken, Newroz'un sadece BDP'ye oy verenlerin değil, tüm Kürtlerin bayramı olduğunu ve ulusal birlik günü olduğunu kaydetti. Açıklamalarda Newroz'da ulusal birlik ruhu ile tüm Kürtlerin, "Kimliğin tanınması, anadilde eğitim hakkı, siyasi statü ve Kürtlerin örgütlenme hakkı" taleplerinin haykırılacağı ve buna yönelik Newroz alanlarında imza kampanyasının startı verileceği belirtildi.

 

TÜRK: GERGİNLİKLERE ASLA MEYDAN VERMEYECEĞİZ

Toplantıda ilk sözü alan DTK Eş Başkanı Ahmet Türk, kutlamalara 18 Mart günü Diyarbakır ve İstanbul ile start verileceğini belirterek, "Biz özgürlük mücadelesi veriyoruz. Halkımızın hukukunun sağlanması için çaba gösteriyoruz" dedi. Newroz kutlamalarına ilişkin AKP'ye yakınlığı ile bilinen bazı basın yayın organlarında çıkan "Newroz'da halkın üzerine ateş açılacak" şeklinde haberlere tepki gösteren Türk, "Bütün bu çığlıklarımızı duyurmaya yönelik çalışmalarımızı yaparken, bugün medyada birçok kirli haberin de üretildiğini görüyoruz. Newroz’u, sesimizi duyurmaya yönelik olarak kutlayacağız. Tedbirleri alacağız. Gerginliklere asla meydan vermeyeceğiz. Bunun tedbirlerini de alacağız. Birilerinin katılımı engellemeye yönelik bazı kirli haberleri ürettiğini de biliyoruz. Halkımızın mücadelesine sahip çıkması için meydanlara davet ediyoruz. Bu yılı özgürlüğün yılı olarak geleceğimizin günü olarak ilan ediyoruz. Mücadelemizi bu anlayışla sürdüreceğiz. Özgürlük aşkıyla mücadele eden Kürtleri asla kimse susturamaz. Bu mücadelemiz özgürlüğü yakalayıncaya kadar devam edecektir" şeklinde konuştu.

 

KIŞANAK: 2012 NEWROZ'U KÜRT HALKI İÇİN BİR ÇIKIŞ OLACAKTIR

Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Newroz'un 130 merkezde kutlanacağını belirterek, hazırlıkların sürdüğünü söyledi. "Halkımız taleplerini haykıracak, "Newroz, Kürt halkı açısından da dirilişi, özgürlük arayışını temsil eden tarihsel geçmişe sahiptir. Kürt halkının yaşadığı sıkıntılı süreçlerde, Newroz dirilişi sağladı. 2012 Newroz'u da Kürt halkının ve Türkiye'nin yaşadığı sorunların aşılması konusunda çıkış olacaktır. Halkımızda bunun heyecanını, coşkusunu görüyoruz. 6 bini aşkın Kürt siyasetçi cezaevinde. Her gün cenaze kaldırıyoruz. Roboski'deki katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen henüz katillerin ortaya çıkarılmasına dönük resmi bir tutum söz konusu değil. İmralı'daki tecrit savaşı derinleştiren bir tutumdur. Kürt halkının çözüm önerileri kamuoyu ile paylaşıldı. Çözüm imkansız ve uzak değil. Biz bir kez daha bu Newroz'da çözüm önerilerimizi dünya ile paylaşacağız. En güçlü şekilde sürece yanıt olabilecek, tıkanıklığın önünü açabilecek Newroz kutlaması yapacağız" dedi.

 

TUĞLUK: AMACIMIZ YENİ BİR SÜRECİ BAŞLATMAK İÇİN BİR ÇIĞLIK OLACAK

Ardından söz alan DTK Eş Başkanı Aysel Tuğluk, "Hepimiz büyük bir heyecan içerisindeyiz. Tüm Newrozlar gibi 2012 Newroz'u da mücadelemiz açısından, Kürt halkı açısından son derece önemlidir. Bu Newroz diğer yıllara göre daha tarihsel önem atfediyor" dedi. Tuğluk, "Bu Newroz kardeşlik temelinde, bir arada yaşama temelinde ama özgürlüğümüzü bu anlamdaki direnişimizi ifade eden ve halkımızın irade beyanının ifade eden Newroz'a dönüşecektir. Halkımız sürecin hassasiyetinin farkındadır. Tüm alanlarda 7'den 70'e Newroz alanını dolduracağız. Halkımız özgürlüğü haykıracak. 'Ezeceğiz, bitireceğiz' diyenlere 'yok olmadık varız' mesajını verecektir. Bu halk, değerlerine sahip çıktığını bir kez daha gösterecektir. 7 ayı aşkın bir süredir tecrit altında bulunan Sayın Öcalan'a sahip çıktığını da gösterecektir. Tek yürek olarak haklı, meşru taleplerimizi dile getireceğiz. Umarım Newroz'da verilen mesaj, ilgili yerler tarafından doğru algılanır. Bu Newroz'u yeni bir başlangıca çevirebiliriz. Newroz'daki bütün amacımız yeni bir süreci başlatmak için bir çığlık olacaktır" dedi.

 

DEMİRTAŞ: 2012 NEWROZ'U YENİ BİR ÇIKIŞIN, UMUDUN BAŞLANGICI OLACAKTIR

Ardından konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, Demirci Kawa'dan bu yana Newroz ateşinin boş yere yanmadığını ifade ederek, "1980'lerde Amed zindanında Newroz ateşi olarak yakılan 3 kibrit çöpü nasıl boşa yanmadıysa, bugüne kadar hiçbir Newroz ateşi boş yere yanmadı" dedi. "2012 Newroz'u da yeni bir çıkışın, umudun başlangıcı olacaktır" diyen Demirtaş, "2012 Newroz'u önceki Newroz'ları aşacak bir düzeyde heyecanla, katılımla Ortadoğu'daki bu kadar hızlı siyasal gelişmelerin de yarattığı motivasyonla güçlü bir Newroz olacaktır. Önceki yıllardan farkı, öncelikle bu yönüyle vereceği siyasi mesajların netliği güçlülüğüyle öne çıkacaktır. 1990'lı yıllarda devletin yasaklamalarına karşı halk her yerde kendi inisiyatifiyle sahiplenmiş ve Newroz'un siyasal çözüm gücünü ortaya çıkarmış ve Newroz'un kimlik haline, siyasetçilerden, sanatçılardan bağımsız kimliğe dönüştürmüştür. 2012 Newroz'unun da kendi kimliğiyle kutlanmasını istedik. Newroz'a katılacak konuşmacıların, sanatçıların değil, tarihten aldığı o değiştirici gücüyle bağımsız bir Newroz kimliğiyle kutlanmasını istedik. Artık Newroz, kişilerden bağımsız bir özgürlük mücadelesini sembolize ediyor" diye konuştu.

 

'KÜRDİSTAN'DA ÖZGÜRCE YAŞAMAYA KARARLIYIZ' MESAJI

Diyarbakır Newroz'unun önemine vurgu yapan Demirtaş, "Amed Newroz'u öylesine görkemli bir Newroz olmalı ki o gün herkes Newroz meydanında olmalı ki bütün dünyaya bir kez daha 'evet biz burada kimliğimizle, kendi anavatanımızda Kürdistan'da özgürce yaşamaya kararlıyız' mesajı çıkmalıdır. Oradaki o birlikte duruş bütün dünyaya verilecek en büyük mesajdır. Oraya gelenler sadece BDP'ye oy verenler değildir, kendi coğrafyasında onurlu yaşama isteği olan herkes o gün o alanda toplanıyor. Bunu sadece bir parti kutlaması olarak ele almadık, ulusal birliğin de bir ifadesidir" şeklinde konuştu.

 

DEMİRTAŞ: DEVLETE KÜRTÇE SERBEST, KÜRTLERE YASAK!

Newroz afişlerinin toplatılması ve Diyarbakır Valiliği tarafından billboardlara asılan Çanakkale ile ilgili Kürtçe afişlere ilişkin sorulan soruya yanıt veren Demirtaş ise, "Devlete Kürtçe serbesttir, hiçbir zaman yasaklanmadı, Kürdistanlılara Kürtçe yasaktır. Valilik denen kurum, gereksiz bir kurumdur. Bizim önerdiğimiz sistemde Valilik denen bir mekanizma yoktur. Fazlalık olan bir kurumu da inşallah anayasa değiştirerek kaldıracağız. Bizim yönetim anlayışımızda valilik olmayacaktır. Halkın seçtiği yöneticiler olacaktır ve bu yöneticiler de halkın diline kültürüne değer verecektir. Yasaklanan afiş burada. Bu afişte ya özürlük ya özgürlük diyor. Örneğin eğer devlet bu özgürlük kavramından bu kadar korkuyor ve yasaklıyorsa özgürlük kavramını suç olarak yansıtıyorsa o zaman AKP'nin bugüne kadar kendi programlarında AKP'nin kullandığı bütün özgürlük kavramlarının da suç olarak tanımlanması gerekiyor. Bu bir devlet yaklaşımıdır. Merkezden alınan bir kararın mahkemeler tarafından uygulanmasıdır. Valiliğin yasaklanmasıyla özgürlük kavramı yasaklanmaz. Bu afiş alanlarda meydanlarda olacaktır" şeklinde konuştu. (zaphaber)