CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, beraberinde, 15 Kasım 1937 yılında idam edilen Seyit Rıza'nın torunun oğlu Rüstem Polat ve 1938 yılında askeri harekatta hayatını kaybeden Zeynel Çavuş'un torunu Hüseyin Akgün ile Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Aygün, Tunceli'ye gidecek olan Bahçeli'yi olgunlukla karşılayacaklarını söyledi.

Dersim Kent Meclis ise Bahçeli'ye "Gelme" dedi. 3 partiden ise Bahçeli'ye 'provokasyon' tepkisi var.

Meclis'in, bir Dersim kanunu çıkararak Dersimlilerden özür dilemesi gerektiğini belirten Aygün, "Özür meselesi CHP ile AKP'nin tekelinde değildir. İki parti arasındaki son derece seviyesiz siyasi yarışın bir parçası da değildir. Özür dilenecekse bile bakalım kurbanlar sizin özrünüzü kabul ediyor mu?" diye konuştu.

YÜZLEŞMEYE HAZIR MI?

Tunceli'ye gideceği açıklanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi ev sahibi olarak, ev sahipliğine yakışır bir olgunlukla karşılayacaklarını anlatan Aygün, "Kendisine Dersim gerçeklerini anlatmaktan yanayız ama Sayın Bahçeli Dersim gerçeği ile yüzleşmeye hazır mı?" dedi. Aygün, Berkin Elvan'a edilen küfürlerin, annesine yapılan yuhalatmaların zaten Seyit Rıza'nın mezarının bulunamayacağını gösterdiğini ifade etti.

Rüstem Polat da Seyit Rıza'nın mezarının yerinin kendilerine bildirilmesi için uzun süredir mücadele ettiklerini, ancak bir sonuca ulaşamadıklarını söyledi.

BAHÇELİ'Yİ KARŞILAMAYA HAZIRIZ

Polat, Devlet Bahçeli'nin Tunceli'ye gerçekleştireceği ziyarette ev sahipliği yapacaklarını, kendi gelenek ve adetlerine göre Bahçeli'yi karşılamaya hazır olduklarını ifade etti. Rüstem Polat, Devlet Bahçeli hakkında, Seyit Rıza için kullandığı ifadelerden dolayı dava açtığını da hatırlattı.

Zeynel Çavuş'un torunu Hüseyin Akgün de "Ölülerimiz üzerinden siyaset yapılıyor. Ayıptır, günahtır" dedi.

CHP'nin, Dersim'de yaşanan olayları "katliam" olarak onaylamadığını belirten Akgün, "Niye korkuyorsunuz? Geçmişinizi sorgulayın. CHP burada niye kaçıyor ki?" diye sordu.

BAHÇELİ'YE 'TUNCELİ'YE GELME' ÖNERİSİ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 28 Kasım'da Tunceli'ye geleceğini açıklamasına DBP, HDP, Emek Partisi ve KESK yöneticileri tepki gösterdi. Bahçeli'nin ziyaretinin 'provokasyon' olacağını öne süren 3 partinin il başkanı, Devlet Bahçeli'nin bu geziden vazgeçmesini istedi.

Bahçeli'nin ziyaretine tepki gösteren DBP İl Başkanı Ergin Doğru, "Haber sitelerine düşen bu açıklama açık bir provokasyondur. Hiçbir siyasi karşılığının olmadığı ve son dönemlerde Dersimlilere dönük yaptığı hakaretler ve rencide edici sözlerin üzerine, böylesi bir ziyaret yapmak; açıkçası bir provokasyondur. Yani bu kendi tabirleriyle İsrail'in Mescid-i Aksa'yı ziyaret etmesi gibi bir şeydir" dedi.

Tunceli Belediye Başkanı DBP'li Mehmet Ali Bul, Bahçeli'nin, Seyit Rıza'nın torunlarına "alçak" dediği bir dönemde ziyaret etmeye çalıştığını vurguladı.

Bazı siyasi parti ve STK temsilcileri de Bahçeli'nin Tunceli'yi ziyaret etmesiyle ilgili şöyle görüş belirtti:

Fatma Kalsen (HDP İl Başkanı): Sayın Bahçeli'nin atalarımıza dönük olarak sarf ettiği alçak ve hain kelimelerini iade ediyoruz. Şayet buraya gelirse o cesareti gösterirse bizler de Dersim halkı olarak bir haine, bir alçağa nasıl davranılması gerekiyorsa, nasıl muamele edilmesi gerekiyorsa o ölçekte bir cevap vereceğiz.

Mustafa Taşkale (Emek Partisi İl Başkanı): Bahçeli'nin değeri kuruşlarla ölçülüyor. Çünkü bizim, arkadaşlarımızın açtığı davalar kuruşluk davalardı. Bahçeli ve onun zihniyetine fazla değer biçmeye gerek yok. Halen cebinde kuruşları varsa, bunları götürüp başka yerlerde harcasın. Dersim'e asla ve asla gelmesin. Dersim Halkı kendisini; acıları üzerinden nasıl karşılayacağını çok iyi bilir.

Mazlum Doğan (KESK Dönem Sözcüsü): Buradaki insanların acılarını hissetmiyor, duygusuz. Boşuna gelmesin, bu halkı da galeyana da getirmesin. Halkımızın yeterince sorunları var. Enerjimizi boşa harcamasın.

(Milliyet)