“AKP’nin belirlediği Dersim adı altında nitelendirilen bu olaylar aslında Türkiye’de radikal İslamcıların yaşattığı katliamları gizlemek amacı taşıyor” diyen CHP Milletvekili İsa Gök, Hüseyin Aygün’ün neden partiye getirildiğini de bilmediğini söyledi.

 

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün “Dersim Katliamı’nın sorumlusu devlet ve CHP’dir. Atatürk’ün Dersim harekâtından haberdar olmaması mümkün değil. Dersim olayları ile yüzleşmemiz lazım” açıklamasıyla başlayan kriz Haluk Koç öncülüğünde 12 milletvekilinin bildiri yayınlaması ile devam etti. Dün ise ‘Dersim’le ilgili açıklama yapan Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve karşı bildiri yayınlayan 12 milletvekili için disiplin yolu açıldı. Kılıçdaroğlu, tehditlere boyun eğmeyeceklerini, disiplini işleteceklerini söyledi. Bildiri yayınlayan ekip Kılıçdaroğlu’nu sessiz kalmak ile suçlarken o da Aygün’ün görüşünün partisinin resmi görüşü olmadığını ifade etti. Ama ne var ki Hüseyin Aygün’e “Dersim'den CHP adına seçimlere girmesini ve bugüne kadar yürüttüğü çalışmalarını CHP çatısı altında özgürce sürdürmesini bizzat Kemal Kılıçdaroğlu önermişti.

 

Bildirinin arkasında durmaya devam edeceklerini kaydederek en sert tepkiyi gösteren Mersin Milletvekili İsa Gök’e ise tüm bunlar yaşanırken “devlet arşivlerindeki belgeler açılarak gerçeğin ortaya çıkmasını istemez misiniz? sorusunu sorduk.

 

İşte İsa Gök’ün sorularımıza verdiği yanıtlar;

 

‘BU SORUYA SAYIN KILIÇDAROĞLU CEVAP VERSİN!’

 

-Öncelikle Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun Aygün’e Dersim'den CHP adına seçimlere girmesini ve bugüne kadar yürüttüğü çalışmalarını CHP çatısı altında özgürce sürdürmesini önermesiyle ilgili ne düşündüğünüzü sormak istiyorum…

 

Bu konuda görüş vermesi gereken insan genel başkan… Genel başkan kendisini böyle bir düşünce ile çağırdıysa bu soruyu Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na sormanız lazım. Benim bu konuda bir görüşüm olamaz.

 

‘BUNLAR BİR AKP PLANI!’

 

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bu hafta içi Dersim olaylarıyla ilgili Hüseyin Aygün ile birlikte bir ekibi kabul edeceği söyleniyordu. Sizce bu da olmaması gereken bir durum mu?

 

Türkiye’de eğer ki bu türden sosyal olaylar konuşulacaksa öncelikle Sivas ile Maraş katliamının, Çorum olaylarının ve 12 Eylül kıyımlarının gündeme gelmesi lazım. AKP’nin belirlediği Dersim adı altında nitelendirilen bu olaylar aslında Türkiye’de radikal İslamcıların yaşattığı katliamları gizlemek ve tümüyle CHP’ye oy veren Tunceli halkıyla CHP arasına nifak sokma çalışmalarıdır. Bunlar bir AKP planı. Bunlara cevap vermeyi bir zul kabul ediyorum.

 

‘AYGÜN’ÜN NEDEN PARTİYE GETİRİLDİĞİNİ BİLMİYORUM’

 

-Sayın Gök ancak bunları gündeme getiren AK Parti değil sizin partinizin milletvekili…

 

Bunu ben bilemiyorum. Bunları cevaplanması gereken Sayın Genel Başkan… Kendisinin partiye ne için getirildiğini ve aday yapıldığını bilmiyorum.

 

‘KAMER GENÇ NEDEN KATLİAM DEMİYOR?’

 

-Hayır benim demek istediğim konuyu gündeme getiren hem CHP’li hem de Tunceli’li bir isim…

 

Niye Kamer Genç Tunceli’li değil mi? Kamer Genç neden katliam demiyor? Neden Tunceli halkı yoğunlukla CHP’ye oy veriyor. Başbakan’ın Tunceli’deki bu bloğu kırma çalışması vardı. Bahane edilerek bu blok kırılmak isteniyor. Sizin aslında soruşturmanız gereken Dersim olayları adıyla tarihe geçen 1938 olaylarının arkasında İngilizler ve Fransızların etkisi var mı yok mu? O dönemin Başbakan’ı kim? Atatürk hasta mı? Başbakan Celal Bayar değil mi? Celal Bayar ile beraberindekiler daha sonra Demokrat Parti’yi kurmadılar mı? Bunları sormak ve yazmak lazım!

 

-Devlet Denetleme Kurumu aracılığı ile bir araştırma başlatılsa ve o dönemin belgeleri açıklansa gerçek ortaya çıkmaz mı?

 

Partinizdeki bazı isimler buna karşı çıkmak yerine desteklese eğer savunduklarında haklılarsa daha doğru olmaz mı?

Bu gündem yaratmaktır. Başka bir şey değildir.

 

‘SİLİVRİ NEDEN KONUŞULMUYOR?’

 

-Ama gerçek neyse ortaya çıkacak…

 

Şu anda Türkiye’de 38’deki olaylardan önce 78’lerdeki olayları konuşabiliyor musunuz? 12 Eylül’ü konuşabiliyor musunuz? Eğer katliamdan bahsediliyorsa şu anda Silivri’de birçok insan yatıyor ve ölümler oluyor. Bunlar neden konuşulmuyor?

 

‘ŞU AN CUMHURİYETE KARŞI DEVRİM YAPILIYOR!’

 

-Sayın Gök gerçeklerin ortaya çıkması gerekmez mi?

 

İroni yapılıyor. Bir taraftan Meclis başkanlığı Sultan Abdülmecit’in anısına gün ve gece düzenleyip dünya para harcıyor. Osmanlıcılık yapılıyor. Diğer yandan da Türkiye’nin demokratik bölgelerini nasıl parçalarız, dibini düşürürüz tavrı geliştiriliyor. Bunların hepsi bölücü ve insanlar arasına nifak tohumu sokucu çalışmalar. Anadolu coğrafyasında yaşayan etnik temeli, ırk kökeni, mezhebi, dili dini rengi ve cinsi ne olursa olsun herkes bu toprakların insanlarıdır. Hepsi bağımsızlık mücadelesine katılmışlardır. Elbette ki tarihimizde isyanlar vardır. Şeriatçı, saltanatçı, Fransız ve İngiliz destekli isyanlar vardır. Cumhuriyeti devirme çalışmaları hep yapılmıştır. Şu an yapılan Cumhuriyete karşı bir devrim değil midir? Cumhuriyeti yıkma faaliyetleri yok mu? Şu anda Kuva-yi Milliye ile çizilen sınırların yeniden çizilmesi çalışması yok mu? Bunlar konuşulmaksızın burnunuzu tek bir noktaya dayadığınızda resmin büyüğünü göremezsiniz.

 

-CHP içerisinde bir karışıklıktan söz ediliyor…

 

CHP’de karışıklık yok. Biz yalnızca CHP Genel Merkezini tüzüğün, parti programının, Atatürk’ün koyduğu ilkelerin ve parti ideolojisinin çerçevesinde tavır almaya çağırıyoruz.

 

‘SARIGÜL BU PARTİDE OLACAK İSİM DEĞİL’

 

-Sayın Kılıçdaroğlu yerine genel başkanlığa Mustafa Sarıgül gibi isimlerin gelebileceği iddiaları dillendiriliyor. Bu konudaki görüşünüz nedir?

 

Sarıgül falan bu partide olacak isimler değil. CHP’nin başkalaştırılmaya ve bir takım operasyonlar ile ideolojisinden uzaklaştırılmaya çalışıldığı bir gerçek. CHP’nin 12 milyon seçmeni, örgütleri delegasyonları bu tür oyunlara izin vermez.  (on5yirmi5)