Dersim'de Alevi Ocakları'na bağlı dedeler, barış sürecinin yeniden başlatılması ve silahların çift taraflı susturulması için 4 günlük açlık grevine başladı.

Kurban Bayramı boyunca açlık grevi yapacak olan Alevi Dedeleri ve Pirleri, Türkiye'nin barış ortamına kavuşması için bayram kutlaması yapmayacaklarını ve bayram boyunca açlık grevi yapacaklarını söyledi.

Kureyş Baba, Baba Mansur, Pilvenk, Sarısaltuk, Dervişçemal, Ağuiçen gibi Alevi önderlerinin yetiştiği Alevi Ocak mensuplarının katıldığı açılık grevine, zaman zaman vatandaşlar ve siyasi parti temsilcileri de katılarak destek verirken; Alevi kadınlar da greve katılarak barış sürecinin yeniden başlatılması talebini dile getiriyor.

"KANIN DURMASI İÇİN AÇLIK GREVİNE BAŞLADIK"

CNN Türk'ün haberine göre; Seyit Rıza Meydanı'nda üzerinde, "Yezid'in zulmüne karşı Hüseyinleşiyoruz" yazılı çadırda, 4 günlük açlık grevine başlayan Kureyş Baba ocağından Alevi Anası Rahime Kızılkan, bayramlarda her zaman barışın hakim olması gerektiğini ama bugünlerde bile kan akmaya devam ettiğini belirterek, "Ben bir Alevi Anası'yım, bizde insan değeri her zaman kutsaldır. Türkiye zor günler geçiriyor ve şu an bir bayram içindeyiz. Ama kimse bayramı, bayram gibi yaşayamıyor. Bayramda bile kan akıyor, biz Alevi inanç önderleri olarak, hiçbir zaman kanın akmasını istemeyiz, barışın hakim olmasını isteriz. Biz Aleviler son aylarda ibadetlerimizi ve inancımızın gerekleri olan bazı çalışmaları yerine getiremiyoruz. Bütün bunlar yaşanan çatışmalı ortamdan kaynaklanıyor. Her gün kan akıyor, bizler Aleviler olarak bu kanın durdurulması için, barışın yeniden hakim olması için, barış sürecinin yeniden başlaması için açlık grevine başladık. Umarım sesimiz duyulur ve barış için gereken adımlar atılır" dedi.

"BAYRAMI DEĞİL YASI YAŞIYORUZ"

Açlık grevine girenler arasında bulunan Alevi Pirleri'nden Pilvenk Ocağı mensubu Ali Doğan da, bayramlarda güzelliklerin, heyecanların yaşandığını ama bu bayramda kanın akmaya devam ettiğine dikkat çekerek, "Bizim geleneklerimizde, yani Türkiye toplumunun geleneklerinde bayramlar eğlence, heyecan ve barış ortamı içinde yapılır. Herkes bayramın tadını çıkarırdı. Ama bugün bayram ve bu koşulların hiçbiri yok, bayramda bile kan akmaya devam ediyor. Bugün Türkiye'de bayram kutlaması heyecanı yaşanması gerekirken, kanlı günler geçiriyoruz. Her yer yangın yeri, çatışmalar oluyor, ormanlar yanıyor, insanlar ölüyor, analar ağlıyor. Bugün artık bayramı değil yası, matemi yaşıyoruz. Bu durum hem bizi, hem toplumun genelini üzüyor. Biz Alevi inanç önderleri olarak, bu duruma son verilmesi, barışın hakim olması için 4 günlük açlık grevine gittik ve ille de barış diyoruz ve acilen barış için herkes üzerine düşeni yapmalı" diye konuştu.