Soner Aydın / Demokrat Haber

Mersin Dersimliler Derneği ve Dersimli Gençler Derneği üyeleri 1938 Dersim katliamında hayatını kaybedenleri anarak, arşivlerin açılıp tarihle yüzleşilmesini talep etti.

Özgür Çocuk Parkı içinde gerçekleştirilen anmaya Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Yüksel Mutlu, STK temsilcileri, HDP İl ve İlçe örgütlerinin yanı sıra HDP Mersin Milletvekili adayları da destek verdi. "Dersim 38 katliamını unutturma", "Arşivler açılsın sorumlular hesap versin", "Tarih doğa bizden hesap soruyor. Munzur için zaman tükendi ne bekliyorsunuz!" pankartlarının açıldığı anmada sık sık "Dersim'i unutma unutturma", "Dersim 38 soykırımdır", "Arşivler açılsın sorumlular yargılansın" sloganları atıldı.

"KATLİAMIN TRAVMATİK ETKİLERİ GÜNÜMÜZDE DE SÜRÜYOR''

Demokrasi ve barış mücadelesinde hayatını kaybedenler adına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından kısa bir açıklama yapan Mersin Dersimliler Derneği Yön. Kur. Üyesi Celal Temiz, Dersim katliamının Anadolu'da resmi ideolojiye uymayan halklara karşı işlenen suç zincirlerinin en büyüklerinden biri olduğunu söyledi. 4 Mayıs 1937'de alınan Bakanlar Kurulu kararı ile Dersim'de 'Tedip ve Tenkil Harekatı' adı altında, travmatik etkileri günümüzde de süren bir etnik temizleme uygulamasının başlatıldığını dile getiren Temiz, "Anlamı, 'Dersini bildirme, terbiye ederek yerinden sürme' olan bu harekatın sebebiyet verdiği olaylar, tam bir insanlık trajedisi olarak orta yerde durmaktadır " dedi. 

''SEYİT RIZA’NIN MEZAR YERİ AÇIKLANSIN''    

Devlet yetkililerini tarihle yüzleşmeye çağıran Temiz, yetkililerin 1937-38 yıllarında yaşananları 'Katliam' olarak değerlendirmekten ve Dersim halkından gerekirse özür dileyeceğini söylemesinden öteye somut bir adım atmadığını belirtti.

Dersim Dernekleri Federasyonu olarak taleplerini dile getiren Temiz, "Dersim'i yok etmenin bir parçası olarak planlanan Munzur, Harçik ve Peri Vadilerindeki baraj ve siyanürle altın ayrıştırma projeleri iptal edilsin. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın. Dersim ismi iade edilsin. Arşivler açılsın hesap verilsin. Dillerimize ve başta Kızılbaş Alevi inancımız olmak üzer inançlarımıza özgürlük istiyoruz" ifadelerini kullandı.