Dersim’de düzenlenen 13. Munzur Kültür ve Doğa Festivali etkinlikleri kapsamında Dersim katliamında yaşamını yitirenler anısına yapılan "Dersim 38 Duvarı"nın açılışı yapıldı.

25 Temmuz Perşembe günü başlayan 13. Munzur Kültür ve Doğa Festivali kapsamında Seyit Rıza Meydanı ile Ovacık yolu arasında yapılan “Dersim 38 Duvarı”nın açılışı gerçekleşti.

Binlerce kişinin katıldığı açılışta hazır bulunan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak da hazır bulundu. Ayrıca festival için kentte gelen çok sayıda gazeteci, yazar ve sanatçı da etkinliklerde yer aldı.

Açılışta konuşan BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, Dersim katliamının Alevi Kızılbaşları yok etmeye yönelik gerçekleştirilen bir katliam olduğunu vurgulayarak, bu katliamın bir topluma yapılacak en büyük hakaret olduğunu söyledi.

Bir halkın çocuklarının halklarından alınmasının, onların asimile edilmesinin toplum için büyük hakaret olduğunu belirten Kışanak, "Tüm Dersimliler bu katliamı anlatırken özgürlük ile bağdaştırmadan anlatamaz. Dersim halkı acıyı bal eyledi. Dersim halkı katliamı, özgürlük kıvılcımına çevirdi" dedi. 

Kışanak, son olarak devletin 1938 yılında gerçekleşen katliamdan dolayı resmi olarak özür dilemesi gerektiğini ifade etti.

Bu konuşmanın ardından kadınların eliyle "Dersim 38 Duvarı"nın açılışı gerçekleştirildi. Daha sonra binlerce kişi, 1938 katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının asıldığı "Dersim 38 Duvarı" etrafında gezdi.

Açılışın ardından festivalin ikinci günündeki program kapsamında Seyit Rıza Meydanı'nda "4 kapı, 40 mekan" adlı dans sergilendi. Festivalde saat 19.00'dan itibaren Dersim Şehir Stadyumu'nda konser verilecek. (ANF)