Deniz GezmişHüseyin İnan ve Yusuf Aslan idam edilişlerinin 43. yıldönümünde emek, demokrasi güçleri, partiler ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşenleri tarafından İzmir’de Cumhuriyet Meydanı’nda anıldı.

Alana, Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in fotoğraflarının bulunduğu pankartlar,  “Yaşasın Devrim ve Sosyalizm”, “Gençlik Gelecek, Gelecek Sosyalizm”, “Halkların Kardeşliği” şeklinde sloganlarla giren grupların arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili adayları ve temsilcileri de yer aldı.

Cumhuriyet Meydanı’nda okunan ortak basın açıklamasında, Denizlerin, tam bağımsız Türkiye için ve barbarlığa karşı mücadele ettikleri belirtilerek, “Onlar yalnızca kahramanlıklarıyla değil aynı zamanda mücadele eden halk kitleleriyle, işçilerle, köylülerle de birlik oldukları için anılmaktadır” denildi. Denizlerin bu nedenle on yıllardır devam eden Kürt halkının özgürlük mücadelesinde de mücadelenin dinamiği olarak değerlendirildiği kaydedilen açıklamada, Denizlerin hem emperyalizme karşı, hem de özgürlük için mücadele ettikleri belirtildi.

“BARIŞ TALEPLERİ,  1 MAYIS’IN ÖFKESİ VE ÇOŞKUSUYLA GEDİK”

Açıklamada, gençlerin de Denizlerden ve Haziran’dan aldıkları güçle mücadele ettiği , birleşerek kavgaya atıldıklarında ne kadar güçlü olduklarını gördükleri kaydedilerek, şöyle devam edildi:

“Haziran Direnişi’nde de Denizler nasıl kazanacağımızı öğrettiler bizlere, bir kez daha. İşte buradayız, bir aradayız. Newroz meydanlarından barış taleplerimizle geldik, 1 Mayıs’in öfkesi ve coşkusuyla toplandık. Haziran Direnişi’nde kaybettiğimiz fidanlarımızla geldik. Mazlum Doğanların Haki Karerlerin, Kemal Pirler’in, Mahir Çayanların  İbrahim Kaypakkayalar’ın direnciyle özgürlüğe olan tutkusuyla toplandık.

NATO üsleri, füze kalkanları emperyalizmin işbirlikçisi olan AKP hükümetinin silahları oldu artık. AKP hükümeti Ortadoğu halklarına Osmanlı kılıcı sallıyor. İŞİD, El Nusra gibi çeteler kadim halkları katlediyor, topraklarından ediyor. Ama halklar direniyor, direndikçe kazanıyor ve kazanacak. Rojava kazandı, kazanacağız.”

KÜRKÇÜ: “DEVRİMİN BİNBİR TÜRLÜ HALİ VARDIR. YAŞASIN DEVRİM VE SOSYALİZM”

HDP İzmir milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü de basın açılamasından sonra yaptığı konuşmada, Deniz, Yusuf ve Hüseyin’in idamlarını engellemeye çalışırken Kızıldere’de öldürülen 10 arkadaşını da anarak, mücadelenin sadece Denizlerin hayatta kalması için değil, tüm sömürgeci güçlere karşı verildiğini belirtti.

Denizlerin idam sehpasındaki son sözlerinin bugün dalga dalga yayıldığını, o sözlerin ilkeleşerek Kürdistan halkının özgürlük mücadelesinin de temellerini oluşturduğunu belirten Kürkçü, devrimin bir çok şekli olduğunu kaydetti ve şöyle konuştu:

“Devrimin binbir türlü hali vardı. Bir tanesi de Ortadoğu coğrafyasını kana bulayan bir iktidara karşı bu zinciri örmektir. İşte Halkların Demokratik Partisi bunun için bir araya geldi. Dara düştüğümüzde aklımıza gelen 16 kelime vardır. O da Deniz’in idam sehpasında söylediği son sözleridir. Yasasın devrim ve sosyalizm”.

Bu arada, 5 Mayıs 2011’de vefat eden, Denizlerin asıldığı günde, vasiyeti yerine getirilerek üç fidanın da defnedildiği Ankara’daki Karşıyaka mezarlığında toprağa verilen devrimcilerin avukatı Halit Çelenk de Cumhuriyet Meydanı’nda saygıyla anıldı.

Yapılan saygı duruşundan sonra denize karanfiller atılmasıyla anma sona erdi.

(Demokrat Haber)