İzmir programı kapsamında İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci'yi ziyaret eden Baykal, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Kurultayda yeniden genel başkan adayı olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine, Baykal şu cevabı verdi:

 

“CHP'de genel başkan adaylığı talep etmem, genel başkanlığı şahsen arzu ederek harekete geçmem gibi bir durum çok gerilerde kalmıştır. Ben CHP'nin kapatılmasından sonra yeniden açılması döneminde tarihi bir sorumluluk yüklendim. Partimizin açılmasını arkadaşlarımla birlikte üstlendik. Büyük bir şerefi taşıdık. Ben 18 yıl CHP'de genel başkan olarak görev yaptım. Bir siyasetçinin yaşayabileceği en büyük mutluluğu yaşadım. Partim beni en büyük ölçüde gururlandırdı, onurlandırdı. O konuda hiçbir eksiğim, hiçbir tatmin ihtiyacım, arayışım kesinlikle söz konusu değildir. Böyle bir talebim, ihtiyacım yok. Benim tek isteyeceğim şey CHP'nin iyi olmasıdır.”

 

CHP'yi daha ileri noktaya taşımanın görevleri olduğunu dile getiren Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Tablo ortadadır. Ulaştığımız nokta, bizim, AKP'nin konumu, oy durumları, etkinlik konumları, o zamanki siyasi konjonktür herkesin hafızasındadır. Onu daha ileri götürmek isteyen arkadaşlara yardımcı olmak, benim sorumluluğumdur. Hepimiz CHP daha iyi olsun istiyoruz. CHP'nin karşılaştığı sorunlar konusunda bazen uyarır, eleştirir, bazen destek veririz. Bunlar partili olarak üzerime düşen görevlerdir. Şu anda da o çerçevede bir görev yapıyorum. Bir ayrışma çabası, ayrıştırma gayreti hiçbir şekilde söz konusu değildir. Benim şahsi bir arayışım söz konusu değildir.”

 

KOCAOĞLU'NA DESTEK ZİYARETİ

 

Baykal, daha sonra İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret ederek, belediyeye yönelik operasyonlara ilişkin, Kocaoğlu'na destek ve dayanışma duygularını ilettiğini belirtti.

 

İzmir'in, CHP için, Türkiye için olağanüstü önemli bir yer olduğunu, “CHP'ye yönelik haksız baskıları etkisiz kılmaya çalıştıklarını”, dayanışmaya ihtiyaçları bulunduğunu dile getiren Baykal, “İzmir'e yaptığım bu ziyaretin CHP'lileri kaynaştırmasını, bütünleştirmesini istiyorum. Yalnız değilsiniz sayın başkan. Bu bir anlamda İzmir'in kaderidir. Ankara'daki siyasi mücadelelerin, verilemeyen siyasi hesapların İzmir üzerinden verilmesidir” dedi.

 

Baykal, yaşanan büyük üzüntülere karşın Kocaoğlu ve kendilerine düşen görevin, umudu, iyimserliği kaybetmemek olduğunu ifade etti.

 

İzmir'in dışında da Türkiye'de pek çok kişinin “haksız gözaltılar ve yıllardır süren tutuklamalar nedeniyle acı çektiğini” savunan Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Mustafa Balbay bin gününü tamamladı. Ciddi bir hukuk düzeninde hiç kuşku yok; beraatla sonuçlanacak bir yargı sürecidir. Ortada ciddi delil, ciddi suç yok ama bin gündür içeride. Pek çok insan aylarca, yıllarca tutuklu kalıyor. Bu yanlışlar, bizim geleceğe umutla bakmamıza engel olmamalıdır. Daha önce de yaşandı, yine böyle bir güç dönem yaşıyor. Alman yargısının suçlu olduğunu tespit ettiği insanlar ellerini kollarını sallayarak sokaklarda dolaşıyor. Bizim muhatabımız tek tek yargıçlar değil, Türkiye'deki bu adalet düzenini getirten, halkımıza haksız acıları çektirten siyaset anlayışıdır. Ona karşı kararlılığımızı mücadelemizi ayakta tutuyoruz.”

 

“ULAŞTIRMA BAKANINA YAKIŞTIRAMADIM”

 

Baykal, bir gazetecinin, dün AK Parti Çiğli İlçe Kongresi'ndeki konuşmasında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın “Düşün İzmir'in yakasından” dediğini belirtmesi üzerine şöyle konuştu:

 

“Bu sözleri, bu üslubu sayın Bakana yakıştıramadım. AKP yetkililerinden İzmir'e karşı özensiz, saldırgan, suçlayıcı ifadeler duymaya alıştık ama sayın Bakanın daha özenli, dikkatli olması gerekirdi. Kendisine o yakışırdı. İzmir'i bir yerden düşürmeye kimsenin gücü yetmez, kimsenin haddi değildir. İzmir olduğu yere nasıl gelmiş hepimiz biliyoruz. Herkes özgür siyasi tercihe saygı göstermelidir. Demokrasi, nezaket dersi mi verelim?”

Aziz Kocaoğlu da ziyareti için Baykal'a teşekkür ederek, ziyaretin kendileri için güç ve destek olduğunu vurguladı.

 

İL TEŞKİLATI ZİYARETİ İPTAL EDİLDİ

 

Bu arada programındaki, partisinin il teşkilatı ziyareti iptal edilen Baykal, iptal nedenini soran gazetecilere, kendisinin herkesi ziyaret etmeyi ve dayanışma şansını kullanmayı amaçladığını ifade etti.

 

Baykal'ın talebi üzerine soruya yanıt veren eski il başkanı Kemal Karataş, CHP İzmir İl Başkanı Tacettin Bayır'ın başka bir konuda basın toplantısı yapacağının belirtildiğini, ziyaret saatinin değiştirilmesine ilişkin bir isteğin de kendilerine bildirilmediğini söyledi.

 

Baykal, Karabağlar ilçesinde belediye tarafından Kara Fatma Dağı çevresindeki 20 bin metre kare alanda oluşturulan park ve sosyal alan ile Kara Fatma Heykeli'nin açılışını yaptı.

 

İzmir'in diğer metropol ilçe belediyelerini de ziyaret eden Baykal'a aralarında Yılmaz Ateş ile Mehmet Sevigen'in de bulunduğu eski milletvekilleri eşlik etti. (Hürriyet)