CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, ülkede giderek derinleşen bir bunalımla karşı karşıya olunduğunu belirterek, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü göreve çağırdı. Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile görüştükten sonra açıklama yapan Baykal, "Anayasal bir kilitlenme var, siyasal bir kilitlenme var. Siyasetin bu kriz karşısında etkili çalışma yapabilecek iki temel anahtarı var. Bu anahtarlardan biri parlamentodur. Bir diğer temel siyasal mekanizma cumhurbaşkanlığıdır. Cumhurbaşkanlığı bugünler için vardır. Mekanizmaları işletmeliyiz. Parlamento devrede olmalı. Sayın Cumhurbaşkanı devrede olmalı. Meclis Başkanımızın inisiyatif hakkı imkanı vardır ve onu bekliyorum" dedi.

DENİZ BAYKAL'DAN ÜÇ ÖNEMLİ GÖRÜŞME

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, yaşanan kriz karşısında etkili çalışma yapabilecek iki temel anahtar olduğunu belirterek, "Öncülüğü yapacak olanlar Sayın Cumhurbaşkanı'dır, Sayın Meclis Başkanı'dır. Cumhurbaşkanlığı bugünler için vardır. Olağanüstü dönemlerde cumhurbaşkanlığı etkinlik sergilemelidir" dedi.

-BAYKAL ÖNCE CHP LİDERİYLE ARDINDAN TBMM BAŞKANIYLA GÖRÜŞTÜ-

Baykal bugün saat 9.30'da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. Ardından saat 12.30'da da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i ziyaret etti.

TBMM Başkanı ile yaklaşık 40 dakika süren bir görüşme yapan Baykal, daha sonra basın mensuplarına açıklama yaptı.

Rüşvet ve yolsuzluk operasyonuyla başlayan tartışmalara işaret eden Baykal, ülkede giderek derinleşen bir bunalımla karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Olaylar Türkiye'de temel kurumların birbirleriyle çatışmaya başladığı, temel anayasal erklerin kendi içinde yarılmaya maruz kaldığı, parçalanmaya maruz kaldığı ve rejimin işleyişinin anayasanın işleyişinin tehlikeye düşmeye başladığı bir noktaya doğru geliyor" dedi.

-"ANAYASAL BİR KİLİTLENME VAR, SİYASAL BİR KİLİTLENME VAR"-

Anayasal bir kilitlenme, siyasal bir kilitlenmenin var olduğunu ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

"Çatışmanın yumuşayacağına dair bir işaret yok. Bu kilitlenmeyi açacak bir anahtar arayışı herkesin gönlünde yatıyor. Bu anahtar siyasettir. Yaşanan krizi aşmanın yolu siyaseti işletmektir. Siyasal mekanizmaları çalıştırmaktır. Siyasetin bu kriz karşısında etkili çalışma yapabilecek iki temel anahtarı var. Bu anahtarlardan birisi parlamentodur. Parlamento bu kriz karşısında yeni bir anlayış içine girmelidir. Bazen parlamentonun yürütmeyi yönlendirmesine ihtiyaç ortaya çıkabilir.

Bir diğer temel siyasal mekanizma cumhurbaşkanlığıdır. Anayasamız Cumhurbaşkanlığını böyle bunalım dönemlerinde sorunların çözümüne yardımcı olacak bir kurum olarak düşünmüştür. Cumhurbaşkanlığı bugünler için vardır. Olağanüstü dönemlerde cumhurbaşkanlığı etkinlik sergilemelidir. Bu anlayışımızı Sayın Meclis Başkanımızla paylaştım. Yarın da Sayın Cumhurbaşkanıyla paylaşacağım."

-"BU KRİZDEN TÜRKİYE BİR ARINMA ÇIKARMALIDIR"-

Bunalım dönemlerinin doğru yönetilirse ülke için çok yararlı sonuçların alınmasına da yardımcı olabileceğine işaret eden Baykal, "Bu krizden Türkiye bir arınma çıkarmalıdır. Buna ihtiyaç olduğu çok açıktır. Türkiye'nin bir arınmaya mecburiyeti vardır" diye konuştu.

-"HERKES KAYBEDECEKTİR"-

Krizden herkesin zarar gördüğünü belirten Baykal, "Bu krizden herkesin zarar görmekte olduğu açıktır. Bu krizin kimseye yarar getirmesi söz konusu değildir. Kimse bu krizden kendisi için daha elverişli bir ortam bekleme konumunda olmamalıdır. Herkes kaybedecektir" dedi.

-"PARLAMENTO DEVREDE OLMALI, SAYIN CUMHURBAŞKANI DEVREDE OLMALI"-

Krizden çıkmak için mekanizmaların işletilmesini isteyen Baykal, şöyle dedi:

"Temel mekanizmalardan birisi yasama organıdır, parlamentodur, birisi de Sayın Cumhurbaşkanıdır. Bu konudaki anlayışımı Sayın Meclis Başkanımızla paylaştım.

Mekanizmaları işletmeliyiz. Parlamento devrede olmalı. Sayın Cumhurbaşkanı devrede olmalıdır."

-BAYKAL, BAŞBAKAN İLE GÖRÜŞECEK Mİ?-

"Başbakan ile görüşecek misiniz?" sorusuna da Baykal, "Şu anda böyle bir programım yok. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanıyla bir randevumuz belirlendi. Yarın saat 13.00'te Konut'ta Sayın Cumhurbaşkanıyla görüşeceğim. Herhangi bir yarar, katkı sağlayacağını göreceğim her ilişkiyi her teması gerçekleştiririm. Bu konuda kafamda engel yok. Ama şu anda Sayın Cumhurbaşkanına bu anlayışımı ifade etmem gerekir diye düşünüyorum" yanıtını verdi.

"Paralel devlet tartışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Baykal, "Bu krizin içinde yer alan bütün iddiaların içindeki haklılık payını açık bir kafayla incelenmesinin, araştırılmasının gerekli olduğuna inanıyorum" dedi.

-"ÖNCÜLÜĞÜ YAPACAK OLANLAR CUMHURBAŞKANI'DIR, MECLİS BAŞKANI'DIR"-

"Siz bir kumpasa maruz kaldığınızı düşünüyor musunuz? Türk ordusuna da bir kumpas kuruldu mu" sorusuna da Baykal, "Bütün bu krizi belli somut kurumların ya da kişilerin sorunları etrafına çekerek bir şey yapamayız" diyerek şöyle devam etti:

"Ortadaki iddiaları açık kafayla irdelemeye açık olmalıyız. Hiçbir iddiayı reddetmeden içeriğine bakabilmeliyiz. Bunu kim yapabilir, siyaset yapabilir, siyasetin hangi mekanizmaları yapabilir, işte Meclis Başkanı yapabilir, Cumhurbaşkanı yapabilir. Böyle bir yaklaşımın ortaya çıkması halinde kamuoyumuzun, parlamentomuzun, yürütmenin, yargının böyle bir arayıştan mutluluk duyması, bu yaklaşımı sahiplenmesi ve desteklemesi ile söz konusu olabilir. Çıkış yolu da böylece başarıya ulaşır. Buna öncülük yapmak lazım. Öncülüğü yapacak olanlar Sayın Cumhurbaşkanı'dır, Sayın Meclis Başkanı'dır. Buradaki tuzak şudur, kim haklı sorusunu sorup ona tek bir cevap vermeye kalkmak. Krizden bu yaklaşımla çıkamayız. Buna bir baş tutmak lazım.

Herkese sorulması gereken bir hesap var. Bunu bir cadı avcılığı haline dönüştürmeden usulüne göre kurumsal mekanizmalarıyla başarabilmek lazım. Yani bakanların liste ilan etmesiyle olmaz bu işler."

-"MECLİS BAŞKANIMIZIN İNİSİYATİF HAKKI İMKANI VARDIR"-

Bir başka soruya Baykal, "Siyaset çıkış yoludur. Ortak doğruları formüle edecek olanlar da anayasal sistemimize göre Meclis Başkanımızdır ve Cumhurbaşkanı'dır. Tıkanmanın yaşanmakta olduğunu görüyorum. Bunun siyasetle aşılabileceğine inanıyorum. Siyasetle aşmaya öncülük yapacak unsurlar olarak da Sayın Meclis Başkanı ve Sayın Cumhurbaşkanını görüyorum. Meclis Başkanımızın inisiyatif hakkı imkanı vardır ve onu bekliyorum" yanıtını verdi.

Baykal, "Aşmak için birisinin toparlaması lazım. Toparlayacak olanlar da belli" diye ekledi.

Cumhurbaşkanı ile yapacağı görüşmeye ilişkin soruya da Baykal, "Sayın Cumhurbaşkanının bunu doğru değerlendireceğine inanıyorum. Değerlendirecektir. Bu konuda peşin olumsuz bir yaklaşımım yok" yanıtını verdi.

-BAYKAL ÇARŞAMBA GÜNÜ GÜL İLE GÖRÜŞECEK-

Baykal'ın yarın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir görüşmesi planlanmıştı. Ancak CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Çarşamba günü saat 16.30'da Köşk'e çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşecek. (Gerçek Gündem)