Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 'açık mektup' yazan, AKP'nin kurucularından da olan HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, 7 Haziran sonrasındaki gelişmeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı anlattı.

Cumhuriyet'ten Selin Ongun'a konuşan Fırat, Erdoğan'a AKP'de ülkenin gidişatını söyleyebilecek kimse olmadığını belirtip, söylemeye cesaret edenin dayak bile yiyebileceğini öne sürdü.

ERDOĞAN'A YAZDIĞI 'AÇIK MEKTUP'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hitaben yazdığı mektuba Saray'dan bir ses çıkmadığını söyleyen Fırat, "Zaten geleceğinden çok umudum yoktu, yok. Ama inşallah herkes üzerine düşen sorumluluğu alır," dedi.

AKP-CHP ARASINDAKİ KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Fırat, AKP ile CHP arasındaki sonuçsuz kalan koalisyon görüşmelerine ilişkin de, "Beklediğim bir şeydi. Cumhurbaşkanı’nın tutumunu gördükten sonra Sayın Davutoğlu’nun o talimat dışına çıkması mümkün değildi," değerlendirmesinde bulundu.

"DAVUTOĞLU’NUN BAŞBAKANLIĞININ DEVAM EDECEĞİ KANISINDA DEĞİLİM"

Fırat, AKP'deki başarısızlığı faturasının Davutoğlu'na kesileceğini öne sürerek, 'Davutoğlu’nun başbakanlığının devam edeceği kanısında olmadığını' da söyledi.

"İCAP EDERSE DAYAK DA YER"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve çevresindekilerin onunla ilişkisine dair de çarpıcı açıklamalar yapan Fırat, altı yıl boyunca bulunduğu parti merkez yürütme kurulunda, milletvekillerinin sonraki seçimleri garanti altına almak için Erdoğan’ın gözüne girmeyi amaçladığını söyledi. Fırat şöyle konuştu:

"Ama bugün uzaktan yakından böyle bir şey söyleme gücüne sahip kimse yok. Tek bir şey var, göze girip bundan sonraki seçimi garanti edebilmek. Günde 6 şehit gelmiş, insanlar ölmüş, Türkiye Ortadoğu bataklığına hızla sürüklenmiş. Şu anda her türlü organizasyon bu işin içinde. Amerikan Konsolosluğu saldırısı örnek. Ve Türkiye maalesef hızla toplumsal yırtılmaya doğru gidiyor. Artık bu düşük profilli savaş değil. Ülke bir savaşa gidiyor. Çünkü Türkiye artık sadece bir iç mesele ile uğraşmıyor. Türkiye kendi dışındaki ateşin içine hızla sürükleniyor. Bunu kaldırabilecek hiçbir ülke yok. Bazen iktidar insanları köreltir. Şu andaki kararların hareket saiki kin, nefret ve kaybetme kızgınlığı.

"Bunları Erdoğan’a söyleyebilecek kimse yok. Kimse cesaret edemez, icap ederse dayak bile yer. Şu anda üzülmesin diye Cumhurbaşkanı’na bir Rockefeller gazetesi çıkarılıyor. Her şey sütliman gösteriliyor. Devlet ve siyasi deneyimi olan hiç kimse de Sayın Cumhurbaşkanı’na bu yapılanlar hatadır, bunların yapılmaması lazımdır, demiyor."

Fırat, Ongun'un "Geçmişte eleştirileri söylediği için dayak yiyen oldu mu?" sorusuna da  "Siz medyadan geliyorsunuz kimin dayak yiyip yemediğini bilirsiniz," yanıtını verdi.

HDP'Yİ TANIMAZSANIZ, MUHATABINIZ PKK OLUR

Fırat, "PKK saldırıları ve tutumu ile HDP’yi eksiye çekmiyor mu?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"80 milletvekili çıkaran bir siyasi partiyi tanımazlıktan, görmezden gelirseniz sizin muhatabınız PKK olur. Temel hata bu. Şu konuda dürüstler: Başbakan Yardımcısı açık şekilde HDP barajı aşarsa süreç sona erer, dedi. Aynı şeyi Cumhurbaşkanı da söyledi."

AKP'NİN KÜRT SEÇMENİ KAZANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Bugüne değin Kürtlerin oylarının AKP’yi iktidar yaptığına vurgu yapan Fırat, "Artık Kürt seçmeni tekrar kazanması mümkün değil. Mevcut olan Kürt seçmenin oylarında da büyük kayba uğrayacaktır." dedi.

ERDOĞAN'IN 'FİİLİ GÜÇ' SÖZLERİ

Erdoğan’ın ‘icap ederse fiili güç de kullanabileceğini’ aktaran Fırat, yazılmaması kaydıyla bazı bilgiler verdikten sonra da sözlerine, "Hatırlayın, 2007’de bir anayasa çalışmamız oldu. Bugün konuşulduğu gibi Türk tipi bir başkanlık sistemi var mıydı orada? Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin sınırlandırıldığı güçlendirilmiş bir parlamenter sistemden bahseder orada AK Parti. Peki, ne oldu da 2011’den sonra Türk usulü bir başkanlık sistemi ortaya atıldı?" diye devam etti.