İSTANBUL - Devletin kontr-gerillası tarafından kaçırılarak katledilen ancak hala failleri bulunup yargılanmayan Kürt iş adamları Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım mezarları başında anıldı. Anmaya katılan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "AKP'nin yanında yer alanlar gelip bu mezarın başında bir kez daha düşünün. Elinizi vicdanınıza koyun. Dünyanın bütün malını mülkünü de kazansanız, onlar gibi asla olmayacaksınız. Kürt sermayedarlar, işverenler bütün bu olup bitenlerden utanç duyuyorlarsa kendilerine sormalıdırlar. Roboski'de onların da payı vardır. Siz yanında olduğunuz için AKP bunu yapabildi" dedi.

 

3 Haziran 1994'de kaçırılarak öldürülen Kürt işadamları Savaş Buldan, Hacı Karay ve Adnan Yıldırım Avcılar Mezarlığı'ndaki mezarları başında anıldı. Anmaya, Savaş Buldan'ın eşi BDP Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP İstanbul İl Eşbaşkanı Asiye Kolçak, BDP İl Örgütü ile Avcılar, Küçükçekmece, Esenyurt, Başakşehir, Beylikdüzü ve Bahçelievler ilçelerinden yönetici ve üyeler katıldı. Anmaya, Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nde 22-24 Ekim 2011 tarihinde yapılan ve kimyasal silah kullanıldığı ileri sürülen askeri operasyonda hayatını kaybeden HPG'lilerden Ebru Muhikancı'nın annesi Birgül Muhikancı da katıldı. Kadınlar tek tek Pervin Buldan'ın yanına giderek, başsağlığı diledi. Konuşmalardan geçilmeden önce demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı.

 

‘DENEMEDİĞİNİZ TEK ŞEY KÜRTLERLE EŞİT YAŞAMAK’

Yıldırım ailesi adına konuşan Nihat Yıldırım, Karay, Buldan ve Yıldırım'ın Kürtlüklerini inkar etmedikleri için öldürüldüklerini belirterek, bu infazların kayıtlara 'faili meçhul' olarak geçtiğini, ancak faillerinin apaçık belli olduğunu ifade etti. Şu anda Ergenekon davasında yargılanan generallerin bu iş adamlarının öldürülmesi için Milli Güvenlik Kurulu'nda kararlaştırıldığını söylediğini belirten Yıldırım, "Bütün kamuoyuna sesleniyorum; Bize her şeyi yasak ettiğiniz, bizi zindanlara attınız, bizi öldürdünüz, her şeyi denediniz. Ama ne bizi sindirebildiniz ne bizi Kürtlüğümüzden vazgeçirebildiniz ne de bizi yok edebildiniz. Denemediğiniz bir şey kaldı Kürtlerle eşit yaşamak" dedi.

 

‘DİNDARLAR KÜRTLERİN KATİLLERİYLE BİR OLDU’

Yıldırım, Kürtler öldürülürken dindarların da inançlarından dolayı eziyet gördüğünü, ancak bugün iktidara gelince Kürtlerin katilleriyle bir olduklarını söyledi. Yıldırım, en iyi dindarların Kürtleri anlaması gerekirken Roboski'de bugün Kürtleri onları öldürdüklerini ifade etti.

 

‘AKP YANLISI KÜRT İŞADAMLARININ ROBOSKİ’DE PAYI VAR’

Yıldırım'ın ardından söz alan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, aradan geçen zamana rağmen Kürtlerin hala katliamlarla yüz yüze olduğuna işaret etti. Bu zaman içinde devlette hiçbir değişiklik olmadığını ancak Kürt halkında büyük değişikliklerin olduğunu ifade eden Demirtaş, Kürtlerin artık daha örgütlü olduğunu, daha örgütlü şekilde kendisine yapılan haksızlıklara direnç gösterdiğini söyledi. Bunun da özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin sayesinde olduğunu söyleyen Demirtaş, "Ben Kürdüm" demenin cesaret istediği yıllarda Karay, Buldan ve Yıldırım'ın halkının yanında yer alarak mücadele ettiğini dile getirdi.

 

Onların duruşunun şimdiki Kürt işadamlarına örnek olması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Bize TRT Şeş'i lütufmuş gibi, armağan verir gibi 'sizlere şunları da yaptık bunları da yaptık' diyenler gelip binlerce şehidimizin başında nasıl bu bedellerle biz bu noktaya geldik görmeleri lazım. Bütün Kürt işadamları için Karay, Buldan ve Yıldırım semboldür. İş adamları kendilerine sormalıdır. 1990'lı yılların kanlı pazarlarında bile mücadeleden taviz vermeyen insanlar, bugünün iş adamlarına bir miras bıraktılar. AKP'nin yanında yer alanlar gelip bu mezarın başında bir kez daha düşünün. Elinizi vicdanınıza koyun. Dünyanın bütün malını mülkünü de kazansanız, onlar gibi asla olmayacaksınız. Kürt sermayedarlar, işverenler bütün bu olup bitenlerden utanç duyuyorlarsa kendilerine sormalıdırlar. Roboski'de onların da payı vardır. Siz yanında olduğunuz için AKP bunu yapabildi" diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından dualar okunarak, anma sona erdi. (ANF)