Haziran'da yapılacak olan seçimlerde bağımsız adayları destekleme kararı alan BDP, 11 ilde ön seçim yapma kararı alırken, diğer bölgelerde de "eğilim yoklaması" ve merkezi atama ile adayları belirleyecek. Aday adayları kriterleri de belirlenirken, seçime en geniş kapsamdaki ittifaklarla girme kararı alınarak, ittifak kapsamında seçilebilir yerlerden 5 milletvekili kontenjanı ayrıldı.

ANF’nin haberine göre, Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan seçimlerde, "seçim barajı ve eşitsiz seçim koşulları nedeniyle" bağımsız adayları destekleme kararı almasından sonra çalışmalar da hızlandı.

Seçim çalışmalarını yürüterek, adayları belirlemek ve strateji oluşturmak amacıyla oluşturulan 25 kişilik komisyon, BDP Genel Merkezi'nde aday adayları başvurularını kabul etmeye başladı. Özellikle bölgede ciddi bir ilginin olduğu bağımsız adaylık için, talepleri karşılamak üzere başvuru tarihinin uzatılabileceği belirtildi.

DEMOKRATİK ULUS CEPHESİ

Seçim çalışmalarında ise, Türkiye'nin demokratikleştirilmesi ve Kürt sorununun çözümü için "Kürtlere mutlak bir statü" sağlanması görüşü üzerinden hareket edileceği öğrenildi. Seçimlerin Türkiye'de CHP-MHP gibi "Ulusalcı-milliyetçi cephe" ile, AKP gibi "Ulusalcı-muhafazakar cephe'ye karşı Kürtlerin ve demokratik güçlerin temsil ettiği "Demokratik ulus cephesi"nin yarışacağı belirtilen seçim stratejisinde, "soruna kaynaklık eden bu iki cepheye" karşı yurttaşların çözüm ve demokratik gelecek için, 3'üncü cepheye destek vermeye davet edileceği kaydedildi.

Öte yandan çözümden yana olanlara ve aydınlara da, demokratik bir kültür yaratmak, çözüme katkı sunmak amacıyla özel bir çağrı yapılacağı öğrenildi.

11 İLDE ÖN SEÇİM

Komisyonun yaptığı ön çalışmaların sonucunda bazı teknik düzenlemelere de gittiği belirtildi. Edinilen bilgilere göre, 81 ilde olabildiğince geniş bir "demokratik blok" esprisiyle hareket edilerek her yerde aday gösterilecek. BDP tabanın güçlü olduğu Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkari, Mardin, Siirt, Van, Urfa, Bitlis, Muş ve Iğdır olmak üzere 11 ilde ön seçim yapılacak. Geri kalan bütün illerde de, "ön yoklama ve merkezi atama" yoluyla adaylar belirlenecek.

HEDEF MİLLETVEKİLİ SAYISINI İKİYE KATLAMAK

Bir önceki seçime göre milletvekili sayıda 2 katı olarak hedefleniyor. Buna göre, 2007 yılında 4 milletvekilinin çıkarıldığı Diyarbakır'da aday sayısı 6'ya çıkarılacak. Van'daki sayı da iki katı artırılarak 4'e çıkarılacak. İstanbul'da da aday sayısı 4'e çıkarılacak. Yine Şırnak'ta 4 milletvekilinden 3'ü hedeflenirken, Hakkari'de 3'te 3 yapılması amaçlanıyor. Bu artışların yanı sıra önceki dönemlerde milletvekili çıkarılamayan Ağrı, Antep, Adana, İzmir 1. Bölge, Mersin gibi yerlerde milletvekili çıkarma hedeflenirken, kamuoyunca tanınan isimlerle Manisa, Ankara, Hatay, Aydın, Adıyaman ve Bursa gibi illerde sürpriz yapma hedefleniyor.

5 KİŞİLİK İTTİFAK KONTENJANI

Bu hesaplamaya göre 35-40 arasında bir milletvekili sayısı hedeflenirken, blok içinde seçilebilir yerden 5 kişilik kontenjan ayrıldı. Buna göre, adaylardan biri dini azınlıklardan belirlenecek. Adaylardan biri bölgede BDP dışında kalan diğer Kürt çevrelerin ortak adayı olacak, ikisi batı da "Demokratik Blok" adayı olacak. Bunun yanı sıra, SDP'ye de ayrıca bir kişilik adaylık kontenjanı ayrılacak. Bu kişinin cezaevinde bulunan SDP Genel Başkanı Rıdvan Turan olacağı konuşuluyor.

EN AZ 12 KADIN MİLLETVEKİLİ

Önceki seçimde yüzde 40 kadın kotasını tamamlayarak Meclis'e en fazla kadın milletvekili gönderen BDP, bu seçimlerde de kadın milletvekili konusunda oldukça iddialı. BDP 8 olan kadın milletvekili sayısını en az 12'ye çıkarmayı hedefliyor. Buna göre, Diyarbakır 2, Van 2, Şırnak, Mardin, Hakkari, Batman ve İstanbul'da birer kadın aday gösterilecek. Bunun yanı sıra tek adayın gösterileceği Adana, Siirt, Iğdır gibi illerde de sadece kadın aday gösterilecek. Bunun dışında geri kalan illerde de kadın adaylar başvuruda bulunabilecek, şayet ön seçimlerde çıkarsa ayrıca kadın aday gösterilecek.