Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş son çıkan 693 ve 694 sayılı KHK’lerle ilgili değerlendirmede bulundu.

694 sayılı KHK ile milletvekillerinin soruşturma ve kovuşturma yetkisinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve buradaki ağır ceza mahkemesine verilmesini davalarda farklı sonuçlar çıkmasını engellemek olarak yorumlayan Demirtaş, siyasi iktidarın vekil yargılamalarını kontrol altına almak istediğini söyledi.

Demirtaş, “Farklı mahkemelerden farklı sonuçlar çıkmasının önüne geçmek ve aynı zamanda yerel mahkemelerde, halkın duruşmalara katılımını, davalar hakkında bilgilenmesini engellemek istiyorlar” dedi.

Evrensel’den Cansu Pişkin’in haberine göre, Demokrasi için Hukukçular’dan M. Taner Avşar, Cevdet Öcal ve Yıldız İrmek 25 Ağustos Cuma günü Edirne Fipi Cezaevi’nde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Abdullah Zeydan’la görüştü. 

Yeni KHK’de milletvekili yargılaması ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Demirtaş "Milletvekili soruşturma ve yargılamalarını Ankara’da tek bir savcılık ve tek bir mahkeme üzerinden yaparak tamamen siyasi iktidarın kontrolüne almak istiyorlar” dedi. Yapılan yeni düzenlemeyle farklı mahkemelerden farklı sonuçlar çıkmasının önüne geçilmek istendiğini belirten Demirtaş ayrıca yerel mahkemelerde halkın duruşmalara katılımının ve davalar hakkında bilgilenmesinin de engellenmek istendiğini söyledi.

‘KHK İLE ANAYASA DEĞİŞTİRİLEMEZ’

KHK ile birlikte yapılan düzenlemenin doğal hakim ilkesine ve dolayısıyla adil yargılama ilkesine aykırı olduğuna değinen Demirtaş şu değerlendirmelerde bulundu:

“Eğer mutlaka bir merkezileştirme yapılması gerekiyorsa, milletvekillerinin soruşturması Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılmalı, yargılama yeri de Anayasa Mahkemesi olmalıdır. Genelkurmay başkanı, MİT müsteşarı gibi bürokratlar dahi Anayasa Mahkemesinde yargılanırken, halk iradesinin temsilcisi milletvekilleri için de bu olanak tanınabilir. Kuvvetler ayrılığı, yasama dokunulmazlığı gibi Anayasa’nın temel kurumlarının doğru uygulanması, Anayasa ve uluslararası hak belgelerinin doğru yorumlanması bakımından daha yerinde olacaktır.”

KHK hükmünün muğlak ifadeler içermekle birlikte, Anayasa’nın milletvekili dokunulmazlığına ilişkin güvence hükümlerini ortadan kaldıracak şekilde; resen soruşturma ve kovuşturma yetkisi gibi yorumlanmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş. “KHK ile Anayasa’nın değiştirilmesi mümkün değildir" dedi.

‘SEGBİS’E ZORLA ÇIKARMA YETKİSİ GETİRİYOR’

KHK’de SEGBİS’e ilişkin hüküm konusunda da görüş bildiren Demirtaş, "KHK sanık ve avukatının onayını kaldırıyor ve SEGBİS’e zorla çıkarma yetkisi getiriyor. Bu hüküm ceza yargılamasının yüzyüzeliği ilkesine ve savunma hakkına aykırı. KHK hükmü, bizim SEGBİS’e çıkmama, Mahkemede hazır bulunma hakkımızı talep etmemize karşı konulmuş bir hüküm. Fakat hiçbir şekilde SEGBİS’i kabul etmeyeceğiz" dedi.

694 SAYILI KHK MLLETVEKİLİ SORUŞTURMALARI DÜZENLENDİ, DEĞİŞİKLİK NE ANLAMA GELİYOR?

694 sayılı KHK ile getirilen en kayda değer düzenlemeler içerisinde milletvekillerinin soruşturulmasıyla ilgili yapılan değişiklikler de yer alıyor.

Milletvekillerine seçimler öncesinde ya da sonrasında işlediği suçlardan soruşturma açılabilecek.

Bu soruşturma ve kovuşturmayı yapma yetkisi de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve buradaki ağır ceza mahkemesine veriliyor.

Ayrıca soruşturmanın bizzat Cumhuriyet Başsavcısı veya görevlendireceği vekil tarafından yapılması hükmü de getiriliyor.