BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Ağrı Belediyesi Eşbaşkan adayı Sırrı Sakık, Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Ağrı mitinginde konuştu. Sırrı Sakık, "Zulüm uyguluyorsunuz ama bu halk size pabuç bırakmaz" diye konuşurken, Demirtaş da Erdoğan'ın "C planı devreye girer" sözlerine karşılık şunları söyledi: "Bir de B ve C planından söz ediyorsun. Senin B planın İmralı'ya gidip Sayın Öcalan'a yalvarmak C Planında olmadı bir daha Sayın Öcalan'a yalvaracaksın."

SIRRI SAKIK:  BU HALK SİZE PABUÇ BIRAKMAZ

Mitingde konuşan Sırrı Sakık, "İki gün önce Ağrı'ya gelen ve bu meydanda konuşan Başbakan 'BDP'liler doğru söylemiyor, güya polis getirmişiz. O zaman bu kentti kuşatan, her adım başı bir grup polisi konumlandırmasına ne diyeceksiniz. Zulüm uyguluyorsunuz ama bu halk size pabuç bırakmaz" dedi.

Seçim süreci başladığında AKP için "Bakanlarınızdan birini istiyoruz, madem bu kadar kendinize güveniyorsunuz birini gönderin dedik" ama göndermediklerini belirten, Sakık, "Ama şimdi de özel uçaklarla bakanlar ve milletvekilleri geliyor, vaatlerde bulunuyor. Burada açtığınız 5 yıl önceki kültür merkezi her defasında gelip açmaya çalışıyorsunuz, siz kimi kandırmaya çalışıyorsunuz. Başbakan diyor ki ''BDP burada tehditle oy alıyor'. Ağrı halkı bu kadar haysiyetsiz mi ki korkarak bize oy versinler, biz de bu kadar haysiyetsiz miyiz ki tehditlerle verilen belediye başkanlığı koltuğuna oturalım. Bu halk onurlu bir halktır. Biz Sayın Öcalan'ın başlatmış olduğu barış sürecine destek, bozulmaması için geldik ve bunun mücadelesini vereceğiz. Başbakan, bizim yıllarca kurtlarla mücadele ettiğimizi bilmiyor musun" dedi.

Sakık konuşmasının devamında "Eğer bu zulüm devam ederse, Kürt çocukları size 'Bir dakika işte orada duracaksın'. Sen hala 'biz tek milletiz' desen, Kürtler çıkar dur orda bizim kimliğimiz var, bizim diğer halklardan neyimiz eksik, biz Kürt halkıyız, yıllardır bunun mücadelesini verdik vermeye devam edeceğiz. Ağrı Kürt kentidir, bunu aklına sok sayın Başbakan. İşte biz Ağrılı kardeşlerimize diyoruz bunları görün. Eğer o zalimlere kendi iradenizi teslim edecekseniz, çekin hançerinizi vurun bizi daha iyidir" diye konuştu.

DEMİRTAŞ: YENİLENLER GÜREŞE DOYMUYORLAR

Mitingde konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, konuşmasına "Kısa bir aradan sonra Ağrı meydanında sizlerin huzurunuzda olmaktan gurur duyuyoruz. Bu meydanı yüreği ile ısıtan hepinize sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Bugün bu meydanda tüm dünyaya verdiğiniz mesaj bin tane belediyeden daha kıymetlidir" diye başladı. "İnanın ki Ağrı seçimleri, Norşin seçimleri iptal edildiğinde biz pek üzülmedik birincisi kısa bir aradan sonra Ağrı'ya gelme şerefini tadıyoruz. İkinci nedeni de AKP'yi Ağrı'da iki defa yenilgiye uğratacağız. Artık kendileri bilirler, yenilen güreşçi misali güreşe doymuyor. O zaman biz bir kere daha Ağrı ve Norşin de sandığa gömelim. Ve bu kez çok büyük bir farkla yenilgiye uğratalım" dedi. Her zaman Ağrılıların hizmetinde olacaklarını dile getiren Demirtaş, "Biz Ağrı'nın bu görkemli duruşuna layık olacağız. Ağrı'yı sizlere layık olma bir şehir yapmaya gece gündüz demeden çalışacağız. Madem siz bu kadar baskıya rağmen geri adım atmadan BDP'nin bayrağını ağrı meydanına dikiyorsunuz, biz de hizmetkar olacağız en az sizin kadar cesur olacağız" dedi.

ERDOĞAN'IN 'KADINLARI HAPSEDİYORLAR' SÖZÜNE YANIT

Başbakan'ın 'BDP'liler Ağrı kadınlarını eve hapsediyor' söylemine de tepki gösteren Demirtaş, "Başbakan gerekli konuşmayı yaptı, yaptığı bütün konuşmaya bizim cevap vermeye gerek yok. Çünkü söylediği herşeyi neden BDP'ye oy vermeniz gerektiğini belirtiyor. Biz Ağrılı kadınları eve kilitliyormuşuz. Bunlarda nasıl bir utanmazlık var. Ey Başbakan hangi siyasi güç Kürt kadınları eve kilitleyebilir. Sen daha Kürt kadınların gücünü anlayamamışsın. 77 kadın belediye başkanı belediye koltuğuna getirdi bu Kürt kadınlar, sizin kaç tane var 7, diğer tüm partilerin kaç tane var 14, peki bu ne yalandır.  Bu zihniyet kadınları köle zannediyorlar. Kürt kadınları yıllardır her alanda özgürlükleri, kimlikleri için mücadele veriyor. Bunun için özellikle siz Kürt kadınlarına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ağrı, bu partiyi var eden siz kadınların mücadelesi Ağrılı kadınların saflığıyla yönetilecek. Artık kadınların özgürlüğüne yönelik hiç bir argümanları kalmadı. Biz bu baskı altında  en küçük bir gerilim yaşanmasın diye çalıştık. Şimdi de kalkmışlar sizlere en büyük hakaret etmeye çalışıyorlar, neymiş Ağrılılar korktukları için BDP'ye oy vermiş. Yani diyor ki Ağrılılar siz o kadar korkak mısınız. O zaman size korkak diyenlere 1 Haziran'da gösterelim onlara. Diyelim ki  Zilan'da katledilirken, boyun eğmedik, köylerimiz yakılırken gözlerimizde en ufak korku yoktu, bizim Allahtan başka korkumuz yoktur deyin onlara"

"ÇANKAYA’NIN YOLLARI BURADAN GEÇER SAYIN BAŞBAKAN"

Ağrı'nın cumhuriyet tarihinden bu yana en fakir şehir olduğunu dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti “Ağrı'da işsizlik en üst seviyeye çıktı, gençler lüks otellerin inşaatlarında çalışmak zorunda kaldı, yaylaları yasakladınız, çiftçiler, hayvan sahipleri hayvanlarını yok pahasına satmak zorunda kaldı ve göç etti. Ağrılı yurttaşlarımız bir lokma ekmeğe muhtaç ettiler. Niye ağrı bir lokmaya muhtaç ediyorlar, onlar köle istiyorlar köle, eğer bu politikanın değişmesini istiyorlar, ağrılı gençler Ağrı'da ekmek, iş aş bulsun, Kürt halkı kendi anavatanında kimseye muhtaç olmazsın. Kendi iradesini bir torba makarna bir torba kömüre satmaz. Eğer yaptığı yatırımları İstanbul’daki, Karaman, Konya’daki yatırımları anlatıyor, Ağrı'daki yatırımını anlatamıyor çünkü hiç bir şey yok. Sadece bir hastane yapacaktık ama kusura bakma daha bitiremedi. Doğalgaz burnumuzun önünden geçiyor ama başbakan sabredin diyor. Hele biraz daha sizleri kandırayım, hele cumhurbaşkanı olayım sonra bakarız. Çankaya’nın yolları buradan geçer sayın Başbakan. Çamurlu yollardan geçer, kendi kendinize yolları tıkadınız."

Başbakan kendi adayının ismini bile ağzına alamadığını belirten Demirtaş, "Burada adayının ismini de ağzına alamadı, çünkü biliyordu herkes yuhalayacak. Şöyle adayını yanına alıp gurur duyuyoruz diyemedi. Gören oldu mu, olmadı, Ama biz eş başkanlarımıza güveniyoruz. Şimdi belediye başkanı hırsızlık yaptı da diyemiyor, diyor gözümün önünde olacak, e sen bu işlerin pirisin zaten, Allah aşkına söyleyin gözün üzerinde olmasın. Götürme işinin pirisin burada belediye başkanına sahip çıkmıyorsun. Yoksa Ağrı halkını böyle bir belediye başkanına biz teslim edemeyiz. Yol, su yok, gururla şunları şunları yaptık diyemiyor, biz Marmara'yı yaptık biz boğazın o tünelden geçecek ya, gözünüz aydın Ağrı, gözünüz aydın başbakan İstanbul'da Marmaray’ı açmış. Sizler yeter ki politik örgütlü bilinçli bir halk olduğunuzu gösterin, biz burada barış adına refah adına el birliğiyle inşa edeceğiz. Siz başaracaksınız, siz Tayip Erdoğan'dan daha güçlü olduğunuzu göstereceksiniz. Bizler ise sadece sizlerin emrinde olacağız" dedi.

"C PLANINDA DA ÖCALAN'A YALVARACAKSIN"

Demirtaş, Başbakan'ın anaları BDP ve HDP'ye karşı kışkırtığını belirterek, "Devlet yetkilileri sayın Öcalan ile görüşürken, sayın Öcalan ne demişti, geri dönüş yasası için acil adım atılmalı, yani siyasi ve sosyal hayatına dönecekler, ama şuana kadar bunları düzenlemeyen Başbakan anaları bize karşı kışkırtıyor ve Kürt analarını birbirine kışkırtmaya çalışıyor. Onları dağlardan indirecek analar değil, sizin barış süreci için atacağınız adımlar olacaktır. Kürtleri kendi içerisinde bölmeye çalışıyor. Buradan kardeşlik çıkmaz, aklını başına al. Sen Lice'de halkın üzerine kurşun sıkacaksın, Rojava'da çocuk kadınları katleden çetelere destek vereceksin, Kürt anaları Kürt analarına kışkırtacaksın, sonra ben barışı getireceğim diyeceksin. Bu analar seni affetmeyecek. Bir de B ve C planından söz ediyorsun. Senin B planın İmralı'ya gidip Sayın Öcalan'a yalvarmak C Planında olmadı bir daha Sayın Öcalan'a yalvaracaksın. Ama biz her şeye rağmen savaşa karşı olduğumuzu, barış yolunda mücadele edeceğiz. Başbakan planlarla bizi tehdit edemez ederse, biz de kurbanlık koyun değiliz, o zaman görürsün el mi yaman bel mi yaman. İşte bunlara cevap olmak için 1 Haziran'da cevap verelim. Sizin başarınız hazmedemeyenler olabilir bu konuda da Ağrı halkının, Ağrı gençliğinin örgütlü olduğunu biliyorum, onların provokasyonlarına gelmeyeceklerini biliyoruz. Biz örgütlülüğümüzle hareket edeceğiz" dedi. (ANF)