Fransa'nın başkenti Paris'te, PKK'nin kurucularından Sakine Cansız ile Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in, Kürdistan Enformasyon Bürosu'nda silahlı suikast sonucu öldürülmesinin ardından bugün Paris'e gelen BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Ahmet Kaya Kültür Merkezi önünde toplanan göstericilere hitap etti.

Paris'e acıyı paylaşmak için geldiklerini belirten Demirtaş, "Şu ülke, bu ülke yaptı demeye gerek yok, kim Kürdistan'ı ve Kürtleri eziyorsa, Kürt'ü esir almak, diz çöktürmek istiyorsa onlar yapmıştır" dedi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı François Hollande başkanlığındaki sosyalist hükümete de seslenerek, "Yeni işbaşına gelen hükümet, bu katliama ortak olmak istemiyorsa bunun faillerini ortaya çıkarmak zorundadır" diye konuştu.

ERDOĞAN'A YANIT

Demirtaş, "Başbakan Erdoğan, 'Fransa Cumhurbaşkanı öldürülen bu teröristlerle neden görüştüğünü açıklamak zorunda' diyor. Türkiye'de barış sürecini başlatmak isteyen bir Başbakan'ın yapması gereken açıklama bu değil. Bu insanlar terörist değil. Öldürülen kişiler sivil siyaset yürüten insanlar. Bunu sorgulayacağına, bu katliamların, bu cinayetlerin ortaya çıkması için çaba sarf etmen gerekir. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı'nın yapması gereken budur" ifadesini kullandı.

İSTİHBARAT SERVİSİNİ SUÇLADI

Fransız istihbarat birimlerinin cinayetlerde kusuru bulunduğunu ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Bu kadar işlek bir caddede, Fransız istihbaratının bilgisi olmadan mantar tabancasının dahi patlatılamayacağı bir yerde, kimse bize 'Fransız istihbaratının bilgisi dışında bu olay olmuştur' demesin. Bu olay faili meçhul, faili gizli bir olay değildir. Paris'in varoşlarında bile Kürtleri izleyip istihbarat toplayan, çocuğundan kadınına, gencinden yaşlısına kadar herkes hakkında hergün fotoğraflarla, video kayıtlarıyla istihbarat toplayan Fransız istihbaratı, Paris;in merkezinde 3 Kürt kadın siyasetçinin infazından bilgisi yoktur demesin kimse bize. Ellerindeki bilgi ve belge neyse derhal kamuoyuyla paylaşmalarını bekliyoruz."

'ÖRGÜT İÇİ İNFAZ' İDDİALARINA TEPKİ

Cinayetlerin "örgüt içi infaz" olduğu yönündeki iddialara da değinen Demirtaş, bu olayın "iç infaz, hesaplaşma" denilerek kapatılamayacağını, kapatılmak istenmesi halinde milyonlarca insanla alanlara çıkacaklarını söyledi. Demirtaş, saldırının "doğrudan Abdullah Öcalan'a yapılmış bir saldırı" olduğunu söyledi.