ANF'ye konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin 22 Haziran'daki 2. Olağanüstü Kongresi'nde yapılacak eş başkanlık adaylığı seçimlerinde, aday gösterilmesi halinde kabul edeceğini vurguladı. Figen Yüksekdağ ile birlikte HDP'de eş başkanlığı birlikte yürüteceklerini söyleyen Demirtaş, "Tarihi hiçbir görevden kaçamayız. Adaylık sonucunun bugün ya da yarın açıklanmasını bekliyoruz." dedi.

EMEP, YENİ HDP’DE YER ALMAYACAK

Emek Partisi (EMEP), HDP'ye ilişkin yaptığı açıklamada; daha önce kuruluş ilkelerine sadık kalınarak HDP'nin bir ittifak cephesi olarak kalması yönünde görüşlerini bildirerek, bu konuda yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını, yeni HDP örgütlenmesinin içerisinde yer almayacağını açıkladı. EMEP, HDK'nin (Halkların Demokratik Kongresi) içerisinde yer alarak, HDK'nin bir ittifak platformu olarak güçlendirilmesi için çalışma yürütüleceğini belirtti.

Demirtaş, EMEP ayrılığına ilişkin, "Emek Partisi yetkilileriyle bir araya geldik, komisyonda da tartışmalar yürütüldü. EMEP ortak mücadele yürüttüğümüz bir partidir. Herkes şu konuda rahat olsun geçmişte olduğu gibi bundan sonrada emek partisiyle yoldaşca ilişkilerimiz devam edecektir. EMEP'in HDP'ye katılmama kararını saygıyla karşılıyoruz. HDP ve Emek Partisi'nin yollarını ayırdığı anlamına gelmiyor." açıklamasını yaptı.

'HDP'DE TÜM DEĞERLERİ ORTAKLAŞTIRACAĞIZ'

Demirtaş, HDP'nin önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, şöyle devam etti: "Tartışmalar olgunlaştı. Şimdi yeni dönemde hepimize düşen, bu olgunlaşmış tartışmaları pratikte büyütmek ve HDP'yi güçlendirmek; alternatif güç haline getirmektir. HDP'yi büyüyen umut haline getireceğiz. Geçmiş dönemde arkadaşlarımız çok çalıştılar, HDP'yi Türkiye'nin gündemine soktular. Artık bir HDP gerçekliği vardır. BDP de dahil bizler, hiçbir partimizin bize bıraktığı değeri, mirası kenara itmeden, yadsımadan HDP'de tüm bu değerleri ortaklaştıracağız. Önümüzdeki dönemde de HDP yeni yönetimiyle daha başarılı işler yapacak. HDP anlayışına stratejik olarak değer biçiyorduk; şimdi bu yaklaşımı büyütmek bizim tarihi görevimiz."

'CUMHURBAŞKANLIĞI İÇİN KESİNLİKLE KENDİ ADAYIMIZ OLACAK'

Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı konusunda ise "HDP grubu kesinlikle kendi adayını çıkaracaktır ve bu aday tek başına üçüncü bir çizgiyi temsil edecektir. Diğer Cumhurbaşkanı adaylarına kıyasla tek demokratik, özgürlükçü, emekten ve kardeşlikten yana aday olacak. Geri kalan adayların hepsi aynı zihniyetten; statükodan, devletçi gelenekten beslenen ve özgürlükçü yanları olmayan, klasik ulus devlet zihniyetini devam ettiren adaylar olacak" dedi. (Cumhuriyet)