BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Erdoğan'ın "Savaş Baronları" sözlerine, "Savaş baronları savaştan rant elde eder. Gel, tüm BDP'lilerin servetini üst üste koyalım, seninkinin onda biri kadar olursa istifa edeceğim" diyerek karşılık verdi. Demirtaş, Genelkurmay Başkanı'nı da "AKP'li" olarak niteledi.

 

Demirtaş, Bursa'da bir düğün salonunda düzenlenen BDP 2. İl Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmaya, "Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının şahsında, devrim mücadelesinde kararlı duruşla bugünlerin mirasına katkı sunan tüm devrimcilere şükran duyuyorum" ifadeleriyle başladı.

 

"Bugün yürüttüğümüz mücadele, devrimcilerle birlikte BDP'nin yürüttüğü mücadele o mirasın devamıdır" diyen Demirtaş, "Türkiye'de özgürlükler, kardeşlik, barış konuşulacaksa geçmişin mücadelesi yok sayılarak konuşulamaz. Devrim mücadelesine kanını canını katmış tüm yolculara teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

Siyasal açısından hızlı gelişmelerin yaşandığı bir dönemde bulunduklarını belirten Demirtaş, şöyle devam etti:

 

"Bir taraftan bütün Türkiye toplumu, Ortadoğu toplumu bir değişim, dönüşüm süreci yaşarken demokrasiye karşı taleplerini ve isyanını haykırırken, bir yandan da bu isyanı bastırmak isteyen egemen güçler var. Kendi geleceğimizin özellikle Ortadoğu'da ezilen halkların geleceğinin yazıldığı, yazılacağı tarihi günler yaşıyoruz. Bir kez daha bizim kaderimizi başkaları mı yazacak, yoksa kendi kaderimizi, siyasi geleceğimizi kendimiz mi belirleyeceğiz. İşte ona karar verilecek günlerdir. Eğer biz doğru siyasetle doğru mücadele tarzıyla bu süreçte kendi geleceğimizi kendi ellerimize almazsak yine başkaları bizimle ilgili başka senaryoları hayata geçirecek."

 

Demirtaş, "Kürtlere yönelik baskıdan" nasibini almamış kimsenin kalmadığını söyleyerek, şunları kaydetti:

 

"Kimi göç etmek zorunda kalmıştır köyü yakıldığı için, kimi faili meçhul cinayetlerden kaçmak için buralara gelmiştir. Bu dönemde herkesin şunun kararını vermesi lazım; bizim yaşadığımız acılar, zulümler her neyse çocuklarımızla yaşasın mı yaşamasın mı? Ne bedeller ödenecekse biz de acı çekeceğiz çocuklarımız özgür yaşayacak. Özgür bir ülkede özgür halk olacağız. Bu halk bu kararı vermiştir. O kararı hayata geçireceğimiz tarihi günleri yaşıyoruz."

 

"SAVAŞTAN KİM KAZANÇLI?"

Demirtaş, konuşmasında Başbakan Erdoğan'ın "Savaş Baronları" sözlerini ise sert bir dille eleştirdi Demirtaş şunları söyledi:

 

"Ne bedeller ödenecekse biz de acı çekeceğiz. Ancak çocuklarımız özgür yaşayacak. Özgür bir ülkede özgür halk olacağız. Bu halk bu kararı vermiştir. AKP'nin Genel Başkanı'nın çılgınlığı, saldırganlığı bundan dolayıdır. Biz barıştan, müzakerelerden çözümden bahsederken, her gün bunu konuşurken, kendisi bizi 'Savaş baronu' diye tanımlıyor. Buradan açık çağrı yapıyorum. Savaş baronları savaştan rant elde eder. Gel, tüm BDP'lilerin, benim demiyorum, ne kadar il başkanı, ne kadar belediye başkanı, ne kadar milletvekilimiz varsa tamamının servetini üst üste koyalım, seninkinin onda biri kadar olursa istifa edeceğim. Savaştan kim kazançlı, ortaya çıkaralım. Her gün ABD ile İsrail'le savaş sözleşmeleri yapan sensin. İsrail'le sözleşme yapan, tank revizyon sözleşmesi yapan sensin, silah alım anlaşması yapan sensin. Bu ülke kaynaklarını savaşa yatıran sensin. 'Savaş baronu' diye birileri tanımlanacaksa, sizden başkası değildir."

 

"GENELKURMAY BAŞKANI AKP'Lİ"

AK Parti Hükümetinin, Türkiye'nin bütün gerçeklerini saklama konusunda ustalaştığını söyleyen Demirtaş. Uludere katliamının üzerinden 130 gün geçtiğini ve hala bir açıklamanın yapılmadığını hatırlatarak, "130 gündür neyi arıyorsunuz? Sorumluyu daha bulamadınız mı?" diye sordu. Demirtaş sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Başka bir ülkenin savaş uçakları bombalasaydı belki orada soruşturma sıkıntısı olabilirdi. Ama Ankara'daki Genelkurmay Başkanı senin emrinde. Tümen komutanı senin emrinde. Böyle bir komuta zinciri size bağlı. Maşallah Genelkurmay Başkanı zaten senin emrinde olmaktan mutluluk duyan bir AKP'li. Bu noktada soruyoruz. Emri kim verdi? 130 gündür bunu bulmak zor mu? Biz biliyoruz ama senin açıklamanı istiyoruz."

 

"İMAM HATİP'TE DERSLERDEN KAYTARMIŞSIN BELLİ"

Türkiye'de hiçbir şeyin tek olmadığını kaydeden Demirtaş, "Tek varsa Allah'dır, başka tek yoktur. Bu ülkede çok dil vardır, din vardır, birden fazla inanç, millet vardır. Sen çıkıp mikrofonlarda tek tek teklesen de vardır, çatlasan da vardır, patlasan da vardır" dedi.

 

Başbakan Erdoğan'ın "Ben tek dil demedim" sözlerini de yanıtlayan Demirtaş, "Meclis kürsüsünden 'Benim milletimin dili tektir, o da Türkçe'dir demiştir. Ya hafıza kaybı yaşıyor, ya da açıkça yalan söylüyor. İkisi de hoş değil bir Başbakan açısından. Hani din, iman, Allah. Bu kadar göz göre göre yalan konuşulur mu? Dinimizde yalan büyük günahtır. Bunu okumadın mı İmam Hatip'te, derslerden kaytarmışsın belli" diye konuştu. (cnntürk)