BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindeki heyet, "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" şiarıyla başlatılan bölge gezisi kapsamında Şırnak bölgesinde ziyaretlere başladı.

İdil ilçesinde halka seslenen Demirtaş, gündeme ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"AKP SÜRECİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ, YOKSA KAYBEDEN KENDİSİ OLACAK"

"Tüm Ortadoğu adım adım özgürlüğe yürüyen Kürt halkını izliyor. Ortadoğu'daki rejimler yıkılıyor. AKP hükümeti bu süreci iyi değerlendirmelidir. Aksi takdirde kaybeden kendisi olacaktır. Kürtlerin insan ve halk olmaktan doğan haklarını tanımalıdır. Bu hakların istenmesi ve verilmesi taviz değildir. Bir devlet bir halkın haklarını gasp etmişse bu hakların talep edilmesi ve verilmesi de taviz değildir. Açıkça söylüyoruz; 15 milyonluk Kürt halkı eğer çaresizliğe mahkum ederseniz, o halk başka seçenekleri seçecektir. Eğer o hakları verirseniz orada bölünme de olmaz, kavga da olmaz."

"TÜRKLÜK SENTEZİNE DAYALI BİR ANAYASAYA KARŞIYIZ"

"Bir kısmı AKP ve bir kısmı MHP içinde olan ırkçı, milliyetçi olan ama kendilerini radikal İslamcı olarak tanıtan bazı çevreler bu süreci eleştiriyorlar. CHP içindeki Kemalistler de bu süreci eleştirerek, anayasadan Türklük kavramının çıkarılmasına tepki gösteriyorlar. Biz de şunu söylüyoruz; Türklük sentezine dayalı bir anayasaya karşı çıkacağız. İlla Türklük kavramı olsun diyorsanız, o zaman Kürtlük kavramını da o anayasaya yazacaksınız."

ARINÇ'IN SÖZLERİNE TEPKİ

Tüm farklılıkları kucaklayan bir anayasa istediklerinin altını çizen Demirtaş, Türkiye'de yaşayan tüm farklılıkların kendi anadili ve kendi kültürüyle yaşaması için yeni anayasanın demokratik ve tüm kesimleri kapsayan bir anayasa olmasını isteklerini belirtti.

2009 yılında Oslo'da yapılan görüşmelerde hükümetin PKK'den geri çekilmesini istediğini vurgulayan Demirtaş, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın PKK'nin geri çekilmesine ilişkin sarf ettiği, "Cehennemin dibine gitsinler" sözlerine sert tepki göstererek, "Barış için geri çekilen gerillaların yolu açık olsun. İnşallah yeriniz de cennet olacaktır" dedi.

"ANKARA MERKEZLİ BİR YÖNETİM YERİNE, YETKİYİ YEREL YÖNETİMLERE VERSİNLER"

Yerel yönetimler tartışmasına da değinen Demirtaş, merkezi hükümetten kendilerine yetki verilmesi halinde tüm sorunları çözmeye muktedir olduklarını belirterek, "Ankara merkezli bir yönetim yerine yetkiyi yerel yönetimlere versinler. Ve halktan aldıkları vergiyi de halka bıraksınlar. Biz kendimizi de kentlerimizi de yönetebiliriz" diye konuştu. Kürt iş çevrelerine de seslenen Demirtaş, yurt içinde ve yurt dışında yatırım yapacaklarına gelip kendi köy, şehir ve kasabalarında yatırım yapmaya çağırdı. (ANF)