HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Cumhurbaşkanı, Başbakan, PKK’den gelen açıklamalar savaşın giderek geniş bir alana yayılacağı ve daha ağır tahribatlara yol açabileceği şeklinde hepimizde kaygı uyandırıyor” dedi.

Washington’da temaslarda bulunan Demirtaş, Amerika’nın Sesi’nden Serhan Akif Akyıldız’a değerlendirmelerde bulundu.

Son gelişmeleri değerlendiren Demirtaş, “Umudumuzu kaybetmedik, umut var tabi ki, biz çok umutsuz, çaresiz hissetmiyoruz kendimizi” dedi, bununla birlikte mevcut tablonun çok sıkıcı olduğunu kaydetti.

Demirtaş’ın açıklamaları şöyle:

“Biz genel olarak şiddete karşı çok eleştirel, ilkesel bir tutum içerisindeyiz.

Bunun hendekte, dağda, ovada, şehirde, Kızılay’da, Taksim’de olması arasında bir fark görmüyoruz. Şiddet şiddettir ve durması gerekir.

BARIŞ ÇAĞRISI

PKK’den yapılan Türkiye’ye savaş yayılacak belirlemelerini vesaire eleştiriyoruz, böyle olmaması lazım. Hayır, ‘savaşı büyüteceğiz’ değil, ‘barışı büyütmeye hazırız’ mesajları vermeleri lazım.

Biz PKK’nin şiddet kullanarak, silah kullanarak mücadele etmesini tasvip etmedik hiçbir zaman. O yüzden siyasi bir partiyiz, demokratik yollarla mücadele ediyoruz.

Eğer buna inanmasak biz de dağa çıkardık, PKK’ye katılırdık, PKK’nin silah kullanıyor olma durumuna karşı da, ‘ısrarla hepsini öldüreceğiz ve sorunu bu şekilde çözeceğiz’ yaklaşımını da biz eleştiriyoruz, hükümetin bu politikası da yanlış.

Hükümetin ‘ben illa operasyon yapıp hepinizi öldüreceğim’ dememesi lazım, ‘hepsini öldüreyim’ derken sivil halk da PKK’ye destek veren milyonlar da hedef haline geliyor. Hatta PKK ile alakası olmayan muhalif çevreler tümüyle hedef haline geliyor. Sanatçı, akademisyen, medya dünyası tümüyle hedef haline geliyor.

‘PKK’nin şiddetine karşı mücadele ediyorum’ adı altında bütün halkla aslında mücadeleye dönüştürüyorsun.

Biz hükümeti eleştirirken ‘PKK doğru yapıyor’ şeklinde bir politika içinde değiliz, PKK’ye de, ‘sürekli silahları sustur, ateşkes ilan et, masaya dönme iradesini daha cesur vurgula, daha kararlı bir şekilde vurgula’ çağrılarını yapıyoruz.

Ülkemiz bu kadar kan ağlıyorken, konuşarak çözebileceğimiz bir ihtimal varken bunu değerlendirmek yerine ısrarla, savaşı, çatışmayı körüklersek asıl ülkeye de halka da vatana da o zaman bence daha büyük zarar vermiş oluruz.

ABD’NİN ARABULUCULUĞU

PKK Amerika’dan arabuluculuk mu istiyor?

"PKK ‘masaya dönmeye hazırım’ diyorsa, ‘silahları susturmaya hazırım’ diyorsa hükümetin bu seçeneği kullanması lazım”.

***

Selahattin Demirtaş PKK’nin, “gözlemci, güvenilir bir gücün devreye girmesi durumunda buna hazır olduğunu” söylediğini kaydetti, yakın zamanda bunun Amerika için söylendiğini belirtti.

Demirtaş, AKP hükümetinin kesinlikle üçüncü bir gücün devreye girmesini kabul etmediğini ifade etti.

Demirtaş şöyle devam etti:

“Ne kadar büyük zorlukla karşılaşırsak karşılaşalım, yelkenleri suya indirmemeliyiz.

Türkiye toplumu içerden ve dışardan barış sesini o kadar yükseltmeli ki ‘biz barış istiyoruz, ülkemizde savaş istemiyoruz, ne Kürt’ün, ne Türk’ün ölmesini istemiyoruz ve yeniden masaya dönülmeli, taraflar silah kullanmamalı, Türkiye’nin kendi içinde çözebileceği bir sorun daha fazla yıkıma yol açmasın’ dememiz lazım.

DOKUNULMAZLIK

Bizi öyle kendi emirlerindeki mahkemelerde kolay kolay yargılayamayacaklar.

Ülkemiz ve halkımız adına korkuyoruz. Demokratik siyaset kanalları bu düzeyde bir tıkanmayla karşı karşıya kalırsa bunun telafi edilmesi çok uzun yıllara mal olacaktır.

Kendilerini Meclis’in amiri, bizi de KPSS ile Meclis’e girmiş memurlar zannediyorlar. Meclis’te şiddet kullanarak, komisyonda Genel Kurul’da arkadaşlarımızı linç etmeye çalışarak, asla hiçbir şeyi başaramazlar.

Bütün arkadaşlarımızla bu AKP baskıcı tutumuna karşı Parlamento içinde ve dışında kesinlikle direneceğiz.

Yasanın çıkmaması için uğraşacağız ama çıkarmayı başarırlarsa da, bizi öyle kendi emirlerindeki mahkemelerde kolay kolay yargılayamayacaklar.

Tereyağından kıl çeker gibi kolay olmayacak bu iş. AKP yapacağı bu siyasi hatanın faturasını kesinlikle ağır ödeyecektir. Biz faturanın halka çıkmaması için uğraşıyoruz, uğraşmaya devam edeceğiz."