İçişleri Bakanı Beşir Atalay Kanal 7’deki canlı yayında KCK Operasyonlarının koordinasyon içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış ve yürütülmüş olduğunu söyleyince BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da, bu itirafın tarihe kara bir leke olarak geçeceğini belirtti.

 

Kanal 7 televizyonu canlı yayınında soruları yanıtlayan Beşir Atalay, şöyle konuştu:

 

''Şu an, PKK ve terör unsurları için hiç bir yer güvenli alan değil ve olmayacak. Sınır içi, sınır dışı, kırsal kesim, hepsi onlar için güvensiz ve bizim şu andaki çalışmamız aynen bu şekilde devam edecek. Bu günlerde basında falan görüyoruz bazen, 'ismi konulmuş bir ateşkes var' falan diye, biz hiç bir zaman böyle bir kavramı kullanmadık. Güvenlik tedbirlerimiz aynen devam edecek, ediyor. Kış operasyonlarımız da devam edecek, ara vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Şu anda denildiği gibi bir 'görüşmedir, şudur, budur' öyle bir şey söz konusu değil. Tek yönlü uyguladığımız entegre bir stratejimiz var devlet olarak. Sınır ötesi operasyonlardan, KCK operasyonlarına hepsi koordinasyon içinde, tartışılmış, kararlaştırılmış, planlanmış ve yürütülmektedir'' diye konuştu.

 

''PKK ile devletin güvenlik birimlerinin görüşmeler yaptığını biliyoruz. Bu tür görüşmeler yapılıyor mu?'' sorusu üzerine Atalay, ''Şu anda bizim hiç bir görüşmemiz yok'' dedi.

 

Gelinen noktada işin geçmişine bakmak gerektiğini söyleyen Atalay, "terörle mücadelede tek yönlü bakış yerine yeni paradigmalar" getirdiklerini anlattı. Demokratik açılımla ilgili, istismarın unsurlarını yok etmek için çok ileri adımlar attıklarını, bunun için çok büyük risk aldıklarını söyleyen Atalay, ''Attığımız adımları şimdi de savunuyoruz, diyelim ki Habur en çok tartışılan, ben şimdi de savunuyorum. Habur ile ilgili bizim yaptığımız şudur; dağdaki insanı silahını bırakarak indirmek için en ileri adımlar attık. Habur konusunda, o günkü BDP değildi başka partiydi, onlar sözlerinde durmadılar. 'Habur'u istismar etmeyin, istismar ederseniz yürüttüğümüz çalışmalara büyük darbe vurursunuz' dedik, vurdular da. Biz yapmamız gerekeni yaptık, onlar yanlış yaptılar'' diye konuştu.

 

Dağdakilerin indirilmesi için o çalışmaları yine yapacaklarını ifade eden Atalay, şu anda teslim olmalarla ilgili teşvik edici bir tutum içinde olduklarını ve teslim olanların sayısının çok fazla olduğunu iddia etti.

 

Atalay,''Şu anda inme psikolojisi inişten daha fazla. İnme psikolojisi, fiilen inip teslim olanlardan çok daha fazla, fırsat, imkan olsa daha fazla inecekler'' dedi.

 

'''Devlet bize verdiği sözleri tutmadı, o yüzden yaz döneminde ateşkesi bozduk' gibi şeyler yansıdı. Bunlar doğru mu?'' sorusu üzerine, Atalay, ''Hükümetimizin, Başbakanımızın verdiği hiçbir söz yoktu. Bu işin koordinatörü olarak söylüyorum, bizim hiç kimseyle yapılmış, sağlanmış bir mutabakatımız yoktur. Devletin bazı kurumlarının görüşmeleri vardı. Belki bazı talepler olabilir bir yerlerden, ama bizim kimseye, Başbakanımızın kimseye ne bir taahhüdü ne bir sözü olmuştur. O günlerde yine basında yazıldığı gibi mutabakatlar ve saire öyle şeyler olmamıştır'' diye konuştu.

 

''Türkiye'de demokratikleşme konusunda 6 aydır hiçbir şey olmadı, farkında mısınız?'' sorusuna karşılık Atalay, muhalefetin TBMM'yi çalıştırmadığını iddia ederek, seçimin ardından yeni Anayasa'ya odaklandıklarını, yeni Anayasa'nın ardından uyum yasalarının gündeme geleceğini söyledi.

 

DEMİRTAŞ’TAN TEPKİ

 

BDP EŞ Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Beşir Atalay’ın bu açıklamalarına twitter üzerinden tepki gösterdi:

 

Beşir Atalay; sınır ötesi operasyonlardan KCK operasyonlarına, hepsi koordinasyon içinde, tartışılmış, planlanmış ve yürütülmektedir

 

Bunu söyleyen bir bakandır ve KCK tutuklamalarının hükümet tarafından planlanıp yürütüldüğünün en net itirafıdır.

 

Şimdi bu beyanlar üzerine HSYK üyelerinin KCK savcı ve hakimleri hakkında derhal soruşturma başlatması ve tamamına dosyalardan el çektirmesi gerekir. Bakanlar kurulu hakkında da yargıya açıkça müdahalede bulundukları için soruşturma açılmalıdır, KCK sanıkları da bu itiraftan sonra artık serbest kalmalıdır. Ancak bunların hiçbirini yapmaya cesaret edecek tek bir savcı ve hakim bulamazsınız bu ülkede.

 

Konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde meclis araştırması isteyeceğiz, AKP'nin bu itirafı tarihe bir not ve kara leke olarak düşmüştür.