Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile 8 milletvekili 4 Kasım'da tutuklanmıştı. HDP avukatları Figen Yüksekdağ'ın serbest bırakılması ve soruşturma dosyası için alınan kısıtlama kararının kaldırılması için bir üst mahkeme olan Diyarbakır 3. Sulh Ceza Hâkimliği’ne itiraz etmişti. 

Kararı değerlendiren hakimlik, tutuklamanın "hukuka uygun” olduğunu savunarak itirazı reddetti. Hâkimlik, dosyada gizlilik kararı olduğu için kararı avukatlara sözlü olarak iletti. Avukatlar, tutuklu eş genel başkanlar Demirtaş ve Yüksekdağ ile milletvekilleri için yarın Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunacak.

HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ terör soruşturması kapsamında 4 Kasım'da Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklanmıştı. Demirtaş Edirne F Tipi Cezaevi'ne konulurken, Figen Yüksekdağ da Kandıra 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ne götürülmüştü.

HDP MYK Üyesi ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir tutuklu HDP milletvekillerinin durumuyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. "Şu anda arkadaşlarımızın tamamı, başta Eş Genel Başkanlarımız Demirtaş ve Yüksekdağ olmak üzere tecrit altında tutuluyorlar" diyen Baydemir "Demirtaş neden Edirne'de tutuluyor? Diğer arkadaşlarımız neden tutuklandıkları illerin cezaevlerinde tutulmuyorlar? Burada çok ciddi endişelere, kaygılara da dikkatinizi çekmek istiyorum. 

Sakın ha sakın, aklınızdan geçirmeyin. Bu felaketi başka bir felaketle derinleştirme çabasından bir an önce vazgeçin. Tutuklama hukuksuzluktur, tutuklama darbedir ama tutuklama ile de yetinilmiyor. Öyle görülüyor ki bambaşka bir saldırının ve kaosun fitili cezaevleri üzerinden derinleştirilmeye çalışılıyor" diye konuştu.

Öte yandan Şanlıurfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla yargılanan HDP Şanlıurfa Milletvekili Dilek Öcalan hakkında "zorla getirilme" kararı verildi.

KAYNAK: Deutsche Welle Türkçe