HDP parti sözcüsü Ayhan Bilgen ve Ağrı Milletvekili  Dilan Dirayet Taşdemir, Küba Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals'a taziye ziyaretinde bulundu.
 
Heyet Küba Büyükelçiliği'ne HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın yazdığı taziye mektuplarını iletti.
 
Demirtaş taziye mektubunda Castro’nun “Che Guevara ve arkadaşları ile birlikte başlatmış oldukları yürüyüş tüm dünyadaki ezilen halklar ve onların toplumsal mücadeleleri için ilham ve moral kaynağı” olduğunu kaydetti.
 
Demirtaş’ın mektubu şöyle:

Fidel Castro, 20 ve 21. yüzyıllarda dünyanın birçok ülkesinde eşitlik ve özgürlük mücadelesinin, baskıya karşı direnişin en önemli figürlerinden biri oldu. Yaşamını, enerjisini ve tecrübesini hem Küba halkının hem de tüm mazlum dünya halklarının bağımsızlık, sosyalizm ve devrim mücadelesine adadı.

Che Guevara ve arkadaşları ile birlikte başlatmış oldukları yürüyüş tüm dünyadaki ezilen halklar ve onların toplumsal mücadeleleri için ilham ve moral kaynağı oldu.

Küba halkına, Fidel Castro’nun da sahip olduğu idealler ve değerler uğruna mücadele eden herkese ve O’nun yoldaşlarına başsağlığı diliyoruz. Kendisini saygıyla anıyoruz.
 
'HOŞÇA KAL GENÇ HAYALİMİZ VE YAŞLI ÇINARIMIZ'
 
"Fidel’in zafer kararlılığıyla, son diktatörlük yıkılana kadar yürüyeceğiz” diyen Figen Yüksekdağ’da mektubunda şu ifadelere yer verdi:
 
Öncelikle Küba halkı ve hükümetinin, Raul Castro ve Komünist Partisi’nin yasını paylaşıyorum. Yoldaş Fidel Castro’nun anısı ve devrimci değerleri önünde saygıyla eğiliyorum.

O yine imkansızı başardı ve ölümünün ardından bile dünya ezilen halklarını insani devrimci değerler etrafında birleştirdi. Evet bu değerlere inanıyoruz, bu değerlerin yarattığı mucizelere inanıyoruz.

Fidel ve dava arkadaşları, adı Küba olan, ama nice toprak parçasında yeniden yaratılan mucizenin sahipleriydi. İşte bu nedenle son seslenişinde de vurguladığı gibi, bir mucizenin ve direnen halkların başarısının kanıtı olarak hep yaşayacak.

Bir diktatörlüğün külleri arasından mutlu, barışçıl insanların ülkesini yarattı. Şimdi O da yoldaşı Che gibi yaşayan mücadelemizin yol göstericisidir.

“Biz yenilirsek, kalkar yine deneriz. Diktatörler yenilirse bu onların sonu olur” demişti. Tarih boyunca tam da onun dediği gibi oldu. Ayağa kalkan halklar, arkasında yıkılıp sonu gelmiş nice diktatörler bıraktı. Bugün de yanı başımızda Fidel’in zafer kararlılığıyla, son diktatörlük yıkılana kadar yürüyeceğiz.

90 yıl boyunca ölüme, tuzaklara yenilmedi. “Düşmana inat” bir gün fazla yaşamak mücadelesinin galibiydi. Bugün de ona “öldü” kelimesi değil, “Ölümsüzleşti, bütün özgürlük yollarının yoldaşı oldu” tanımı yakışır.

Hoşçakal genç hayalimiz, yaşlı çınarımız. Zafere kadar daima...