HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre, Silopi, Sur başta olmak üzere Kürt illerinde yaşanan ‘katliamlar’ ile ilgili Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği ile görüştü.

ANF'nin haberine göre, BM’nin bölgede yaşanan ‘katliamlar’ ile ilgili harekete geçmesini istedi. 

Avrupa, Amerika ve Orta Asya Saha Operasyonları ve Teknik İşbirliği Direktörü Gianni Magazzeni konuyu yakından takip ettiklerini belirterek, konuyla ilgili tanık, bilgi ve belgelerin kendilerine ulaştırılmasını istedi.

İsviçre Parlamentosu Kürt Dostluk Grubu’nun daveti üzerine çeşitli temaslarda bulunmak üzere İsviçre’ye gelen Demirtaş, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile HDP Avrupa Temsilcisi Eyüp Doru Uluslararası Parlamenterler Birliği (IPU) Genel Sekreteri Martin Chungong ile bir araya geldi.

Görüşmede dokunulmazlıkların kaldırılması, Kürt illerinde yaşanan şiddet olayları ile mülteci krizinde Avrupa ülkelerinin tutumu ve çözüm yolları ele alındı.

Demirtaş, görüşmede Türkiye’de demokrasi ve barışın gelişmesi için Avrupalı parlamenterlerin ve temsilcilerinin daha aktif rol alması gerektiğini söyledi.

Daha sonra Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komiserliği Avrupa, Amerika ve Orta Asya Saha Operasyonları ve Teknik İşbirliği Direktörü Gianni Magazzeni ile bir görüşme gerçekleştiren Demirtaş ve beraberindeki heyet, Kürdistan’daki askeri operasyonlar nedeniyle yaşanan can kayıpları ve yıkım ile ilgili Magazzeni’yi bilgilendirdi.

Yaşanan ‘katliamlara’ ilişkin ellerinde çok sayıda bilgi ve belge olduğunu ifade eden Demirtaş, daha etkin ve sonuç alıcı bir soruşturmanın yapılabilmesi için BM yetkilileriyle her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Cizre’de yaşanan ‘katliama’ bizzat tanıklık ettiğini söyleyen HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız istenildiği takdirde ellerinde bulunan fotoğraf, görüntü ve tanık anlatımlarını paylaşabileceklerini söyledi.

Magazzeni de konuyla ilgili bütün bilgi ve belgelerin önemli olduklarını ve bunların kendilerine ulaşması durumunda konuyla ilgili daha etkin bir çalışma yapabilme fırsatı verdiğini söyledi.

Daha sonra Sarıyıldız ve Doru, Kızılhaç yetkilileri ile görüşerek Kürdistan’daki askeri operasyonlar nedeniyle yaşanan mağduriyetin giderilmesi noktasında Kızılhaç’ın aktif rol almasını talep etti.