Diyarbakır'da iş çevreleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya gelen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Türkiye'yi çağdaş ülkeler kotasına taşıyacak projenin demokratik özerklik olduğunu söyledi, bu projenin yıllardır parti programlarında bulunduğunu ve bunun tüm Türkiye tarafından ilgiyle izlendiğini dile getirdi.

Demirtaş, ülkede yaşanan sorunları savaş ile çözmeye çalışanlara "dur" diyeceklerini belirterek , "Öncelikle hükümetin barış konusunda teşhir edilmesi lazım. Ortadoğu kaynayan bir kazana dönüşmüşken, Türkiye içinde diyalog ile çözülecekken, çözümün arifesinde yeniden çatışmalı ortama sevk etmek akıllı bir iş değildir. Hükümet seçim atmosferinde çatışmalı ortamla HDP'yi baraj altında bırakarak tek başına iktidar hesapları içerisine girdi, ancak bu da tutmadı. Bu bile siyaset açısından etik değildir" dedi.

Çatışmalı süreçlerde güven ortamından söz edilemeyeceğini ifade eden Demirtaş, güven ortamının yeniden sağlanması gerektiğine ve seçim döneminde bütün stratejik hamlelerin güvensizliği derinleştirdiğine işaret etti.

HDP'nin baraj altında kalmasını göz önünde bulunduranlara ve bununla birlikte seçim çalışmaları yürütenlere çağrıda bulunan Demirtaş, "Biz müzakere ve çatışmasızlık sürecini desteklemeye devam edeceğiz. Ancak çözüm bir realite olarak devreye giremiyor. Türkiye'nin batısı ve doğusu arasında duygu ve algı kırılmasına yol açan bir olguya dönüşüyor" diye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE HERKES KENDİ KENDİNİ YÖNETMELİ’

Türkiye gibi çoğulcu bir ulusun çoğulcu bir anlayışla yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Demirtaş, "Türkiye'de herkes kendi kendini yönetmeli. Kendi bütçesini ve planlamasını tarım bakanlığında değil, o ilin yerel yönetimlerinde olsun dedik. Eğitim politikaları ve sağlık politikaları biz yerel meclislere verelim dedik. Yerel meclislere her kentin azınlık koltuğu olacak o azınlıklar o meclislerden oluşacak. Belediyeler ve genel meclisler karar aldıklarında sivil toplumda danışmadan karar alamayacaklar "diye konuştu.

‘HDP PROJESİNDE ISRARCIYIZ’

Türkiye'yi çağdaş ülkeler noktasına taşıyacak projenin demokratik özerklik olduğunu söyleyen Demirtaş, bu projenin yıllardır parti programlarında bulunduğunu ve bunun tüm Türkiye tarafından ilgiyle izlendiğini dile getirdi. Demirtaş, patilerinin bir koalisyon partisi olduğunu dile getirerek, "HDP projesinde ısrarcıyız. Çünkü bu proje Türkiye'yi Ortadoğu girdabına girmekten kurtaracak tek partidir. Bu parti bütün halkların Türkiye içerisinde refah yaşamasının garantisidir. Geriye dönüş olmaz dediler. Evet, geriye dönüşe halk izin vermez. Hükümet zulüm politikalarını artırarak HDP'yi zor durumda bırakmak isteyebilir" ifadesinde bulundu.

Çağın son derece önemli projelerinden biri olan demokratik özerklik projesinin yanlış hamleler ile zarara uğratılmaması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Masa, müzakere, diyalog ve barış arayışı cesaret ister ve bir erdemdir. Yeni dönemde müzakere başlamalı. Çözüm, tarafların birbirine güvenine bırakmamalı ve 3'üncü bir göz olmalı, ateşkesi denetlemelidir. Süreç parlementonun müdahil olduğu bir evreye getirilmelidir" diye konuştu.

1 Kasım seçimlerinde HDP'nin daha güçlü bir oyla parlamentoya gitmesinin büyük bir barış umudu yaratacağını vurgulayan Demirtaş, "Bu anlamda bütün halkların 1 Kasım seçimlerini sahiplenmesi gerekiyor" dedi. (DİHA)