Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü 1. Olağanüstü Kongresi Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, HDP İstanbul milletvekilleri, MYK ve PM üyelerinin katılımıyla Sinan Erdem Spor Salonu'nda yapılıyor.

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “HDP olarak ezilenlerin ortak çatısı olarak yola çıkma kararı aldığımızdan bu yana tarihi, yanlışları düzelte düzelte yeniden yazıyoruz” dedi.

HDP’nin heyecan ve mutluluk yarattığını belirten Demirtaş, “Şunu da biliyorduk birilerinde korku ve panik yaratacaktı. HDP olarak çomak soktuğumuz çark öyle basit bir çark değildir. O çarkı durdurduğumuzda saldıranların olacağını biliyorduk. Keşke yanılmış olsaydık rahatsız ettiğimiz egemenler bu kadar fazla olmasaydı” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Saraydaki zat ve çakma milliyetçiler ya baş eğeceksiniz ya baş vereceksiniz diyorlar bize sundukları seçenek bu. Biz savaş seçeneğini asla tercih etmedik desteklemedik tek bir insanın ölmesini politik ahlaki anlayış olarak doğru bulmadık.

ELEŞTİRİLERE YANIT VERDİ

“Tek dil, tek vatan diyen Nazi sloganlarının kabul edenlere Türkiye partisi tüm kültürleri, renkleriyle kabul edene de bölücü parti diyorlar. Bunları isteyenler faşist partilerdir. İki parti var Türkiye’de faşist partiler ve HDP gibi farklılıklarla yaşamı savunan HDP gibi partiler. Bu faşist partiler tek Türkiye partisi olamaz.

Bugün savurduğunuz tehditler asla yüreğimize korku salmadı salmayacak. Siz Taybet Ana'nın cenazesinden korkacak kadar alçalmışsınız. Böyle bir anlayış karşısında tarih yazmak boynumuzun borcudur.  Her yerde barışı anlatıyoruz bu bizim boynumuzun borcudur. Baş üstünde baş koymayacağız diyenlere karşı başımızı dik tutmak da boynumuzun borcudur. Zulmün olduğu yerde direniş olmazsa asıl haksızlık budur.”

DEMİRTAŞ, BAŞBAKAN VE KILIÇDAROĞLU’YA SESLENDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ya da seslenen Demirtaş, Türkiye’nin gerçek tarihini anlatmaya çağırarak, “Barış ancak hakikatler üzerinden kurulur. Egemenlerin temsilcisi olarak çıkın siz anlatın. Irkçılık ve faşizm üzerine kurdukları düzeni sarstığımız için bizi tehdit ve tehlike olarak görüyorlar. Vatan bizim tarif ettiğimiz gibiyse bu vatanın haini hırsızı rüşvetçisi bölücüsü siz oluyorsunuz. Müzakere dediğimiz şey olması gereken yöntemdir" dedi.

ERDOĞAN TÜRKİYE’Yİ KANDIRIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüklenen Demirtaş, Erdoğan’ın Türkiye’yi kandırdığını ve ülkenin artık uyanması gerektiğini belirtti. Kadınların katledilmesi, çocuk istismarı başta olmak üzere birçok konuya ilişkin de Demirtaş şunları söyledi: “Toplum özgür olacaksa kadının özgür olmadığı yerde bunun mümkün olmadığını görmek kazım. Bu kuru bir slogan değildir. İktidarlaşmış bütün toplumlarda ilk egemenlik kadın üzerinden gerçeklemiştir. HDP’ye her zamankinden fazla sahip çıkılması gereken zamandayız. Türkiye’ni her şehrinde çocuk istismarı var Karaman bunun sadece bir örneği on binlerce çocuk istismara uğramış bu ortaya çıkabilen küçük bir kısım iktidar ve yöneticiler biliyor kimi ahlak problemi görmüyor kimi siyasete zarar vermesin diye üzerini kapatıyor. Cumhurbaşkanından, Başbakanlığa kadar bütün kurum ve mekanizmaları ele geçirmiş. Gece gündüz bize parmak sallayan Saraydaki zat kendisinin emriyle kurulmuş vakıfta 42 çocuğa istismar yapıldı sesini çıkarmadı. Herkese lafı var tecavüzcüye bir şey demiyor akademisyene, gazeteciye avukata gürlüyor. Ülkeyi bu zihniyetten kurtarmak lazım. Dayanışma ve mücadele birliğini büyütmeliyiz. Halkları adil ve eşit yeni bir yaşamı kadından gencine beraber kurmak savaşmadan ölmeden varım diyen herkes yoldaşımızdır.”