HDP eski Eş Genel Başkanları Selahatin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, Newroz bayramını kutlayan birer mesaj gönderdi.

Tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş mesajında "Tarih, Demirci Kawa’nın heykelini yıkan barbarları değil, Demirci Kawa gibi direnen mazlumları onurlandıracaktır" dedi.

Demirtaş'ın Newroz mesajı şöyle:

Newroz ateşinin sıcaklığıyla hepinizi yürekten selamlıyor, özgürlük ve diriliş bayramınızı kutluyorum. Siyasi rehinelik durumumuz nedeniyle aranızda olamıyoruz. Ancak hepiniz biliyorsunuz ki kalbimiz, ruhumuz Newroz meydanlarında sizlerle birliktedir.

Bu baskı, zorbalık ve zulüm günleri de bitecek elbet. İnandığımız özgür gelecek uğruna direnerek, mücadele ederek faşizmi de yeneceğiz muhakkak. Geriye barışın ve kardeşliğin güzel kokusu ve direniş günlerinin hatırası kalacak.

Tarih, Demirci Kawa’nın heykelini yıkan barbarları değil, Demirci Kawa gibi direnen mazlumları onurlandıracaktır. Bu vesile ile meydanları dolduran yüzbinlerce kardeşime, yoldaşıma Edirne Hapishanesinden yürek dolusu selam, sevgilerimi gönderiyor, bir kez daha Newroz’unuzu kutluyorum.

Figen Yükdağ ise kutlama mesajında şu ifadeleri kullandı:

Newroz’un kabına sığmaz coşkusuyla merhaba hepinize.

Bir kez daha savaşa, zulme inat direniş ve baharın bayramında buluştuk. Afrin’den İstanbul’a kadar her yerde ve özgürlük için atan her yürekte Newroz ateşinin sıcağı var. Kürt halkının nice acılar, ölümler ve büyük direnişlerin ikliminden geçerek yaşama ve bahar yeniden kavuşmasına tarih
tanıktır.

Newroz, yaşama, bahara sevdalı bir halkın ve tüm Mezopotamya halklarının küllerinden yeniden doğuşudur. Yakılan her ateşin kıvılcımında, alevinde yeniden yükselişidir. Yanmayı bilmeyenler, doğmayı bilemezler. Her Newroz ateşi ile yanan ve yeniden doğan halkımız bir kez daha
var olmanın taze ruhuyla yaşama ve tarihe selam duruyor.

Zalim krallar, sultanlar, diktatörler zamanın karanlığını göçüp giderken; geleceğin aydınlığına yürüyen halklardır. Yüzyıllar boyunca harlanan Newroz ateşi, bu hakikatin şahididir. Bugünün zalim Dehaqları da ait oldukları karanlığa gömülecek ve halklarımız Newrozlaşarak bugünün ve geleceğin parlayan hakikati olacak.

Türkiye’de, Kürdistan’da, Suriye’de her yanı savaş, ölüm, sürgün zulmüne boğan zalim iktidarlar, Dehaqların tarihini yeniden yazmak için uğraşıyor. Ama artık zalimler de mazlumlar da eskisi gibi değil. Başta Kürt halkı olmak üzere bölgenin özgürlüğe, insanca yaşama susamış halkları, kaderini kendi belirliyor, tarihini kendi yazıyor. İşte bugün Afrin’de kadınıyla, çocuğuyla, yaşlısıyla, genciyle halk az görülür bir zulüm ve saldırganlık karşısında geleceğini belirleme hakkından vazgeçmiyor.

Hiçbir ordu, istila ve zalimlik, halkların varoluş iradesini kıramaz. Bugün Kürt halkına karşı düşmanlıkla güç devşirdiğini sananlar bir halkın ölümü ve acısına alkış tutup, sevinç naraları atanlar bilmeli; Tarih onları asla affetmeyecek ve gelecek hakkı tanımayacak. Her yerde ve her yürekte Afrin için, özgür halk, özgür yaşam için yanan ateş; Firavunları, Nemrutları, Dehaqları kül ettiği gibi, bugünün zalim iktidarını da külleri ile birlikte geçmişe savuracak.

Değerli halklarımız ve İstanbul’un değerli emek, demokrasi güçleri, sevgili kadınlar; Newroz umuttur, Newroz direniştir ve çağrıdır. Newroz ateşi en karanlık, en zor anlarda çıkışı gösteren umut, inanç ve direnç meşalesidir. Halklarımız karanlık ve dar bir koridordan geçiyor olabilir ama bu yürüyüş durmaz, durdurulamaz! Yarına ve halkların bahar ve zafer bayramına, karanlığa inat ateşi ve güneşi avuçlarında taşıyanlar, durmadan yürüyenler ulaşabilir ancak.

Newroz bu yürüyüş ve direncin sözüdür, eylemidir. Kürt halkı ve demokrasi güçleri Newroz ateşinde parlayan ölümsüz şehitleri unutmayacak. Halkların özgürlüğü, onurlu barışı için yıllardır tecrit ve işkence düzenine direnen Sayın Abdullah Öcalan’ı ve çekilen acıları ödeyen büyük bedelleri aklından çıkarmayacak. Halklarımız geleceği için güvenle, cesaretle yürüme ve özgür ülke, demokratik birliğe ulaşma mücadelesinden vazgeçmeyecek. İnanıyoruz ki direnen ve birleşen halkları kazanacak.

Bu inançla selamlıyorum hepinizi.

Bizler de beton duvarlar arasında yaktığımız Newroz ateşleriyle, zılgıtlarımızla, halaylarımızla, sloganlarımızla katılıyoruz aranıza. Her yer bahar oluncaya, özgürlük bayramında buluşuncaya kadar her yer direniş, her yer Newroz. Hepimizin yeni günü, direniş ve diriliş bayramı kutlu olsun. Newroza we pîroz be!