HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hükümete de PKK’ye de çağrı yapıyorum. Türkiye 15 Temmuz öncesi Türkiyesi değildir. Yeni durum değerlendirilmelidir" diye konuştu.

Demirtaş, partisinin grup toplantısında konuştu. Konuşmasından satır başları şöyle:

- Özsavunma, halkın kendisini savunma hakkı, her canlının en doğal hakkıdır. Darbeye karşı bu hakkı kullanan herkesi selamlıyorum.
 
- Partimizin yaptığı öneri doğrultusunda Meclis'te bir komisyon kurulacak. Umut ediyorum, bu komisyon hakikati ortaya çıkaracaktır.
 
- Tasfiye ettiklerinin yerine cemaatçileri atayan Erdoğan ne demişti, "Ne istediniz de vermedik?" Evet her şeyi istediler siz verdiniz.
 
- Demokrasiye karşı darbe yapıldı deniliyor. Hayır. Darbe demokrasi mücadelesine karşı yapıldı. Türkiye’de demokrasi zaten yoktu.
 
- Paralel sızdı diyorlar. Nasıl sızdı? HDP’ye neden sızamadılar peki? Çünkü bunun adı sızma değil süzmedir.
 
- Özür dilemek erdemdir erdem, korkmayın. Kandırıldık demeyin. Siz beraber Türkiye’yi kandırdınız. Çıkın özür dileyin.

'ENİŞTEYİ MİT MÜSTEŞARI YAPALIM BARİ'
 
- Genelkurmay Başkanı neden görevde? Ordunun başısın, yaverin tarafından esir alınmışsın. Darbe başlamış ruhun duymamış sözde.
 
- MİT 16:00’da istihbarat aldık diyor, Cumhurbaşkanı'nın haberi yok “eniştemden duydum” diyor. Enişteyi MİT müsteşarı yapalım bari.

- "İşkenceye karşı çıkmayalım onlar darbe suçlusu" dersek ilkelerimizi yitiririz. Kime yapılırsa yapılsın işkence insanlık suçudur.
 
HÜKÜMETE VE PKK’YE ÇAĞRI
 
- Kürt sorunu halen bir yaradır. Bu yara durdukça kaşıyanlar olur. Bu yaranın kapatılması ve çözüm sürecine dönülmesi lazımdır. Hükümete de PKK’ye de çağrı yapıyorum. Türkiye 15 Temmuz öncesi Türkiyesi değildir. Yeni durum değerlendirilmelidir.
 
- Başbakan, “Darbeciler İmralı’yı bombalamak isteyerek iç savaşı hedeflediler” diyor. Ama avukatın gitmesine engel oluyor!
 
- Askere dokunulmazlık yasası 14 Temmuz’da onaylandı. Asker, "darbe yapıyorum" demeseydi yaptıkları dokunulmazlık kapsamındaydı.
 
- Meclis’i bombalayan pilotu yargılayamayacaktınız örneğin. Neden? Cizre’yi, Nusaybin’i bombaladığında yargılanmasın diye.