Van Erciş’te hakkında açılan davaya SEGBİS’le katılan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, “Son derecede ciddiyetsiz, ‘Ben de Demirtaş’a iddianame hazırlayayım, benim de çorbada tuzum olsun’ düşüncesiyle hazırlanmış bir iddianamedir. Burada bana karşı açıkça suç işlenmiştir. Bu savcılar her kimse araştırılmasını istiyorum” dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında 2010 yılında Erciş’te yaptığı bir konuşma nedeniyle “Örgüt propagandası yapmak” ve “Halkı galeyana getirmek” iddiasıyla Erciş 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nce açılan davanın ilk duruşması görüldü. Yoğun güvenlik önlemleri altında görülen duruşmaya Demirtaş’ın avukatları ile birlikte HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan ve HDP ile DBP’li yöneticiler katıldı. 

Demirtaş’a yönelik suçlamanın okunması ardından yargılanmaya itiraz eden Demirtaş’ın avukatı Esra Akgün, müvekkilinin halen milletvekili olduğunu ve Meclis’teki 3’üncü büyük partisinin Eş Genel Başkanı olduğunu hatırlattı. Müvekkilinin yasama dokunulmazlığı olduğunu belirten Akgün, Demirtaş hakkında hazırlanan fezlekenin Meclis komisyonu ile görüşülmesi gerektiğini belirtti.

‘İDDANAMEDE AÇIKÇA BİR ÇARPITMA VAR’ 

Ardından tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile katılan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, savunma hakkının ihlal edildiğini ifade ederek, avukatının beyanlarına katıldığını ve itiraz değerlendirilmeden savunma yapmayacağını ifade etti. Demirtaş’ın talebi sonrası yargılamayı yapan mahkeme heyetinden Betül Gül Karakuş, yargılamayı vekaleten yaptığını asıl hakimin yargılamayı sürdürmesi için avukatın itirazını tutanak altına alacağını belirtmesi üzerine Demirtaş, savunmasına şu sözlerle devam etti:

“Dokunulmazlık dışında sorumsuzluk diye bir müessese vardır. İddianameyi hazırlayan savcı sorumsuzluk hususunu yok saymıştır. Hiçbir milletvekili kovuşturulamaz ve hakkında soruşturma başlatılamaz. Her şeyden önce bu iddianame 7 yılı aşkın bir süre önce hazırlanmış bir fezlekeden ortaya çıkmıştır. O tarihte yapılan anayasa değişikliği referandumda sunulmuş bizler de bu anayasa referandumuna karşı lehte ve aleyhte karşı beyanda bulunduk. Bu güne kadar çok sayıda miting gerçekleştirdim.

Bu miting de anayasa referandumuna karşı seçmenimizin sandığa gitmemesi için çağrıda bulunduk. Burada yaptığım konuşmanın tamamını hatırlıyorum. Her şeyden önce iddia makamının hazırladığı iddianameye konuşmanın tamamını eklemesi gerekiyordu. Bir konuşma bütünü ile değerlendirildiğinde içeriğinin ne olduğu ancak böyle açığa çıkar. Burada açıkça bir çarpıtma var.” 

‘SOMUT BİR DELİL YOK SAVCI SUÇ İŞLİYOR’ 

Demirtaş, yapmış olduğum eleştirilerin suç unsuru olarak sayılmasının vahim bir hata olduğunu söyleyerek, “Kullandığım cümleler ifade özgürlüğü kapsamında ele alınmalıdır. İddianamede suç olarak sayılan kısımda yine somut bir tespit ve somut bir suçlama yoktur. Örneğin halkı tahrik etmek suç işlemeye teşvik etmek ve propagandayla ilgili somut bir delil yoktur.

Böyle bir suçu ancak tertip komitesi işler. Burada benim herhangi bir pankart hazırladığım ya da slogan hazırladığım ifade edilmiyor. Son derecede ciddiyetsiz ‘Ben de Demirtaş’a iddianame hazırlayayım, benim de çorbada tuzum olsun’ düşüncesi ile hazırlanmış bir iddianamedir. Bu iddianamenin mahkeme tarafından en başında reddedilmesi gerektiğini düşünüyorum. Burada bana karşı açıkça suç işlenmiştir. Siyaset yapma hakkımı, halkımı temsil etme yetkimi kullanmak istemem sebebi ile savcılar tarafından bana karşı suç işlenmiştir. Bu savcılar her kimse araştırılmasını istiyorum” dedi. 

‘KARAR 6 MİLYON SEÇMENE HAKARETTİR’ 

Hazırlanan iddianamenin siyaseti çözümsüzlüğe götürme amaçlı olduğunu ifade eden Demirtaş, “Ciddiyetsiz soruşturma ve ciddiyetsiz, kapsamlı araştırma yapılmadan, biz bunları basit tutuklama gerekçesi olarak görüyoruz. 17 dosyanın birleştirilmesi ve iftira denilebilecek basit iddianamelerle tutuklu bulunuyoruz. Verilen karar 6 milyon seçmene hakaret nezdindedir” diye konuştu.

Demirtaş’ın savunması ardından duruşma 27 Nisan’a ertelendi. 

Duruşma sonrası HDP’li vekil Bedia Özgökçe Ertan, adliye binası önünde açıklama yaptı. Yargılamanın adil olmadığını ifade ederek, “Bu gün burada Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin liderinin yoğun güvenlik önlemleri altında yargılandığına tanık olduk. Bu da Türkiye’nin Kürt siyasetçilerine olan hukuksuz yargılamanın ne aşamada olduğunu gözler önüne seriyor” dedi. 

Öte yandan duruşma esnasında telefonla kayıt aldığı iddiasıyla gözaltına alınan kapatılan DİHA muhabiri Selman Keleş ise bir süre adliye binasında bekletildikten sonra İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. 

KAYNAK: DİHABER