BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, Kurtuluş Savaşında Türkler'le Kürtler'in beraber mücadele ettiklerini hatırlatarak, "Düşmana karşı beraber savaştık. Ankara'da bu zihniyet değişsin artık" dedi.

Bu topraklarda yaşayan halkların arasında sorun olmadığını söyleyen Demirtaş, "Hiç kimse bu topraklar ve halklar arasında sorun var demesin, sorun Ankara zihniyetindedir. Devleti halktan üstün gören, toplumdan, insan onurundan üstün gören hiçbir anlayış bu topraklara barışı getiremez. Bu cumhuriyet kurulduğu zaman Kürtler, Türkler'le el ele verip düşmana karşı Çanakkale'de, Şanlıurfa'da, Gaziantep'te savaştı. Şimdi aradan geçen 90 yıla rağmen Ankara'da bu zihniyet değişmiş mi değişmemiş mi? Biz bunun ölçüldüğü test edildiği günlerden geçiyoruz."

"ZORLA KÜRTÇE ÖĞRETSELERDİ"

Demirtaş ana dilde eğitim hakkı için ise şöyle konuştu: "Sen Rize'de doğmuş bir çocuk olarak okula gittiğinde öğretmen sana zorla Kürtçe öğretseydi ne yapardın? Bunu içine sindirir miydin bunu kabul eder miydin? Yoksa benim ana dilim Türkçedir deyip bu zulüm politikasına karşı çıkar mıydın? Bunun cevabını samimiyetle ver; dediğin her şeye eyvallah deriz?"

"BENİM KÜRT KARDEŞİM DEMEK KOLAY"

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, "Benim Kürt kardeşim demek kolay, ama kimse çocuğuna Kürtçe isim koyamıyor, ana dilini öğrenemiyor, resmi yazışmada Kürtçe kullanamıyor. Kürtler ana dilinde eğitim yaparlarsa bu ülkeyi böler diyorlar. Hani kardeştik ne oldu? Bu nasıl kardeşlik? Hani asimilasyon bitmişti öyleyse Kürtçe neden yasak? Biz bunu pratikte somut görmek istiyoruz. Hani bu ülkeyi beraber kurduk, Çanakkale'de beraber savaştık ya onun hatırına görmek istiyoruz. Bütün bunlar sözde lafta güzel şeyler ama biz pratikte görmek istiyoruz" diye konuştu.

"ÖCALAN'IN ARKASINDA DURACAĞIZ"

Her zaman çözüm konusunda müzakere ve diyaloğa açık olduklarını dile getiren Demirtaş, şöyle devam etti:

''Bütün halkımızın yüreğinde şu kaygı var: Herkes diyor ki 'Osmanlı'da oyun çoktur dikkatli olun.' Haklısınız, doğru ama kendimize güvenmek zorundayız. Onlarda oyun çok, bizde de direniş ruhu ve mücadele kararlılığı büyük. Bütün bu oyunları boşa çıkartabilecek örgütlü güce ve iradeye de sahibiz. Kendimize ve birbirimize güveneceğiz, AKP'ye değil. Bu sürece barış süreci diyorsak Sayın Öcalan'ın arkasında olacağız, ona güç ve destek vereceğiz. Akan kanın da böylece duracağına inanacağız. Eğer bunu el birliği ve birbirimize inanarak yapmaya devam edersek o zaman inanın çözüm çok kolay olacaktır."