Başbakan Ahmet Davutoğlu'na ilgi göstermeyen Bingöllüler, aynı meydanda HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı büyük bir coşkuyla karşıladı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetine yüklenerek 'Onlar da farkında saltanat gidiyor. O yüzden korkuyorlar, paniklemiş durumdalar. Her gün korkularını artıracağız. Tek bir saniye rahat bırakmayacağız. Senin o sarayında sana huzur vermeyeceğiz' dedi.

AKP'nin çözümsüzlük politikalarına da dikkat çeken Demirtaş, 'Yeniden savaşın başlamasına izin vermeyeceğiz. AKP çark etmesine, geri adım atmasına rağmen biz barışı savunacağız. Bingöl dağlarında kurşun sesi değil kuş sesi olacak. Dolmabahçe'nin teminatı sizsiniz' diye konuştu.

‘BU ÜLKEDE HERKES HDP İLE RAHAT BİR NEFES ALACAK’

Konuşmasına alanı hınca hınç dolduran Bingöllülere teşekkür ederek başlayan HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, "Dörtyol'a kadar kitle var birbirimizi görmek için pankartları indirmeniz iyi olacak" dedi ve Bingöl'de tarihi bir miting gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin tarihi ve kritik bir seçime hazırlandığını ve Bingöl'de olağanüstü bir hareketliliğin olduğunu belirten Demirtaş, "7 Haziran'ı hepimiz iple çekiyoruz. O gün hayırlı bir işe imza atacağız. 7 Haziran'da sandıklar açıldığında Türkiye rahat bir nefes alacak. HDP çok daha güçlü bir şekilde parlamentoya girerek, tüm halkımız nefes alacak. 7'den 70'e her birimiz Edirne'den Artivin'e, İzmir'den Van'a Ardahan'a kadar gittiğimiz her yere bize gönül veren herkes bu ülke rahat bir nefes alacaksa HDP ile alacak" dedi.

‘DARBE ANAYASASINI KALDIRACAĞIZ’

Barajı aştıklarında ilk işlerinin Kenan Evren'in darbe anayasasını kaldırmak olacağını söyleyen Demirtaş, "Darbe anayasasından kurtulmadıkça ne barışı ne kardeşliği ülkede gerçekleştirebiliriz. Yeni, çoğulcu ve demokratik bir anayasa yapmamız gerekiyor. Dili, dini, mezhebi ne olursa olsun özgürlükçü bir anayasa yapmalıyız. Herkesin bu benim anayasamdır diyebileceği bir anayasa yapmalıyız. HDP'ye oy vermekle sadece bir partiye oy vermeyeceksiniz, kimliğinize, inancınıza da oy vermiş olacaksınız" diye konuştu.

'ONLAR PATRONDAN BİZ İŞÇİLERDEN YANAYIZ'

Başkanlık sistemine dikkat çeken Demirtaş, Türkiye'nin rahat bir nefes alması için HDP'ye oy verilmesi gerektiğinin altını çizdi ve ekledi: "HDP kazandığında rahat bir nefes alacağız. Ülkeyi başkanlık, tek adamlık tehdidinden kurtarmış olacağız." HDP'nin seçim beyannamesinde yer alan emeklilerin, esnafın, çiftçilerin, işsizlerin, gençliğin ve kadınların sorunlarına da değinen Demirtaş, Türkiye'deki yoksulluğun parasızlıktan değil AKP'nin bilinçli politikalarından kaynaklandığını söyledi. Türkiye'de yolsuzluğu ortadan kaldırmak için adil olmanın yeterli olacağını ifade eden Demirtaş, "Türkiye'de kaynak sıkıntısı yok, para sıkıntısı yok. İş cinayetini önleyecek tedbirleri almak bu kadar zor ise, paraya kıymayım diye işçinin canına kıyıyorsa, hükümetin bilinçli politikasındandır. Onlar patrondan yanadır, biz işçiden yanayız. İşçinin canını koruyacak tedbirler alınmazsa bini aşkın işçi yaşamını yitirmeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

'İŞSİZLİK SORUNUNU ÇÖZMEK ZOR DEĞİL'

Bingöl'de kadınların yüzde 85'inin ev işçisi olduğunu kaydeden Demirtaş, "Ev kadınları siz çalışansınız, sigortalı olmalısınız, emeklilik hakkınız olmalıdır. Bunu fakirden, yoksuldan, işçiden yana olanlar yapar. Üniversiteyi bitiriyorsunuz, yüksek lisans yapıyorsunuz, yine işsiz kalıyorsunuz. Bilinçli politikalardır bunlar. İşsizlik sorununu çözmek zor değil, parayı patrona peşkeş çekmek yerine halka yatırım yapılması gerekiyor. Bu yapılırsa üç ayda Bingöllün çehresi değişir. Göç edenler geri gelecek. Kendi topraklarımızda iş imkanı yaratacağız. Niye elin Almanyalarına göç ederim, İstanbul'da ucuz iş gücü olalım. Bu rantçıların, hırsızlıların bu memlekete vereceği hiçbir şey yoktur" dedi.

'VİCDANİ RET HAKKI TANINMALI’

HDP'nin seçim beyannamesinde de yer alan vicdani red hakkına da dikkat çeken Demirtaş, şöyle konuştu: "Askere gitmek istemeyenlere, tercih hakkı tanınmalıdır. Asker sayısını yarı yarıya indirmek bile, yine askerin masrafını yarı yarıya düşürmek bile asgari ücretçinin, emeklinin, esnafın, çiftçinin, kadının, gençliğin tüm ihtiyaçlarını karşılamaya yeterdir. Artık gençler, kadınlar, çocuklar, engelliler, esnaf insanca yaşamı hissedecekler. Geçen 90 yıla hayıflanacaklar. İnsan onurunu, hasiyetini merkeze oturtacağız. Bunları yapmazsak lanet olsun öyle koltuğa, öyle hükümete deriz koltuğu bırakırız, koltuğa yapışmayız. Onlar gibi koltuğa yapışmayız."

'AKP'DE SATAN SATANA'

HDP çalışmalarındaki arkadaşlık ve yoldaşlık hukukuna da değinen Demirtaş, şöyle devam etti: "Sokakta emek harcayan arkadaşlar, kadın ve gençlik meclisinde yer alan arkadaşlarımız her birimiz tek yürek olmazsak bugünleri göremezdik. Biz birbirimizi sata sata, birbirimizin omzuna basa basa gelmedik, yoldaşça mücadele ederek bugünlere geldik. AKP'de her gün birbirini satan satana. Birbirinin omuzlarına çıka çıka iktidar koltuğunu sürdürmeye çalışıyorlar. Gün geçmiyor ki birbirlerine hakaret etmiyorlar. AKP kurucularından kaç kişi var şuan AKP'de, Erdoğan'ın birlikte yola çıktığı kaç arkadaşı var. Sırtlarına basa basa kendisine saltanat yarattı. Tek adam sistemini böyle yarattılar. Bütün yoldaşlık hukukunu çiğnediler. Bingöl adaylarını seçerken de öyle yaptılar. AKP'de bir aday adayı arkadaşımız intihar ederek yaşamını yitirdi. Bütün Bingöl halkının başı sağolsun. Bunlar kendi arkadaşlarına ve yoldaşlarına sahip çıkmazlar. Onlar için her şey paradır, çıkardır. Onların nazarında halkın kıymeti yoktur.

'DAVUTOĞLU BİNGÖLLÜLERE YALAN SÖYLEDİ'

İki gün önce bu meydanda Bingöllülere seslenen Başbakan Davutoğlu'nun halkın gözünün içine baka baka yalan söylediğini vurgulayan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Davutoğlu Bingöl halkının gözünün içine bakarak yalan söyledi. Genç köprüsünde 4 insanın canına kıydı. O dedi, 'Ben talimatı, emri verdim.' Çıktın dedin ki, 'Hainler cezasını çekti. Bizzat emir verdim dedin.' İnfaz ettirdiğiniz 4 kişinin Bingöl Emniyet Müdürü'nün suikastiyle alakası yoktur. Bingöl'e geldin, bunu savundun. Sen Bingöl halkına özür borçlusun. Pişkince gözünün içine baka baka Bingöllülere hareket edip gelsin geri gittin. 7 Haziran'da bunlara öyle bir cevap verin ki Bingöl meydanına bir daha çıkmasınlar. Yalan söylemekle yüzleri kızarmıyor, pinokyoya dönüşecek, her gün yalan konuşa konuşa burnu daha da büyüyecek."

AKP'nin yaptığı seçim anketlerine de vurgu yapan Demitaş, şunları kaydetti: "Güçlü bir iktidarız diyorlar, anket açıklıyorlar, yüzde 50 oyumuz var diyorlar. Madem bu kadar oyunuz varsa madem anketlerinizde HDP barajın altındaysa, o zaman işinize bakın, hoş helal olsun. Onlar da fakında saltanat gidiyor. 7 Haziran'da hesap soracak olanlar geliyor, o yüzden korkuyorlar, paniklemiş durumdalar. Her gün korkularını artıracağız. Tek bir saniye rahat bırakmayacağız. Senin o sarayında sana huzur vermeyeceğiz. HDP'ye gönül veren yürekli insanlarla ülkenin barışını biz kuracağız. Demokratik barışı biz getireceğiz. Yeniden savaşın başlamasına izin veremeyeceğiz. AKP çark etmesine, geri adım atmasına rağmen biz barışı savunacağız. Bingöl dağlarında kurşun sesi değil kuş sesi olacak. Dolmabahçe'nin teminatı sizsiniz. Daha güçlü bir şekilde yürüyecektir. Baskılar yok mu var, provokasyonlar yok mu, var. Devletin imkanlarıyla AKP mitingler yapıyor. Biz ise inançla ve imanla yapıyoruz. Paramız onlar kadar değil, olmasın, çok şükür hırsız değiliz. Devletin lüks imkanlarıyla mitinge gitmiyoruz, çok şükür. Bütün devlet gücünü arkalarına almışlar. Sadece AKP'yi değil Cumhurbaşkanı, 81 ilin valisini, tüm kaymakamlarını ve yandaş medyasını da yenmiş olacağız. Bizim de Allahımız ve halkımız var, bunların hepsini yeneceğiz."

(DİHA)